Diari digital d'Andorra Bondia
L’oposició diu que les xifres d’inversió estrangera constaten el fracàs de DA
L’oposició diu que les xifres d’inversió estrangera constaten el fracàs de DA

L’oposició diu que les xifres d’inversió estrangera constaten el fracàs de DA


Escrit per: 
M.S./FOTO:J.G.

Els partits polítics de l’oposició van refredar ahir l’optimisme mostrat pel ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, a l’hora de presentar els resultats de la inversió estrangera del 2016 i van coincidir que les xifres aportades no fan res més que confirmar “el fracàs” de l’aposta per l’obertura econòmica i la inversió estrangera del Govern de DA. 

Des del grup parlamentari liberal, el conseller general Joan Carles Camp va posar en dubte la bona marxa de la inversió estrangera, que no “veiem amb gaire bons ulls”. I és que, pel parlamentari liberal, en el seu balanç l’executiu ha obviat els canvis legislatius que s’han fet i, sobretot, l’entrada en vigor de l’intercanvi automàtic d’informació, que ha comportat que molta de la inversió estrangera, gairebé el 60%, correspongui als àmbits patrimonial i de promoció immobiliària, i que per tant no tingui una traducció en l’economia productiva.

Així mateix, Camp, que va incidir en el fet que “el volum d’inversió encara seria més baix si es descomptés aquest fet” de l’intercanvi automàtic, va destacar la “dificultat” perquè vinguin empreses foranes tenint en compte la poca seguretat jurídica, amb canvis constants en la legislació i fins i tot canvis sobre els canvis, i la poca estabilitat fiscal, motivada pel fet que “no hem estat capaços d’aturar la sangria del deute i això a la llarga significarà més impostos”.

El parlamentari liberal va remarcar també que pronunciaments com el del president de la Seguretat Social en el sentit que caldria incrementar la cotització uns dotze punts en els propers anys, “tampoc ajuden” a crear l’estabilitat que volen els empresaris.

Més contundent va ser el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) i president del grup mixt, Pere López, que va considerar que les xifres fetes públiques per Camp “demostren que la principal aposta política del Govern no ha donat els resultats que s’anunciaven i s’esperaven”, i va anar més enllà qualificant-la fins i tot de “fracàs des del punt de vista polític”.

Entre les causes que la inversió estrangera no acabi d’arrencar, López, que va recordar que en l’anterior legislatura el grup parlamentari socialdemòcrata ja va “advertir que la llei presentava problemes” i va lamentar que “ara veiem que un cop més el temps ens dona la raó”, va apuntar a la complicació dels tràmits i formularis necessaris i a la inexistència de campanyes de promoció a l’exterior.

Així mateix, López va retreure a l’executiu que vulgui “presentar les xifres d’una manera i d’una altra”, fins i tot “després d’una compareixença per parlar d’indicadors econòmics”, i va insistir que l’aposta per la inversió estrangera “ha estat un fracàs”.

Per la seva part, el secretari d’organització de Socialdemocràcia i Progrés, Joan Marc Miralles, va destacar que “si intentem ser optimistes és evident que la inversió estrangera està estancada”, i va assegurar que a més a més, fins ara, “no aporta cap riquesa al país”.

Miralles, que va destacar que l’impacte del 3,8% sobre el PIB “és molt poc si es compara amb països de característiques similars com Liechtenstein o Malta”, va recordar que moltes de les empreses que s’han creat són de gestió de patrimonis, que “segurament responen a l’entrada en vigor de l’intercanvi automàtic d’informació”, i moltes “d’assessors i advocats” per poder facturar els serveis que presten a Andorra tot i mantenir les seus a l’estranger.

Miralles, que va destacar que l’impacte en el PIB “hauria de ser del 15% o 20% perquè realment es notés el flux de capital i es creessin llocs de treball”, va lamentar que “no hagi vingut cap gran empresa tot i els anuncis reiterats” i va insistir que aquest tipus d’inversió estrangera “no aporta res de positiu al creixement econòmic del país”.

Des del món econòmic tampoc van rebre les xifres amb gaire entusiasme. El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, que va assegurar que els números presentats per Camp “no són ni bons ni dolents”, va incidir en el fet que el país “no és prou conegut com a facilitador per als negocis”, ja que “només ens coneixen pel turisme, la neu i el comerç”. En aquest sentit, Altimir, que va destacar que “notícies com l’afer BPA o altres tampoc no ens ajuden gaire”, va remarcar la necessitat de “donar a conèixer” Andorra com a destí d’inversions i va reclamar un “major esforç” per part de l’administració.

Així mateix, el president de la CEA, que va recordar el treball que porta a terme l’entitat “per potenciar la marca Andorra”, va incidir també en la necessitat de “ser més facilitadors internament”. En aquesta línia, Altimir, que va lamentar que ens percebin com un país “per viure i pagar menys impostos però no com a facilitadors de negocis”, va assegurar que “no pot ser que la mitjana per obrir un negoci sigui de dos mesos quan hauria de ser qüestió de 48 hores”, i va remarcar que “no ho fem prou bé perquè els inversors interessats a venir s’acabin quedant”.

Des de l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix va ser molt contundent en afirmar que “Andorra no és un país per a la inversió estrangera” i va apuntar que, fins ara, aquesta només ha servit “per legalitzar el problema que hi havia abans, ja que s’han suprimit els prestanoms”.

Aleix, que va recordar que Andorra va “entrar en crisi abans que els països veïns i malgrat que alguns ja en comencen a sortir el Principat encara s’hi quedarà”, va remarcar que el país “té un problema estructural” i mentre “això no se solucioni la inversió estrangera no vindrà”.

En aquesta línia, Aleix va insistir que “cal reformes dinàmiques, fortes i valentes”, malgrat que “puguin tenir un cost polític molt alt perquè no agradaran a molta gent”, i va sentenciar que “Andorra sí que té futur si es fan les reformes necessàries”.

 

 

inversió estrangera / oposició

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte