Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió del Comú d'Ordino celebrada aquest migdia.
Un moment de la sessió del Comú d'Ordino celebrada aquest migdia.

L'oposició demanarà formalment al Comú d'Ordino una consulta popular sobre Grifols


Escrit per: 
Agències / Foto: M. P.

L'oposició del comú d'Ordino, formada pel conseller de X'Ordino, Enric Dolsa, i pel conseller de MovemOrdino, Jean Michel Armengol, impulsarà una consulta popular entre els veïns de la parròquia per preguntar la seva opinió respecte del projecte de Grifols i la demanarà al Comú de manera formal. La consulta, però, arribarà després de la reunió de poble que ambdues forces polítiques tenen previst celebrar cap a finals del mes de novembre i que tindrà com a objectiu explicar a la població el plantejament de l'acord entre el Govern i la farmacèutica, ja que, tal com ha manifestat Armengol, "sembla que molta gent no ho sap i només veuen que han començat les obres amb el pont d'accés al terreny". També és possible que es treballi en una recollida de signatures per aturar el laboratori.

En declaracions posteriors a la sessió del consell de comú d'Ordino d'avui, Armengol ha destacat la importància del fet que s'uneixin les dues forces per tal de celebrar la reunió de poble tenint en compte que als dos consellers "ens sembla important precisar les condicions d'aquesta adjudicació". "Fins ara ens ha semblat poc clar i no massa democràtic perquè en cap cas s'ha demanat l'opinió de la població d'Ordino i menys a la d'Andorra", ha afegit.

En aquest sentit, el conseller de MovemOrdino ha lamentat que el comú no els hi traslladi tota la informació que reclamen i al·leguin que és una qüestió que "depèn de Govern". "Crec que com a mínim el comú ha d'estar al cas de com van les negociacions", ha exposat, lamentant, també, que no s'hagi fet un concurs públic internacional per crear aquest pol d'investigació i innovació. Tampoc s'ha mostrat satisfet que l'empresa seleccionada hagi estat espanyola i no pas francesa i dels riscos econòmics als quals ha de fer front l'executiu, així com les condicions del contracte.

Així doncs, en relació amb la consulta popular, ha posat en relleu que encara no se sap si es durà a terme "de forma oficial o extraoficial", ja que tot dependrà de l'ajuda que els pugui facilitar el comú. Precisament, des de la visió de la majoria, la cònsol menor, Eva Choy, ha manifestat no tenir constància de les accions que preveu impulsar l'oposició, però s'ha mostrat oberta a escoltar les demandes que els hi facin i ajudar-los en l'organització de la proposta si es creu convenient. "No sé en quin format la volen fer ni com. Esperarem que ens ho demanin i si es pot fer ho permetrem", ha dit.

En relació amb l'acusació de donar poca informació a la ciutadania sobre el projecte, ho ha negat rotundament perquè, ha recordat, "ja es va fer una reunió de poble amb el Govern oberta a la ciutadania d'Ordino i Andorra". Per tant, "discrepo d'aquest punt i si consideren que tenen poca informació facilitarem tota la que puguem", ha conclòs.

Pas cap a l'administració electrònica

D'altra banda, durant la sessió del consell de comú, la corporació ha donat el vistiplau a l'adjudicació del concurs públic internacional per a la contractació d'una plataforma integral d'administració electrònica que s'ha acordat de manera conjunta amb els comuns d'Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. En aquest punt, Choy ha manifestat que el fet de fer aquesta adjudicació de la mà d'altres corporacions "permet reduir la despesa" a l'hora de fer el pas cap a l'administració electrònica. Només aquest any l'estalvi per Ordino ascendirà als 15.000 euros.

El cost global del projecte, però, és de 167.819,84 euros que es finançarà de forma plurianual durant un termini de quatre anys. La meitat de l'import el pagarà Andorra la Vella i l'altra meitat es repartirà entre Ordino i Sant Julià. Està, previst, a més, que el comú d'Encamp també s'hi afegeixi, malgrat que la resta de corporacions no ho faran perquè ja han iniciat el procés cap a l'administració electrònica per vies diferents. Armengol ha mostrat els seus dubtes sobre l'estalvi que es podrà assolir tenint en compte la despesa inicial que haurà de fer el comú.

Altres acords del consell de comú

El comú d'Ordino també ha aprovat la proposta de modificació de l'ordinació de preus públics per a l'exercici 2022. En aquest sentit, s'han donat llum verd a dues modificacions: el preu públic del llibre de la biosfera, el qual s'ha fet un tiratge de 500 exemplars, i el preu dels abonaments del centre esportiu durant el període de Nadal i les vacances escolars.

També s'ha acordat un crèdit extraordinari per valor de 14.000 euros adreçat a la comissió d'Educació, Cultura, Joventut i Benestar Social que servirà per finançar la realització del condicionament de la rampa d'accés a l'Era de Casa Rossell. Els treballs, però, no està previst que s'iniciïn fins a la primavera del 2023.

Finalment, s'ha donat el vistiplau a la resolució del concurs nacional, amb caràcter d'urgència, per a la concessió de la gestió del servei públic del refugi guardat de Sorteny. Després d'un litigi judicial que hi va haver amb l'adjudicació del concurs, on un particular que també s'havia presentat va portar l'afer a la Batllia, Choy ha esmentat que la problemàtica ja es va resoldre en el seu moment i el que ara s'aprova és la correcció d'un error que es va detectar en el recurs administratiu.

oposició
Comú d'Ordino
consulta popular
projecte
Grífols
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic