Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, argumentant l’esmena a la totalitat al projecte de pressupost.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, argumentant l’esmena a la totalitat al projecte de pressupost.
El ministre de Finances, Eric Jover, en una de les intervencions per defensar el projecte de pressupost per al 2023.
El ministre de Finances, Eric Jover, en una de les intervencions per defensar el projecte de pressupost per al 2023.

L’oposició critica uns comptes que veu “inadequats” per als reptes a afrontar


Escrit per: 
M.S. / Fotos: M. P. i Demòcrates

El projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2023 continua el seu tràmit parlamentari després que els tres grups parlamentaris que donen suport al Govern rebutgessin aquesta tarda les dues esmenes a la totalitat presentades pels grups socialdemòcrata i de Terceravia, que han considerat els comptes “inadequats” per al moment actual i per als reptes que s’hauran d’afrontar.

Així, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha lamentat que els comptes no donen la resposta adequada a qüestions com ara el problema d’accés a l’habitatge, l’elevada inflació, la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies, la pèrdua de competitivitat de les empreses o la crisi energètica, entre d’altres.

En  aquest sentit, López, que ha retret al Govern el seu “menysteniment a la inflació”, ha destacat que des de la formació socialdemòcrata “no podem estar d’acord amb uns pressupostos amb etiqueta de continuista”, ja que uns comptes continuistes volen dir “més dificultats d’accés a l’habitatge, més pèrdua de poder adquisitiu, més inflació, més dificultats per als empresaris i més encariment dels serveis públics”.

López, que ha recordat que segons el darrer Observatori del CRES les tres preocupacions dels ciutadans són habitatge (49%), salaris (24%) i pensions (15,1%) a la vegada que fins a un 41,7% manifesta “tenir dificultats per arribar a final de mes”, ha insistit que “l’IPC és l’enemic a batre”. Així, el president del grup socialdemòcrata, que ha lamentat el rebuig a la seva proposta de generalitzar una rebaixa del preu dels hidrocarburs per a tots els residents, ha incidit en la importància d’apujar els salaris i que ho facin per sobre del que s’apugin els lloguers.

Per la seva part, el president del grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, ha destacat que el pressupost per a l’exercici 2023 és “desmesurat i desajustat a l’entorn que s’albira i no apunta a cap estabilitat a mitjà termini”. I és que per Terceravia “és clau” que el pressupost reforci els comptes públics tot reduint l’endeutament, un aspecte que no es compleix amb els comptes presentats.

En aquesta línia, Pintat ha alertat que “els desequilibris pressupostaris i els alts nivells d’endeutament suposen una considerable vulnerabilitat financera”, i ha apuntat fins i tot que poden posar en perill l’Estat del benestar. El líder de Terceravia ha retret a l’executiu que tot i que es generin més ingressos no s’equilibri el pressupost i que es “forci a més despesa i es generi més dèficit, mantenint uns alts nivells d’endeutament”.

Així mateix, Pintat ha insistit en la necessitat de disposar d’un pla de consolidació fiscal i ha defensat que per assolir una política pressupostària sòlida és indispensable “una major qualitat de la gestió de les finances públiques”.

Des del Govern, el ministre de Finances, Eric Jover, que ha recordat les grans xifres del pressupost, que estima uns ingressos de 522 milions d’euros per unes despeses globals de 536 milions, el que fa un dèficit de gestió de 13,9 milions i la previsió d’un dèficit de caixa de 31,4 milions d’euros, ha defensat uns comptes “prudents, que aposten per donar solucions a les dificultats dels nostres ciutadans i teixit econòmic, i que s’emmarquen en un entorn de sostenibilitat financera”. 

En aquesta línia, Jover ha replicat les acusacions de López de no fer res per combatre la inflació, i la pèrdua de poder adquisitiu que comporta, tot recordant-li que l’executiu no s’ha esperat al pressupost del 2023 per adoptar mesures i que “entre el 2022 i el 2023 dediquem més de 100 milions per ajudar a mantenir el poder adquisitiu de les famílies i per mitigar l’impacte de la inflació”.

Des dels grups de la majoria, el president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, ha defensat els comptes i ha retret a l’oposició que consideri “les previsions agosarades”. Naudi, que  també ha recriminat a López que “en lloc de pressupost volgués parlar d’inflació”, ha destacat el bon funcionament de l’economia, que ha permès “recaptar més sense apujar els impostos”, fet que ha permès que es puguin fer més polítiques.

Així mateix, Naudi ha defensat també la política de diversificació del deute i la gestió pressupostària, que permetrà tancar l’exercici 2022 amb més de 15 milions de superàvit, diners que es destinaran a capitalitzar FEDA perquè pugui portar a terme les inversions necessàries.

El president del grup independent, Ferran Costa, ha assegurat que el pressupost “és funcional, social i responsable”, a la vegada que “equilibrat” i que “vetlla per donar una continuïtat a l’Estat del benestar i per donar resposta a les problemàtiques punyents que són damunt la taula”.

En aquest sentit, Costa, que ha retreut als grups de l’oposició, especialment al socialdemòcrata, el que van dir del pressupost del 2022 tot just fa un any i que no s’ha acomplert perquè “la realitat és tossuda”, ha recordat els 17 milions que es preveuen per mirar d’aportar solucions als problemes d’accés a l’habitatge.

Des del grup demòcrata, Carles Enseñat, que com el ministre Jover ha repassat les grans xifres del pressupost, ha retret a l’oposició la seva visió pessimista i l’intent de fer veure que els comptes no s’adeqüen a la realitat o que no donen resposta als reptes que ha d’afrontar el país. “Les dades són el mur on s’estavella la demagògia i no per atacar la realitat aquesta deixa de ser-ho”, ha remarcat el president del grup parlamentari demòcrata, que ha destacat que des de la majoria “som conscients dels problemes actuals i volem dotar el Govern d’eines per articular solucions”, tot remarcant que el pressupost és “l’eina més important per transformar la realitat cap a horitzons de més equitat i prosperitat”.

En aquesta línia, Enseñat ha recordat que més del 50% del pressupost va destinat a polítiques socials, i ha defensat també “el rigor de la gestió financera” que s’ha portat a terme i que ha permès que es pugui recuperar el nivell d’inversió que hi havia abans de la pandèmia de la Covid i que de cara a l’exercici vinent es disposi de fins a 44,4 milions per invertir, un 19% més que aquest exercici.

Finalment, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, que ha donat suport a les esmenes a la totalitat presentades per socialdemòcrates i Terceravia, ha retret a l’executiu la “manca de planificació”, que ha tingut “un impacte desastrós per a la ciutadania”, i ha fet una crida a racionar la despesa i “centrar-se en la problemàtica de l’habitatge”.

pressupost
Consell General

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte