Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió parlamentària d’avui al Consell General.
Un moment de la sessió parlamentària d’avui al Consell General.

L’oposició critica el “doble tracte” si es vulnera la protecció de dades


Escrit per: 
M. S. / Foto: Demòcrates

El Consell General, amb el vot favorable de la majoria que dona suport al Govern i dels parlamentaris del PS i l’abstenció de Terceravia, ha aprovat avui la proposició de llei qualificada de protecció de dades entre les crítiques de les formacions de l’oposició pel “doble tracte” que preveu la llei davant la vulneració de la protecció de dades en funció si la infracció la comet l’Administració o una institució pública o el sector privat.

Així, la majoria parlamentària ha rebutjat el vot particular presentat pels socialdemòcrates per tal que no s’introduís un nou article que inclou un règim especial aplicable a les administracions públiques relacionat amb el règim sancionador, plantejat a partir d’una esmena de la majoria, i es mantingués el text inicial.

En la defensa del vot particular, la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela ha manifestat l’oposició de la formació al fet que es contemplin sancions econòmiques per als privats, que poden anar de 500 a 100.000 euros en funció de la infracció, però només “amonestacions” en el cas de les administracions, a les quals també se les orientarà a través de l’Agència de Protecció de Dades (APDA) perquè cessi la conducta de la infracció, un fet queha considerat de “broma”. A més, Vela ha recordat que són precisament les administracions “les que més dades tenen dels ciutadans”.

Des de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Joan Carles Camp ha anat una mica més enllà a l’hora de criticar “la doble vara de mesurar” en aquesta qüestió, que ha qualificat d’“escarni al sector privat”. Així mateix, el president suplent del grup de Terceravia ha considerat que hauria estat “més idoni fer una llei marc” i anar-la desenvolupant per la via reglamentària que no un text que caldrà modificar cada vegada que hi hagi un canvi en la legislació europea.

Des dels grups de la majoria, el conseller general demòcrata Joan Carles Ramos ha defensat el règim específic pel sector públic en el cas d’infraccions recordant que l’amonestació va associada a un procediment disciplinari a l’empleat públic responsable de la infracció i que una sanció econòmica aniria a càrrec del pressupost fet que castigaria els ciutadans que “no han de pagar per una mala gestió d’un empleat públic”.

La nova llei adapta el marc legal andorrà a la normativa europea en la matèria, dona més competències i eines a l’APDA i  regulen qüestions com el dret a l’oblit, el consentiment dels menors, els drets amb relació a les persones difuntes, el dret a la neutralitat d’internet, a més d’incorporar la supervisió contínua en la gestió i tractament de dades.

D’altra banda la cambra, en aquesta ocasió amb el vot favorable de tots els consellers, ha aprovat la designació de Gemma Gaset i d’Agda Castillo com a inspectores de l’APDA.

Alleugeriment de les restriccions per la Covid

La millora de la situació sanitària de la pandèmia de la Covid-19 i l’elevat percentatge de població ja vacunada ha comportat que des del Consell General s’hagin alleugerit també les mesures per evitar la propagació del virus. Així, i sempre que estiguin vacunats, els parlamentaris poden no utilitzar la mascareta quan estan asseguts al seu escó, igual que ho poden fer els periodistes o ciutadans que segueixen les sessions, sempre que hi hagi 1,5 metres de distància amb el del costat. La mascareta, que sí que han de portar des de la presidència de la cambra en no poder garantir la distància, s’ha de portar però a l’hora de transitar per les instal·lacions.

 

Consell General
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic