Diari digital d'Andorra Bondia
L’oposició critica que la pressa amb Meritxell costarà cara als ciutadans
L’oposició critica que la pressa amb Meritxell costarà cara als ciutadans

L’oposició critica que la pressa amb Meritxell costarà cara als ciutadans


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: C.ALV/T.L.

L’adjudicació de les obres d’embelliment del quart tram de l’avinguda Meritxell es va aprovar ahir en consell de Comú amb les crítiques, i el vot en contra, de l’oposició. Tant els consellers de CdI+LdA com del PS+I van expressar la seva indignació per com s’ha acabat resolent la intervenció a l’eix comercial. El principal retret de la minoria gira a l’entorn dels errors en la planificació i la voluntat d’executar els treballs en un termini massa curt, un fet que comportarà que els ciutadans paguin un 45% més del que estava previst pel conjunt del projecte, remarquen.

Des de CdI+LdA, Víctor Pintos va qualificar l’adjudicació del tram entre Bisbe Príncep Iglesias per 2,6 milions d’euros d’“espectacle grotesc”. Així va remarcar que “les presses i la mala planificació han conduït que la parròquia pagui el 45% més” per les obres, motiu pel qual es van mostrar “enfadats, per no dir-ho més gros”. També el conseller del mateix grup Jordi Minguillón es va mostrar sorprès que les dues ofertes que es van presentar per a aquest tram són idèntiques a les del primer concurs, que es va haver de declarar desert perquè el plec no permetia adjudicar les obres a una mateixa constructora. Així, va remarcar que és curiós que l’empresa que va presentar l’oferta més cara en la primera ocasió va mantenir el mateix import (2,7 milions), sabent que si ho feia difícilment podia optar a res.
També la consellera del PS+I Dolors Carmona va lamentar que la manca de planificació i previsió ha fet que el total de l’obra hagi pujat un 45% però, si es té en compte només el tram adjudicat ahir, l’increment respecte de l’estimació inicial és del 60%. “Aquest sobrecost és pel caprici de la majoria de voler fer les obres en quatre mesos”, va remarcar, i va afegir que aquest caprici “costarà molt car als ciutadans”. Carmona també va alertar que actuacions com aquestes estan provocant una “inflació increïble” en el sector de la construcció, ja que les empreses han augmentat els preus arran dels requisits establerts al plec de bases quan “amb un pressupost més assequible hauríem pogut embellir l’avinguda”. La consellera socialdemòcrata va concloure que, tot i així, la idea inicial no s’ha acabat duent a terme, ja que a algunes empreses se’ls ha adjudicat més d’un tram. Carmona també es va mostrar crítica amb el procediment per adjudicar les obres, ja que després de ser acordada per la junta de Govern tot arriba “dat i beneït” al consell de Comú.
La cònsol major, Conxita Marsol, va defensar que el seu equip aposta per l’obra. La majoria remarca que l’increment del preu del darrer tram està “en la línia dels que s’han adjudicat fins ara”, en paraules del conseller de Servei Públics i Circulació, Miquel Canturri. La previsió és que els treballs en el quart tram comencin dilluns o a mitjans de la setmana que ve.
A l’últim, les conselleres del PS van coincidir en la necessitat que Andorra la Vella tingui un estatus especial per la seva capitalitat, una de les recomanacions fetes recentment pel Consell d’Europa i una demanda també de la cònsol major. “No veuríem malament que hi hagués un marc legal que regulés les consideracions que ha de tenir la capital d’un país com és Andorra la Vella”, va dir Carmona. La consellera va destacar que el fet de ser capital comporta gestionar serveis que són comuns a tot el país i que provoquen, per tant, unes despeses complementàries que han d’assumir els ciutadans de la parròquia.

 

El Comú preveu destinar 350.000 euros a dos espectacles de llum i so per Nadal

En el consell de Comú fet ahir es va aprovar convocar un concurs internacional per adjudicar el subministrament en règim de lloguer de dos espectacles de llum i so per al Poblet de Nadal. Es tracta d’un túnel de llum i so, de 60 metres de longitud per 6 d’amplada i 5 d’alçada, que s’ubicarà a l’avinguda Meritxell, entre la plaça Rebés i el carrer de les Canals. El conseller de Serveis Públics i Circulació, Miquel Canturri, va explicar que s’ha pres l’exemple de la ciutat espanyola de Màlaga, on ha esdevingut un atractiu durant les festes nadalenques. Amb tot, Canturri va explicar que als Pirineus i al nord d’Espanya no hi ha cap espectacle d’aquestes característiques, un fet que el pot convertir en un referent i canalitzar el visitant cap a una de les zones menys visitades de la capital.

Per altra banda, el concurs també preveu la contractació d’un nou motiu per a la plaça de la Rotonda, que substituirà l’arbre dels desitjos. En aquest cas, el plec deixa obert el tipus d’atractiu perquè siguin les empreses les que tinguin llibertat a l’hora de presentar el projecte. El que es busca aquí és garantir la unió entre la part baixa i l’alta de l’avinguda Meritxell. Des del Comú es va remarcar que en les dues instal·lacions s’utilitzarà tecnologia LED d’última generació. La previsió és que aquesta adjudicació es faci per a dos anys, al final dels quals el Comú tindrà opció de compra. El preu estimat per als dos lots durant aquests dos anys és de 350.000 euros.
Les conselleres del PS van votar en contra del projecte perquè consideren que destinar 350.000 a una activitat que té una durada d’un més o poc més d’un mes són massa diners. En aquest sentit, Dolors Carmona va declarar que anar afegint més pressupost al Poblet de Nadal no és prioritari per a la formació en aquest moment.
Per la seva banda, els consellers de CdI+LdA es van abstenir perquè la majoria va oferir poca informació sobre el projecte. Jordi Minguillón va exposar que “ens fa por fer xecs en blanc sense saber de què es parla, i més que més quan les obres poden encarir-se un 50%”. Minguillón coincideix en la necessitat d’instal·lar algun tipus de motiu per Nadal i en el fet que al cap d’uns anys “caduquen” i cal substituir-los per uns altres. Tot i així va recordar que l’any passat ja es va proposar instal·lar un túnel de llum,  però es va acabar descartant. A més, els consellers de CdI+LdA destaquen el cost creixent del Poblet de Nadal, un projecte que no està recollint tan bons resultats com la majoria assegura, segons assenyalen.
Les crítiques per la manca d’informació sobre la iniciativa van ser contestades per la cònsol major, Conxita Marsol, que es va comprometre a comptar amb l’opinió de la minoria quan sigui el moment de triar la proposta.

 

Comú d'Andorra la Vella
avinguda meritxell
túnel de llum
poblet de Nadal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte