Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió dels sindicats amb SDP.
Un moment de la reunió dels sindicats amb SDP.

L’oposició constata “el fracàs” del Govern en la llei de funció pública


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els sindicats de l’Administració van iniciar ahir les trobades amb els grups parlamentaris per exposar-los el seu malestar per com ha procedit l’executiu en l’elaboració del projecte de llei de la funció pública i per fer-los evidents les seves demandes i propostes que no han estat acceptades, així com aquells punts que, diuen, que la ministra Eva Descarrega assegura haver pactat, i que s’introduiran al text a través de les esmenes que farà el grup de la majoria.
Al marge del descontentament dels representants dels treballadors públics, les reunions d’ahir van servir perquè els diferents grups constatessin “el fracàs” del Govern per la forma com s’ha portat a terme tota l’elaboració d’aquest text, que els diferents grups consideren que hauria de comptar “amb un gran consens”.
Així, la consellera general del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, va assegurar que “el que ha quedat clar és el fracàs del treball de la ministra Descarrega, que ha dimitit de la seva feina,  ja que ha tancat el seu treball en fals”. En aquest sentit, Gili va lamentar que la titular de Funció Pública i Reforma de l’Administració hagi reenviat un text al Consell General i es remeti que “el grup parlamentari reculli els compromisos que va agafar ella”, i va qualificar aquesta manera de fer de “poc seriosa i poc professional”.
La parlamentària del PS, que va lamentar també que “la llei tenia com a objectiu millorar i valoritzar la funció pública en benefici de tota la ciutadania i que, en canvi, és tot el contrari”, va avançar que el seu grup, igual com va anunciar Liberals d’Andorra divendres passat, presentarà també una esmena a la totalitat al projecte de llei.
Finalment, Gili va trametre als sindicats el compromís de la formació a incloure en el programa electoral de les properes eleccions generals un projecte per fer una nova llei de la funció pública partint de la base del que ja s’havia treballat i dels acords que es van assolir amb els sindicats en els dos anys de Govern socialdemòcrata.
Per la seva part, la consellera general de Liberals d’Andorra, Judith Pallarés, que va augurar una tramitació llarga de la llei, ja que “hi haurà moltes pròrrogues”, va incidir en “les moltes contradiccions” que hi ha “en el plantejament de DA”, i va lamentar que no s’hagués fet el debat “sobre el que aportarà aquesta reforma de la funció pública a la societat”, un debat “que era prioritari”.
Així mateix, Pallarés, que va assegurar que, si no es té clar “per què fas aquesta reforma ni amb quins objectius difícilment podrem tenir una reforma que sigui útil”, va remarcar que hi ha molts aspectes que no s’han explicat i que no s’entenen. En aquest sentit, la parlamentària de LdA va incidir que “no sabem si s’han fet auditories dels llocs de treball o si quan es parla de mobilitat sabem a qui hem de moure i per fer quines tasques”. Pallarés va remarcar que tampoc s’entén la insistència en el canvi de nomenclatura “per treure la denominació de funcionaris”, i va instar l’executiu “que expliqui els números que justifiquen la modificació de la reforma de la funció pública i a qui i com afectarà”.
La consellera general liberal va lamentar també que “hi hagi una certa arbitrarietat” a l’hora de decidir aquelles qüestions que es deixaran per als reglaments i quines no, i va recordar a l’executiu que cal donar “certes garanties” no només als funcionaris, “sinó també als administrats que volem un bon servei i una Administració que sigui moderna, àgil i que doni resposta a les necessitats del país en un futur”.
Des de Socialdemocràcia i Progrés, el president de la formació, Jaume Bartumeu, va compartir la preocupació mostrada pels sindicats per com s’ha portat a terme tot plegat perquè “no hi ha hagut negociació”, i també pel desenvolupament de les reunions que el titular d’Ensenyament i Educació Superior està mantenint amb els claustres dels centres escolars on “per calmar els ànims s’apropia de les aportacions que va fer el SEP i intenta menystenir el sindicat”.
Així mateix, el president d’SDP, que va confirmar que el conseller general de la formació donarà suport a les esmenes a la totalitat que es puguin presentar a aquest text, va incidir que cal “una explicació en defensa del servei públic en general” i va lamentar que la política de l’executiu taronja “fomenti l’odi social contra els empleats públics”. Bartumeu també es va demanar si val la pena fer un esforç i presentar un centenar d’esmenes al text perquè després “DA les tombi totes”.
Els representants dels sindicats de l’Administració es van reunir també ahir amb la consellera general independent, Sílvia Bonet, a qui també van fer arribar la documentació relativa a les seves demandes i al que la ministra Descarrega vol treballar amb el grup de la majoria per incorporar a la llei. Avui tenen prevista la trobada amb els parlamentaris d’Unió Laurediana-Independents de la Massana (UL-ILM) i quedarà pendent la reunió amb els consellers generals de Demòcrates per Andorra, que no es podrà portar a terme aquesta setmana i que, amb tota probabilitat, ja es deixarà per a  inicis de maig.

oposició
fracàs
Govern
Funció Pública
sindicats
constata

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte