Diari digital d'Andorra Bondia
L’oposició lamenta el poc abast del projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges.
L’oposició lamenta el poc abast del projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges.

L’oposició dubta de l’eficàcia de l’impost per als habitatges buits


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Els partits de l’oposició dubten que la llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges permeti resoldre el problema del lloguer. Almenys a curt termini. Així, la proposta més destacada d’aquest text, la implantació d’un impost per als pisos buits, genera dubtes relatius a la seva eficàcia. En aquest sentit, el conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana (UL-ILM) Joan Carles Camp va assenyalar que l’intercanvi d’informació ha generat por entre petits inversors que tenien un habitatge a Andorra i han optat per retirar-lo del mercat de lloguer. “Si parlem de 1.000 habitatges d’aquest tipus tenim una manca d’habitatge per una població aproximada de 3.000 persones”, va dir. A més va posar en relleu que els rendiments que s’obtenen del lloguer no són elevats, un fet que impedeix que els inversors “facin el pas”.
Per Camp, la llei no aconseguirà posar al mercat els pisos avui tancats ja que per això calen “altres vies”, a través de convenis bilaterals amb altres Estats. Indica que la taxa tindrà “poc impacte” i va insistir que cal buscar altres fórmules “perquè la gent torni a posar l’habitatge al lloguer, i això passa per la seguretat jurídica”. 
També el conseller general de Liberals d’Andorra (L’A) Ferran Costa va destacar que “s’ha passat un text legal com a pretext que s’ha fet alguna cosa” i va considerar que “difícilment donarà resposta a les necessitats” de forma “imminent”. Costa remarca que la llei és poc ambiciosa i que l’impost sobre els pisos buits és una mesura “que per si sola dubto que sigui eficaç” ja que la taxa no suposa cap problema per a l’economia d’un propietari en el cas que vulgui mantenir l’habitatge tancat. Per tant, remarca que cal buscar “fórmules alternatives” i no castigar sempre el contribuent. Al mateix temps va denunciar la falta de previsió en aquest àmbit ja que “una de les primeres accions de DA en arribar al Govern va ser carregar-se el departament d’Habitatge”.
En el mateix sentit es va mostrar el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Gerard Alís, que va destacar que a la llei no s’hi troben mesures a curt termini. Això el porta a assenyalar que “no sembla que la problemàtica que hi ha pugui ser resolta en breu”. Quant a l’impost sobre els pisos buits, afirma que “pot ser una mesura útil” tot i que caldrà veure com s’aplicarà ja que podria convertir-se en un element “desincentivador” o que hi hagi propietaris que prefereixin pagar la taxa i mantenir el pis buit tenint en compte l’import fixat. Alís també va aprofitar per recordar que des del PS s’ha defensat en diverses ocasions un registre de la propietat, una proposta que el Govern sempre ha rebutjat però “ara acabem creant un registre que recollirà els pisos buits”. El conseller general socialdemòcrata va reiterar que s’ha dissenyat aquestes accions de forma improvisada i va criticar que “l’única mesura contundent que s’ha fet fins ara en habitatge és desmantellar el departament d’Habitatge”.
A l’últim, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, considera que amb aquesta taxa “l’únic que s’aconseguirà és l’efecte contrari a la creació de noves promocions de lloguer” ja que “crearà pors i reticències”. Naudi troba a faltar algunes mesures, com ara una reducció per part dels comuns de les cessions econòmiques per a promocions de lloguer. Per tot plegat va constatar que “si aquests són els punts estrella, es queden curts” i va apostar per anar “molt més enllà”. Naudi va concloure que “és un projecte de llei de cara a la galeria”.

SDP diu que el pacte de L’A i PS té difícil explicació

Tot i que va indicar que respecta la decisió, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, considera que el pacte per presentar candidatures territorials conjuntes entre PS i L’A és una coalició de dos partits “antagònics” que “difícilment es podrà explicar”. Així, va apuntar que s’allunya de la proposta d’SDP de fer un pacte ampli per “redreçar” el país ja que els punts són “de mínims”. “Dista molt de ser el què proposàvem de redreçar el país des del punt de vista econòmic i social”, va dir. Naudi també va ironitzar sobre l’acord indicant que ara “em sento dins d’un espai de centre-esquerra més ample”. De la seva banda, el conseller general d’UL-ILM Joan Carles Camp va declarar que “abans de tot som demòcrates” i “totes les opcions polítiques que es presentin les aplaudim”. Va argumentar que el pacte entre PS i L’A és “una fórmula més” i es va mostrar respectuós amb la decisió dels corresponents partits. “No ens hi ficarem pas”, va dir.

oposició
impost
eficàcia
pisos buits
habitatges
dubta

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte