Diari digital d'Andorra Bondia
L’oposició en ple demana a Cinca que dimiteixi i a Martí que el cessi
L’oposició en ple demana a Cinca que dimiteixi i a Martí que el cessi

L’oposició en ple demana a Cinca que dimiteixi i a Martí que el cessi


Escrit per: 
M.S./Foto: SFGA

Les tres formacions polítiques de l’oposició representades al Consell General van exigir ahir al ministre de Finances, Jordi Cinca, que renunciï al càrrec i al cap de Govern, Antoni Martí, que el cessi de “forma immediata” si Cinca no presenta la dimissió arran de l’acceptació per part del Tribunal de Corts de la querella criminal en contra seu per apropiació indeguda i blanqueig durant la seva etapa professional al Grup Orfund.

“Ja n’hi ha prou, ni Andorra ni els andorrans ens mereixem aquesta situació.” Així de contundent es va mostrar el president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, que considera que Cinca “ha de deixar el Govern” i “defensar la seva honorabilitat als tribunals”. I és que per Gallardo veure “un ministre assegut al banc dels acusats” no és “la millor imatge que es pot donar d’Andorra”.  A més, Gallardo va assegurar que “en qualsevol país seriós ja hauria dimitit” i va insistir que Cinca “no pot continuar sent l’interlocutor davant organismes internacionals, alguns dels quals a més lluiten contra el mateix de què se l’acusa”.

Així mateix, Gallardo va criticar també la “intromissió” del Govern en aquest cas, que afecta “el Cinca ciutadà” i no ministre, amb un comunicat en defensa del titular de Finances, en el qual a més a més es presumia que “això acabarà bé”.

Des del Partit Socialdemòcrata, en aquest cas a través d’un comunicat, es va expressar la preocupació per com “la situació judicial en què està immers el ministre de Finances podria afectar la imatge del Govern en particular i d’Andorra en general”, i es va reiterar la demanda de dimissió feta ja fa uns mesos coincidint amb les primeres informacions que afectaven directament Cinca, “tant per la seva possible aparició en els papers de Panamà com per les acusacions sobre les seves activitats professionals prèvies a l’entrada a l’executiu”.

Així mateix, el PS, que recorda que la presumpció d’innocència “sempre s’ha de respectar”, considera que “és evident que el fet que el Tribunal de Corts hagi acceptat a tràmit una querella criminal contra Cinca és una circumstància delicada i que podria afectar de forma negativa la percepció que, tant internament com externament, es pot tenir del Govern i d’Andorra”.

Per la seva part, el secretari d’organització de Socialdemocràcia i Progrés, Joan Marc Miralles, que va assegurar que “per responsabilitat Cinca hauria de plegar ja que no es pot aguantar aquesta situació ni un segon més”, va carregar amb duresa contra l’executiu pel comunicat de dilluns en defensa del ministre. Miralles va considerar “inacceptable” que el Govern es posicioni davant una querella privada d’un ciutadà i no només això, sinó que també s’avanci a futures decisions judicials, fet que suposa “una intromissió directa a la feina d’investigació que s’ha de fer i un atac per tant a la separació de poders”.

Per Miralles, que va lamentar que des de l’executiu es destini recursos públics a qüestions privades i va avançar que la formació demanarà informació sobre com s’ha elaborat aquest comunicat, la nota de l’executiu “és la prova que el Govern, en lloc de preocupar-se pels problemes del país i dels ciutadans, es preocupa de querelles privades de qüestions que no el concerneixen”.

El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, que va insistir que amb la seva actuació l’executiu “s’ha extralimitat en les seves funcions”, va anar una mica més enllà i va assegurar que les afirmacions sobre l’evolució del procés “podrien arribar fins i tot a esdevenir coaccions a la justícia”. 

Noves mostres de suport
Des del Govern, el titular d’Educació, Èric Jover, va recordar el comunicat de l’executiu fet públic dilluns i va assegurar que “cal anar amb compte en la interpretació que fem de les diferents etapes d’un procés jurídic; jo no en soc expert, però entenc que alguns mitjans de comunicació han fet alguna interpretació extravagant, o com a mínim molt interessada, d’aquest procediment”. Així mateix, Jover va remarcar que “el ministre Cinca té la nostra plena confiança i continuem treballant amb ell amb plena normalitat”.

També des de l’executiva i el grup parlamentari demòcrata es va fer públic un comunicat reiterant la “plena confiança” en “l’honorabilitat personal” del ministre, així com “el suport a la tasca pública desenvolupada en les seves responsabilitats de govern”. DA assegura a més que l’acceptació de la querella és un tràmit “de caràcter preliminar i en cap cas incriminatori”, i ho considera “una oportunitat perquè Jordi Cinca exposi en seu judicial, com va fer anteriorment en compareixença pública, el relat objectiu i contrastat dels fets sobre la seva etapa professional en la societat Orfund”.

 

Cinca
Orfund
dimissió
PS
SDP
LdA
querella

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte