Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari socialdemòcrata preparant-se per defensar l’esmena a la totalitat dels comptes.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata preparant-se per defensar l’esmena a la totalitat dels comptes.

L’oposició critica uns comptes “poc realistes” i no “ajustats a la Covid”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2020 continua el seu tràmit parlamentari després que ahir els tres grups parlamentaris que donen suport al Govern rebutgessin les dues esmenes a la totalitat dels comptes presentades pels grups socialdemòcrata i de Terceravia, en un debat en què els dos grups de l’oposició van considerar els comptes “poc realistes” i “no ajustats” a la situació actual marcada per la pandèmia de la Covid-19 i van demanar a l’executiu que els retirés per “reformular-los”.

Així, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López,  va justificar el rebuig de la seva formació als comptes en el fet que contenen unes previsions d’ingressos, d’evolució del PIB i d’endeutament, entre d’altres aspectes, poc realistes, a la vegada que “excessivament optimistes” per a un moment, on “sense necessitat de ser pessimistes i crear alarma” sí és aconsellable certa “prudència”. I és que pel parlamentari socialdemòcrata el pressupost no té en compte les conseqüències que poden tenir per a l’economia les decisions que estan adoptant els països veïns quant a restriccions de mobilitat.

López també va considerar el projecte de pressupost de “continuista”, i que per tant segueix  fomentant les polítiques conservadores dels darrers anys, més centrades a “preservar uns privilegis en detriment de l’interès general”, i va fer evident que tampoc “no comparteix l’ordre de prioritats pressupostàries”. En aquesta línia, el president del grup socialdemòcrata, que va oferir la “total col·laboració” de la formació per permetre una tramitació ràpida del pressupost si l’executiu acceptava retirar-lo i reformular-ho, va lamentar que en una situació com l’actual, on “escassegen els recursos” des del Govern s’opti únicament per la via de l’endeutament, un camí que en un futur pot “comportar retallades i privatitzacions de serveis públics”.

El conseller general socialdemòcrata va criticar també la “descoordinació” entre les previsions fetes pel ministeri de Finances en el marc pressupostari amb relació a aspectes com ara el nombre d’assalariats, la massa salarial, l’IPC i l’estimació del producte interior brut (PIB) i les mateixes previsions que figuren al projecte de pressupost de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), que en alguns casos arriben a ser en el sentit oposat.

Finalment, López va posar també en dubte les xifres previstes d’ingressos, tant pel que fa als procedents de la imposició indirecta, 283 milions, únicament 5 menys respecte als del 2019, com als de la directa, 67 milions d’euros, assegurant que en el context de la pandèmia i davant la incertesa d’aquesta “són xifres que difícilment es poden sostenir”. I en aquesta línia va demanar al ministre de Finances, Eric Jover, “si no serà un pressupost que es va elaborar amb l’eufòria de l’estiu d’una forma massa optimista i que ha anat caducant”.

Per la seva part, el president del grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, va demanar també a l’executiu que retirés el projecte de pressupost per tal de poder “replantejar-lo entre totes les forces polítiques, en el marc de la comissió legislativa de Finances i Pressupost, i amb tota la documentació necessària, en tots els àmbits i d’urgència”. 

I és que Pintat, que va fer un repàs de les diferents etapes que s’han viscut fins ara amb la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19, es va mostrar convençut que “amb esmenes, aquest pressupost no s’arregla” i va incidir també en les “dades poc realistes” sobre les quals s’han elaborat els comptes.

En aquesta línia, el president del grup de Terceravia es va mostrar molt dur i va assegurar que “no es pot fixar un pressupost a esquena dels cicles de la pandèmia i de la realitat del nostre entorn, i, més concretament, dels nostres països veïns i, anant més lluny, de l’entorn de la Unió Europea”.

Pintat, que va insistir en la necessitat d’“enfortir la resiliència” com a país i va advertir que les receptes econòmiques clàssiques per afrontar una crisi “no serveixen” en aquest cas,  va criticar també que els comptes del 2021 es vulguin comparar amb el pressupost del 2020 quan aquest “ja no existeix” perquè va haver de ser modificat arran de la pandèmia.

Per això, i de la mateixa manera que havia fet López, Pintat va posar en dubte que la davallada d’ingressos “sigui únicament del 4%”, va criticar que, segons consta en la memòria que acompanya els comptes, es vulgui contractar 190 persones, i es va mostrar contrari a la despesa de 3 milions d’euros en personal, a la vegada que va carregar contra les inversions previstes, que no veu prioritàries en un moment com l’actual. “96 milions d’euros d’inversions al pressupost, amb carreteres, depuradores i recintes multifuncionals, això, per si sol, ja és motiu de plantejar una esmena a la totalitat”, va etzibar.

“Un pressupost covid”
Des del Govern, el titular de Finances, que va dedicar bona part de la seva primera intervenció a recordar les grans xifres dels comptes amb “50 milions menys d’ingressos però també menys despeses”, va defensar que el pressupost 2021 “no s’entén sense la Covid”, i va assegurar que s’ha volgut “conjugar el suport a la ciutadania amb la contenció de la despesa”.

D’aquesta manera, i al marge de la contenció general dels diferents departaments, Jover va destacar els 11,5 milions d’euros de més que es preveuen per al ministeri de Salut (un 16%), els 2,6 milions de més per a Afers Socials, així com el creixement de l’11% de la partida d’ajudes a la inserció laboral, sense oblidar el suport a la digitalització, la simplificació administrativa i a la promoció del teixit econòmic.

El ministre, que va remarcar que amb el “pressupost Covid” es dona també cobertura al pla d’acció Horitzó 23, va destacar l’esforç fet en matèria d’inversions, on s’han rebaixat 12 milions d’euros, mantenint, això sí, aspectes  “importants” com poden ser els 5 milions d’euros destinats a la millora de les infraestructures escolars, els 2,9 milions per assegurar la zona de la Portalada i els 4,5 milions d’inversió en valor absolut prevists per al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària.

Jover va defensar també el “realisme” dels comptes i les estimacions fetes malgrat la incertesa provocada per la pandèmia de coronavirus i amb relació a les previsions de la CASS, apuntades per López, va justificar que la parapública té la seva “independència” i que tradicionalment sempre “ha fet previsions més conservadores”.

Així mateix, el ministre, que va defensar la sobrecapitalització feta i que a dia d’avui a la caixa hi hagi un coixí de 234 milions d’euros quan el mateix dia de l’any passat la tresoreria del Govern era de 27 milions,  va incidir en la importància de poder disposar del pressupost com abans millor i no haver de treballar a l’inici de l’any vinent amb dotzenes parts i es va mostrar disposat a “anar ajustant els comptes” les vegades que siguin necessàries en funció de com evolucioni la crisi provocada per la pandèmia.

Des dels grups de la majoria, el president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, va defensar els comptes, ja que tot i que toca “apretar-se el cinturó” donen resposta a les necessitats tant del teixit econòmic com social del país. En aquesta línia, Naudi va incidir en el programa H23 i l’aposta per la transformació digital que ha de “permetre un nou paradigma” i diversificar l’economia, obrint nous sectors que han de facilitar una major riquesa i per tant “recaptar més sense necessitat de fer créixer la pressió fiscal”.

El president del grup liberal, Ferran Costa, va defensar el “rigor” dels comptes, que va qualificar de “sòlids”, i va carregar contra  la “visió simplificada” de les inversions que havia fet Pintat així com contra el fet que López faci “brindis al sol amb pressupostos insostenibles”.

Des del grup demòcrata, Carles Enseñat va incidir en el caràcter “excepcional” i “històric” d’aquests comptes i va demanar als parlamentaris la “mateixa corresponsabilitat que demanem a la ciutadania” fent “aportacions constructives” al projecte de llei de pressupost i deixar de banda “buscar el protagonisme”, ja que ha afegit que “mirar-se el melic és fer trontollar Andorra”.

El president del grup demòcrata, que igual que el ministre va repassar també les grans xifres dels comptes, va destacar que el pressupost “aplica contencions amb tot allò que no es vincula directament amb els conceptes de salut i benestar de la ciutadania”, a la vegada que “no escatima recursos amb tot allò relacionat amb impulsar-los”.

l’oposició
critica
comptes
“poc realistes”
“ajustats a la Covid”
no

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte