Diari digital d'Andorra Bondia
L’oposició considera massa elevada la xifra de 200 infants en perill
L’oposició considera massa elevada la xifra de 200 infants en perill

L’oposició considera massa elevada la xifra de 200 infants en perill


Escrit per: 
M.S.C ./ FOTO: J.G.

Els partits de l’oposició creuen que 200 infants en risc és una xifra massa elevada tenint en compte la petitesa del país. Així, el Partit Socialdemòcrata (PS) es va mostrar preocupat ahir pels resultats de l’estudi sobre menors de 0 a 10 anys en perill encarregat per la Fundació Julià Reig i elaborat per Magda Mata. Segons va indicar la consellera general socialdemòcrata, Rosa Gili, 200 infants en aquesta situació és un nombre molt alt considerant que Andorra és un país petit, on “ens coneixem tots”, i per tant “ho hauríem de tenir tot més controlat”. Gili va recordar que l’informe indica que el volum de menors en perill podria ser més important, ja que hi ha una franja d’edat que és difícil de controlar pels recursos que hi ha al Principat.

La consellera va apuntar que el context econòmic pot afavorir el sorgiment de situacions de violència a les famílies i també altres de relacionades amb els fills. En aquest sentit va remarcar que les negligències de les quals parla l’estudi i que posen els menors en situacions de perill poden tenir raons econòmiques o també derivades de les dificultats dels progenitors per conciliar la vida familiar i laboral. Així, va afirmar que, tot i que no s’ha de generalitzar, els fills de pares i mares que treballen moltes hores “no estan tan ben cuidats” i això es pot traduir en problemes escolars, casos de dèficit d’atenció i problemes psicològics, entre d’altres. “És una cadena”, va dir. La parlamentària va recordar que el 2011 el PS ja es va expressar en contra dels nous horaris comercials i va afegir que cal més mesures per a les famílies.

Gili es va mostrar a l’espera del contingut de la llei de la infància anunciada pel ministre Xavier Espot, però va lamentar que “anem amb molt retard”. Així, va recordar que una de les demandes de l’Unicef era elaborar un pla d’atenció a la infància per afrontar diferents mancances. La consellera del PS va lamentar que “potser si ha­guéssim actuat abans els infants en perill serien menys de 200”, i va demanar fer-ho al més aviat possible per evitar que els problemes s’incrementin.

Per la seva banda, el conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, veu la xifra de menors en perill “preocupant” i assenyala que ara caldria veure les causes que ho provoquen. Naudi considera que les dades haurien de ser més baixes a Andorra que als països de l’entorn tenint en compte la dimensió del país i la proximitat de les famílies als diferents estaments i recursos (serveis socials, sanitaris, Policia), un fet que hauria de facilitar el descobriment dels problemes. El conseller exposa que totes les mesures encaminades a protegir els infants “benvingudes siguin” i destaca que aspectes com la signatura del Conveni Europeu sobre l’Exercici dels Drets de l’Infant contribuiran a garantir aquests drets i ajudaran a reduir aquesta estadística. 

En el mateix sentit es va expressar la consellera liberal Carine Montaner, que destaca que “200 infants són molts”. De fet, la parlamentària va subratllar que qualsevol xifra sempre és massa i per això cal destinar tots els mitjans des dels organismes públics per al benestar dels menors. Montaner va remarcar que per tenir una societat sana cal treballar des de ben petits, perquè en cas contrari els problemes es fan més grossos un cop els nens tenen més edat. Per això va demanar mesures decidides al Govern, que sovint no requereixen grans inversions, no tan sols en relació amb el tema objecte de l’estudi sinó a totes les altres situacions en què es poden trobar els infants, com pot ser l’assetjament escolar.

Montaner es va referir al conjunt de recomanacions que exposa l’estudi. Afirma que “totes les accions que estiguin encaminades a millorar la qualitat de vida dels infants són benvingudes” i remarca que l’executiu hi hauria de ser molt sensible. Així, apunta que cal afrontar les negligències dels progenitors recollides en l’informe, però va reiterar que un aspecte a tenir molt en compte, encara que el Govern argumenti que es tracta de pocs casos, són les situacions de bullying que es donen als centres del país. Quant a l’elaboració d’una llei de la infància, destaca que “és l’hora de fer-la”.
Ahir no va ser possible contactar amb el grup parlamentari demòcrata. 

 

Aposta per incrementar l’edat mínima per contraure matrimoni als 18 anys

Tant el PS com SDP i LdA són partidaris d’augmentar l’edat mínima per contraure matrimoni als 18 anys. Rosa Gili (PS) va destacar que encara que actualment no hi ha gaires matrimonis en edats precoces, tenint en compte que és una recomanació internacional s’hauria de fer aquest canvi. Víctor Naudi (SDP), per la seva banda, també s’hi va mostrar favorable ja que és una qüestió que requereix tenir plenitud de drets i una certa maduresa, va dir. El conseller general va destacar que comporta drets i obligacions i, per tant, incrementar l’edat mínima permetria evitar problemes en el futur. En el mateix sentit es va expressar Carine Montaner (LdA), que va subratllar que els 18 anys és la majoria d’edat i quan es pot conduir un cotxe sense haver de ser acompanyat.

Quant a la proposta d’introduir en el Codi de relacions laborals permisos no retribuïts per a pares i mares que tenen un infant hospitalitzat fora d’Andorra i crear una prestació a aquest efecte, Gili va remarcar que “en una societat avançada hauria de ser una evidència” tenint en compte que és una qüestió de solidaritat. Des del PS es dona suport totalment, doncs, a aquesta mesura i es considera que “l’hauríem de tenir de fa temps, i més quan no és retribuït”. 

Naudi també es va mostrar favorable a la introducció de permisos no retribuïts per a pares i mares que es troben en aquesta situació. El conseller d’SDP és de l’opinió que la prestació que s’establís en relació amb la mesura hauria d’anar a càrrec de l’Estat i no pas de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. 

A l’últim, Montaner va afirmar que és una proposta que caldria estudiar com s’implanta. Amb tot va assenyalar que “nosaltres ens posem en la pell de les persones” i que aquesta és una qüestió a la qual s’ha de donar solució. Per això creu que aquesta seria una bona mesura a impulsar.

 

Andorra
infància
menors

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte