Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers generals en el transcurs d’una sessió parlamentària.
Els consellers generals en el transcurs d’una sessió parlamentària.

L’oposició dubta que arribin empreses per la llei de reproducció assistida


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

L’oposició veu amb escepticisme el projecte de llei de tècniques de reproducció humana assistida aprovat pel Govern. D’una banda perquè la llei arriba a finals de legislatura i, per tant, només servirà per complir amb un compromís adoptat per l’executiu. De l’altra, perquè dubta que el text permeti atraure institucions del sector i avançar així cap a la diversificació econòmica. Tots els grups van afegir, però, que caldrà analitzar el text en profunditat per extreure’n una valoració. 

En aquest sentit, la consellera general liberal Judith Pallarès va declarar que de les declaracions del ministre de Salut es desprèn que es tracta d’un text conservador i que hi ha poc interès de noves institucions d’instal·lar-se al país. Així, veu contradictori que l’executiu digui que la llei és similar als països veïns i competitiva ja que si no s’ofereix res diferent respecte d’Espanya ni afavoreix vies d’investigació “no sé a qui pot interessar”. Pallarès va afegir que el text té moltes possibilitats de quedar-se al calaix i va advertir que “totes les lleis que s’entrin a partir d’ara són de cara a l’aparador” si no és que DA faci ús de la seva majoria absoluta, un fet que espera que no es produeixi. També el conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana Joan Carles Camp va remarcar que aquest és un “tema prou delicat com perquè es presenti a aquestes alçades i sense saber si serà admès a tràmit”. Això el va portar a dir que sembla que es presenti a última hora perquè no es faci. És “ficar-se medalletes tot i que ja saben que el Consell General no està en capacitat de digerir tots els textos que hi ha”, va dir. Camp va afegir que si aquesta llei ha de venir a afavorir la inversió estrangera a aquestes alçades això demostra el fracàs de DA.

La consellera general socialdemòcrata Rosa Gili també va lamentar que la llei s’hagi aprovat “a l’últim moment” i va posar en qüestió que pugui ser aprovada. Així mateix va recordar que la inversió estrangera i la diversificació econòmica van ser una de les propostes far de DA i va advertir que amb dues majories absolutes no té cap excusa per anar “tan tard”. A més considera que “la forma com s’ha gestionat [la matèria] ha espantat molts inversors interessats” ja que s’ha començat “la casa per la teulada”, buscant empreses i després fent la llei. “S’ha donat una imatge força patètica”, va dir. Gili també va apuntar que podria ser que s’hagués entrat el text per complir amb el compromís i es va mostra a l’espera que DA no pensi aprovar-lo passant el “rodet” ja que es tracta d’una llei important sobre la qual també cal escoltar la ciutadania. El conseller d’SDP, Víctor Naudi, considera que la llei té algunes mancances i “difícilment podrà cridar l’atenció i facilitar la implantació de clíniques de fertilitat de renom”. Naudi va criticar que el Govern, un cop més, fa lleis per complir l’expedient, superficials i mancades de professionalitat”. El conseller general demòcrata Carles Jordana, per contra, va defensar que és una “llei realista” i que dona compliment al programa electoral demòcrata encara que va acceptar que el treball al parlament “anirà molt apretat”. Jordana va explicar que amb la llei “no es pretenia fer allò que arreu està prohibit”. “No es pot tornar enrere”, va dir, i va afegir que l’atractiu d’Andorra és la fiscalitat. 

A l’últim, Antònia Escoda, membre d’Acció feminista, va reclamar que “el que cal és una llei que reguli tot el que fa referència als drets sexuals i reproductius, entre els quals es troba l’avortament”. Escoda també va advertir que és una llei fonamentalment econòmica (ja que si fos per un tema sanitari estaria coberta per la CASS) i per tant dubta del que pugui aportar a la ciutadania. Per conèixer els detalls del text demanaran una reunió amb el ministre de Salut.

oposició
dubta
empreses
llei
reproducció assistida

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte