Diari digital d'Andorra Bondia

L'oposició creu que el Govern encara 'ha d'assumir la realitat' derivada de les eleccions de fa un any


Escrit per: 
Agències/Foto: E.O.


Quan fa tot just un any que es van celebrar les eleccions, els dos grups de l'oposició han coincidit en criticar el que sembla poca voluntat dels socialdemòcrates a arribar a grans acords.

Així, el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, ha resumit la situació derivada dels resultats electorals del passat 26 d'abril del 2009 dient que 'hi ha una majoria simple, hi ha un grup d'oposició majoritari i un grup indefinit de tres que no troba, no el deixen, o no sap agafar l'espai que li pertoca dins l'arc parlamentari, que és el d'ajudar a governar'. De similar manera, el líder d'Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, ha assegurat que 'la ciutadania volia i vol un Consell, on treballem junts i de consens', i ha afegit que el Govern 'ha d'assumir la realitat, que és la minoria més gran, però no té majoria'. Per la seva banda, el president del grup socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, ha defensat que la seva formació ha fet 'tots els esforços possibles i impossibles per arribar a bon port en les negociacions que hem tingut amb uns i altres'.

D'aquesta manera, els dos presidents dels grups de l'oposició lamenten que no s'hagin aconseguit alguns acords, tot i que durant la campanya electoral les tres formacions coincidien en afirmar que calien pactes d'Estat en els temes més importants com són la reforma tributària, la reforma de l'Administració o l'apropament a Europa. De totes maneres, Nomen celebra el consens aconseguit entre la seva formació i la socialdemòcrata en l'àmbit de la interpretació dels períodes d'aplicació dels convenis d'intercanvi de dades fiscals, i 'esperem i desitgem que sigui la tònica' pel que queda de legislatura. En aquesta mateixa línia s'ha manifestat Rodríguez. Pel socialdemòcrata, ha passat molt temps amb intents que fins ara s'han mostrat infructuosos, però 'ara sembla que sí que pot haver algun tipus d'entesa. Veurem com evoluciona', ha comentat.

Per Gabriel, aquest primer any ha estat 'molt intens', i ha criticat que 'al cap d'un any d'aquest dit canvi polític' el Govern hagi aconseguit 'confusió' en l'àmbit polític, 'enrariment del clima social' i 'preocupació' entre les files empresarials. El president dels consellers reformistes ha argumentat que amb la relació de forces que hi ha al legislatiu 'tot s'ha de negociar, i aquest exercici no l'entén el partit que governa'. Rodríguez s'ha defensat assegurant que 'hem estirat molt més del que pensem que raonablement havíem de fer'. Així mateix, ha recriminat a l'oposició que 'qui vol negociar pot fer-ho, qui vol resultats, qui està disposat i convençut que ha d'arribar a resultats, ho pot fer sabent que no totes les seves propostes seran recollides, que ell també haurà d'acceptar-ne alguna dels altres'.

De la mateixa manera, Gabriel ha criticat que amb el decret d'horaris comercials, el Govern ha 'enrarit el clima social', i a la vegada ha generat preocupació al món empresarial. Al seu entendre, la proposta formulada per la FACA de donar festa deu diumenges a l'any als seus treballadors, hagués permès als assalariats mantenir els avantatges de la proposta del Govern i assegurar una conciliació de la vida laboral i familiar, sense 'perjudicar' el sector fent que el turista no sàpiga quan està obert i quan no, cosa que afirma farà baixar el consum. En aquest sentit, Gabriel ha afirmat que es tracta 'd'una obstinació del Govern, que no té sentit'.

D'altra banda, els dos grups de l'oposició han valorat positivament els resultats electorals obtinguts per les respectives formacions polítiques el 26 d'abril d'ara fa un any. Des de Coalició Reformista –ara Compromís Reformista-Partit Reformista d'Andorra- es mostren convençuts que si es repetís la cita al 2010, 'milloraríem', i en cas de tenir una majoria simple com té avui dia el Partit Socialdemòcrata, 'estaríem en posició per assolir un acord amb Andorra pel Canvi per consolidar una majoria àmplia', ha assegurat Gabriel. Des d'ApC, però, no s'ha volgut entrar a valorar els possibles resultats en unes hipotètiques eleccions anticipades. Nomen ha assegurat que 'nosaltres, ara, no volem ni parlar d'eleccions', que 'Andorra no necessita', i ha criticat que 'alguns juguin amb el concepte d'eleccions anticipades'. 'Hi ha coses amb les que no es pot jugar', ha sentenciat.

Per la part socialdemòcrata, Rodríguez ha analitzat que 'la gent va votar el canvi claríssimament, però es troba que el canvi no acaba d'arribar'. El president del grup parlamentari socialdemòcrata entén que al carrer hi ha el 'dubte' de 'si la seva opció va ser la correcta perquè allò que se'ls va dir que tiraria endavant no acaba d'arribar'. Rodríguez ha insistit que el seu grup té la intenció de fer possible aquest canvi i accelerar-lo.

Finalment, cap dels dos grups s'ha mostrat partidari de canviar la Llei qualificada de règim electoral i referèndum per evitar que es repeteixin situacions com l'actual, on el grup del Govern no té una majoria suficient. Gabriel ha recordat que 'ha funcionat durant molts anys', i durant la legislatura anterior, hi havia una situació similar al Consell General. Així, ha qüestionat que 'no sé si el problema és de la llei o de les persones que no tenen, o no tenim, prou cintura per poder arribar a acords més grans'. Així, el polític massanenc ha afegit que 'la deficiència o mancança de diàleg o acords no es pot atribuir a una llei. Per la seva part, el líder d'Andorra pel Canvi ha defensat que 'sempre es pot millorar', però per ell 'no és prioritari'. Nomen encara ha afegit que un número parell 't'obliga a fer debats més rics i a buscar consensos, que sempre és bo per la democràcia', i en canvi, un número senar afavoreix la creació de majories absolutes. Des de l'altre cantó, també es defensa que la Llei electoral és millorable, però Rodríguez pensa que 'l'anàlisi sempre s'ha de fer en un moment en que no et trobes en la situació que vols modificar, perquè el resultat no és positiui'.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte