Diari digital d'Andorra Bondia
Les formacions de l’oposició sí que veuen amb més bons ulls la modificació del règim de cotització dels autònoms.
Les formacions de l’oposició sí que veuen amb més bons ulls la modificació del règim de cotització dels autònoms.

L’oposició critica que la reforma sanitària arriba tard i incompleta


Escrit per: 
P.G./M.S./Foto: Jonathan Gil

Després que el passat dimecres es fes públic per part del Govern l’aprovació del reglament de l’accés a l’assistència sanitària pública i la modificació de la llei de la seguretat social, els grups de l’oposició han criticat que s’hagi fet tan tard, al final de dues legislatures, i que no s’hagi fet en la globalitat la reforma sanitària, tan anunciada. 
Segons el conseller d’SDP, Víctor Naudi, aquestes mesures “són només puntuals i si no formen part d’un conjunt no es podran dur a terme amb èxit”. Naudi va apuntar que a falta de veure tot el text, “la figura del metge referent pot tenir l’efecte de duplicar certs serveis”. Segons SDP, haver de passar pel metge referent obligatòriament suposa “una pèrdua de llibertats i de drets” i al mateix temps “duplicar el temps d’espera” per arribar a l’especialista. 
Naudi també troba a faltar una reforma en l’estructura del SAAS per evitar “aquelles disfuncions d’àmbit econòmic i sobrecostos que genera i que no em consta que s’hagin arreglat”.
Per la seva banda, el president del grup liberal, Jordi Gallardo, considera que aquesta reforma apuntada “pot ajudar a controlar tota la despesa que possiblement és un dels problemes més grans que té la CASS, i nosaltres ja vam apostar per una fiscalització de tota aquesta despesa no controlada”. 
Des d’Unió Laurediana-Independents de la Massana (UL-ILM), el conseller general Josep Majoral va considerar aquest “primer pas” de cara a mirar de resoldre “un problema molt gran que tenim” com un “pedaç”, i va lamentar que falti “un projecte global de reforma sanitària, un full de ruta”.
En aquest sentit, Majoral, que va assegurar “no tenir cap dubte que es tracta d’un tema lent i que es farà avui el primer pas i que no es veurà que s’ha avançat fins d’aquí a tres o quatre anys”, va lamentar que la manca d’un full de ruta “sigui un fet habitual en aquest Govern”.
La consellera del PS, Rosa Gili, va comentar que la reforma arribava tard, i també va criticar que no fos completa. Segons Gili, troba a faltar la cartera de serveis i la nova nomenclatura i considera que són clau pel control de la despesa. Gili critica que en dos mandats el Govern d’Antoni Martí no hagi tingut temps de tirar endavant mesures ja anunciades des d’un inici. Gili també va explicar que cal saber quin balanç s’haurà de fer d’aquest nou reglament que “no té ni incentius ni penalitzacions”. 

Cotització autònoms
Pel que fa al nou sistema de cotització dels autònoms, tots els grups consideren que és més ajustat i més just a la realitat dels treballadors per compte propi. Tot i això, des d’SDP consideren que “per aquells autònoms que guanyen bastant hauria d’haver-hi també un topall perquè sinó la solidaritat serà a la inversa”, va dir Naudi. 
L’A aplaudeixen la nova cotització dels autònoms i van apuntar que “caldrà veure l’impacte que tindrà”, va dir Gallardo. 
I és que sense haver pogut veure encara el text es fa difícil poder fer-ne una valoració, com va apuntar Majoral. Tot i això, el parlamentari d’UL-ILM va recordar que el principi del canvi que s’ha fet “és el que vam compartir en el si del Consell General”
El conseller general del PS Gerard Alís va puntualitzar que la formació troba bé que “es cotitzi en funció dels ingressos però sobre la base del salari mitjà, i que l’autònom contribueixi en funció de la seva capacitat econòmica”. 

oposició
critica
reforma sanitària
tard
incompleta
arriba

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte