Diari digital d'Andorra Bondia
Gili, Pintat, Gallardo i Naudi en la compareixença conjunta d’ahir.
Gili, Pintat, Gallardo i Naudi en la compareixença conjunta d’ahir.

L’oposició en bloc demana a DA que tiri enrere en l’urgència de les lleis


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’oposició en bloc va demanar ahir a la majoria parlamentària demòcrata que retiri la petició a Sindicatura en què demana el procediment d’urgència per a tots els projectes i proposicions de llei que es troben actualment a tràmit parlamentari –els 13 que es troben  en el tràmit de presentació d’esmenes–, una decisió que, en cas d’adoptar-se, consideren que “vulnerarà el dret” dels consellers de l’oposició “a fer la seva feina conseqüentment” i acabarà “perjudicant” els ciutadans, que “no es mereixen que hi hagi lleis que puguin tenir irregularitats”.

Així ho van manifestar el conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana i president del grup mixt, Josep Pintat, el president del grup liberal, Jordi Gallardo, la consellera general del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, i el parlamentari de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, que van carregar contra “la manera de fer de DA”, contra “l’absoluta irresponsabilitat” que suposa aquesta iniciativa ja que “agradi o no agradi la legislatura no pot anar més enllà de l’1 de març” i contra la intenció de “voler passar el corró” per “aprovar uns textos de pressa i corrents” quan “no se n’havia previst la seva importància en vuit anys”.

Pintat, que va recordar que el seu grup fa més d’un any que insisteix en “com s’ha d’acabar la legislatura”, va lamentar que la majoria vulgui alterar la qualificació d’unes lleis ja a tràmit i que al seu dia no van ser qualificades d’urgència, i que es vulgui posar punt i final a la legislatura “amb presses i amb urgències”. En aquest sentit, el parlamentari d’UL-ILM, que va insistir en què “això no és manera de treballar”, es va demanar el perquè ara el grup parlamentari vol fer urgents uns textos que pel Govern en entrar-los no ho eren i va apuntar l’opció que sigui “perquè no han fet la feina durant vuit anys”.

Gallardo, que es va mostrar molt crític amb el fet que “en dos mesos es vulguin tirar endavant 13 lleis quan hi ha textos que porten a tràmit deu i onze mesos”, va recordar que en el debat d’orientació ja es va posar damunt la taula la possibilitat de mirar de prioritzar aquelles lleis que “mereixien fer un esforç” per tirar-les endavant, opció que també es va tractar en la junta de presidents de l’octubre i que, en aquell moment, el president demòcrata va considerar “que no calia”. En aquest sentit, Gallardo va explicar que es va quedar també que qualsevol canvi d’aquesta situació es parlaria amb els grups, un fet que no s’ha produït ja que els parlamentaris de l’oposició “hem rebut només un correu electrònic en què ens informen de la demanda”.

Des del PS, Rosa Gili va apel·lar a la responsabilitat i va recordar que “estem fent lleis que afecten la vida dels ciutadans en molt àmbits i no ho podem fer malament”. En aquesta línia, la parlamentària, que va contraposar els 3 anys que la majoria demòcrata ha estat preparant el projecte de llei de la persona i família i “els dos mesos amb què volen que el treballem”, va exigir “respecte cap als ciutadans”, tot recordant que la majoria demòcrata representa únicament el 33% dels electors, i “fer la feina ben feta”.

Per la seva part, Víctor Naudi va criticar que “una decisió com aquesta es prengui de forma unilateral amb el menysteniment de l’oposició”, i va incidir en què “tots, a nivell intern, tenim un calendari de treball i una priorització així com uns assessoraments” de manera que “no es poden canviar les regles del joc”. El conseller de SDP va lamentar que ara es provoqui un embús legislatiu amb “el que no han estat capaços de fer en 8 anys” i es va mostrar preocupat per si “es vol passar el corró”.

Diferents escenaris si s’accepta la demanda

Tot i desitjar que “Sindicatura es tregui el barret de DA i es posi el de Sindicatura del parlament i prengui la decisió més coherent”, el president del grup liberal va avançar que la seva formació es planteja fins a tres escenaris diferents per si la petició de la majoria demòcrata s’acaba acordant. Una de les opcions és plantejar una queixa al síndic, una segona presentar un recurs contra aquesta decisió i una tercera opció seria recórrer al Tribunal Constitucional.

Tot i que els diferents escenaris s’acabaran d’estudiar un cop, si és el cas, es consumi l’acceptació per part de Sindicatura de la petició de la majoria, Josep Pintat i Víctor Naudi ja es van desmarcar de la via del TC, argumentant la no intenció de “judicialitzar la política” i el “poc temps” que queda de legislatura, mentre des del PS, Rosa Gili no va descartar cap possibilitat. Amb tot, les accions que es facin, que poden ser conjuntes o per separat, no es decidiran fins conèixer la decisió de Sindicatura.

oposició
demana
DA
urgència
lleis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte