Diari digital d'Andorra Bondia
L’oposició critica la continuïtat de Saboya en un ministeri “a mida”
L’oposició critica la continuïtat de Saboya en un ministeri “a mida”

L’oposició critica la continuïtat de Saboya en un ministeri “a mida”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La remodelació de l’executiu anunciada dimecres pel cap de Govern, Antoni Martí, és vista amb recel per l’oposició, no tant pel futur nomenament de Maria Ubach com a ministra d’Afers Exteriors sinó per la continuïtat de l’actual titular de la cartera, Gilbert Saboya, a l’executiu com a ministre d’Economia i Innovació, una cartera que consideren “feta a mida”.
Amb aquesta contundència es va expressar la consellera general del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, que, mentre va evitar pronunciar-se sobre Ubach afirmant que “per la part que la coneixem pensem que és una persona seriosa i treballadora, i per tant, tot el vot de confiança a la feina que pugui fer”, sí que va “qüestionar” la continuïtat de Saboya.
“Podem entendre que vulgui plegar per raons personals, totalment acceptables, però no que es faci un ministeri a mida”, va lamentar Gili, per qui “no hi ha cap raó que justifiqui aquesta remodelació”. En aquest sentit, la parlamentària socialdemòcrata, que també va qüestionar-se la necessitat d’un ministeri d’Economia i Innovació “si les coses van tan bé com diuen”, l’únic fet que podria explicar la remodelació anunciada és que sigui “per conservar aquesta persona dins el Govern”.
En una línia similar es va manifestar el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, que va resumir la situació amb un contundent “diria que hi ha una cadira de més i gent que no volen marxar cap a casa i que es queden”.
Així mateix, el líder d’LdA, que va dir que quan Ubach sigui nomenada ministra “ja la felicitarem”, tot i que sí que “li desitgem els màxims encerts”, va recordar que “el ministre Saboya ja fa temps que diu que vol plegar” i des d’aquesta premissa va assegurar que “xoca que sigui el ministre qui hagi d’acabar la negociació del tema de les mercaderies” en les converses amb la UE per l’acord d’associació.
En aquest sentit, Pintat va destacar que “la senyora Ubach forma part de la negociació amb la UE per a l’acord d’associació, és ambaixadora i crec que si hi ha nova ministra, com més aviat agafi les responsabilitats millor”. I és que pel president liberal aquesta situació es fa difícil d’entendre. “No voldria pensar que el Govern entengui que la senyora Ubach no està prou capacitada per tirar-ho endavant, no sabem si se la posa en entredit i si se li posa una llosa al damunt”, va assegurar.
Per la seva part, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, va destacar que la remodelació de l’executiu anunciada no fa res més que marcar “el desgast del Govern” i la “incapacitat de Martí per resoldre aquestes qüestions”. El parlamentari, que va destacar el currículum d’Ubach, va insistir que “no és convenient” que el ministre deixi el lloc “en plena negociació” amb la Unió Europea de cara a l’establiment d’un acord d’associació, un fet que “encara s’entén menys quan el ministre es queda al Govern” i que suposa “una pèrdua de força i un signe de debilitat davant la UE”.
Així mateix, Naudi, que va incidir en el perfil tècnic de la futura ministra contraposant-lo al poc pes polític, un fet que “evidencia la manca de voluntaris per al càrrec i la incapacitat de Martí de trobar algú amb un bagatge dins DA”, va posar en dubte l’encert de la creació i dels resultats que pugui oferir el futur ministeri d’Economia i Innovació que liderarà Saboya, que va considerar “una cadira més que no pas una solució estructural per rellançar l’economia del país”.
En aquest sentit, el conseller general d’SDP, que va assegurar que el nou ministeri només respon al fet de mirar d’“encaixar el senyor Saboya dins el Govern”, va qualificar aquesta remodelació de l’executiu com una “simple operació de màrqueting de cara a la galeria” i com una acció que “evidencia l’esgotament polític del projecte de DA i el fracàs de les reformes d’Antoni Martí per rellançar una economia del país cada vegada més malmesa”. En aquest sentit, Naudi es va mostrar convençut que la futura cartera d’Economia i Innovació aportarà “uns resultats que no es veuran” i que “no servirà per corregir el fracàs de la inversió estrangera”.
D’altra banda, des del grup parlamentari demòcrata, a través d’un comunicat, es va mostrar la satisfacció pel resultat final de la remodelació ministerial dibuixada pel cap de Govern, ja que es considera que el nomenament d’Ubach “permet incorporar un actiu molt important a l’executiu”.
El grup de la majoria remarca la “importància” de la incorporació al Govern de l’actual ambaixadora d’Andorra a la UE, el Benelux i Alemanya de cara a “donar continuïtat a les negociacions del futur Acord d’Associació amb la Unió Europea”. Així, la formació, que felicita Ubach pel seu futur nomenament, considera que “el seu bagatge en l’àmbit diplomàtic, així com el treball desenvolupat fins ara prop de la Unió Europea en aquest camp, serà clau per a l’assoliment d’un acord excel·lent”.
Així mateix, el grup taronja, que aprofita la nota per reiterar el seu “suport a l’acció del Govern” i manifesta que “la remodelació ministerial enfortirà l’executiu” davant els reptes presents i futurs del país, “celebra” la nova responsabilitat al capdavant del ministeri d’Economia i Innovació que assumirà  Saboya, a qui agraeixen la tasca desenvolupada els darrers anys a Afers Exteriors.

 

Gilbert Saboya
continuïtat
remodelació
ministeri
a mida
Maria Ubach
Antoni Martí
Josep Pintat
Víctor Naudi
Rosa Gili
grup demòcrata

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte