Diari digital d'Andorra Bondia
L’oposició exigeix al Govern més control de la despesa i el dèficit
L’oposició exigeix al Govern més control de la despesa i el dèficit

L’oposició exigeix al Govern més control de la despesa i el dèficit


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2018 continua el seu tràmit parlamentari després que ahir la majoria demòcrata rebutgés les tres esmenes a la totalitat dels comptes que s’havien presentat, en un debat en què el dèficit pressupostari i les acusacions de l’oposició a l’executiu per la “incapacitat de controlar la despesa” van ser els grans protagonistes.
Així, el conseller general del grup mixt Carles Naudi d’Areny-Plandolit va posar en dubte el dèficit previst de 25 milions d’euros i va advertir al ministre de Finances que la recaptació de l’impost de societats serà molt inferior a la prevista i que el capítol de despeses de personal s’incrementarà en més de dos milions, ja que l’IPC de l’any ha estat del 2,6%, i no de l’1,3% amb el qual es va fer el pressupost, a la vegada que també creixeran les despeses financeres perquè per a l’any vinent les agències de ràting preveuen un augment dels tipus d’interès.
A més, Naudi, que va incidir que el projecte de pressupost incompleix la regla d’or, va trobar a faltar també uns 10 o 11 milions d’euros, que s’han de fer efectius als comuns per a les transferències de l’any passat. Per tot plegat, el parlamentari, que va mostrar l’oposició del seu grup a qualsevol increment de la pressió fiscal, va pronosticar un dèficit de 49 o 50 milions d’euros, és a dir, el doble del pressupostat.
Per la seva part, el president del grup liberal, Jordi Gallardo, que va assegurar que els comptes “evidencien un projecte polític desgastat”, va incidir també en el dèficit, que considera que serà superior al pressupostat, i va lamentar que el Govern demòcrata, tot i ser el que més ingressos haurà tingut gràcies a la imposició indirecta i la utilització dels dividends d’Andorra Telecom i FEDA, continuï presentant pressupostos amb dèficit.
Gallardo, que va titllar els comptes de “poc realistes” i es va mostrar convençut que “s’acabaran ajustant fent menys inversió de la pressupostada”, va carregar també contra el descontrol en la despesa i al fet que molta es destini a incrementar partides als diversos ministeris, departaments i empreses públiques no repercuteix en un millor servei cap al ciutadà.
Des del Partit Socialdemòcrata, el conseller general Pere López, a qui el síndic en un gest poc habitual no va permetre que s’excedís del temps estipulat per defensar l’esmena a la totalitat, va lamentar que els comptes no responguin “a les necessitats reals” de la majoria dels ciutadans del país, però “sí a una part de l’electorat de DA”, ja que els pressupost constitueix un “nova mostra de clientelisme i d’utilització de fons públics amb caràcter partidista”.
En aquesta línia, López va retreure que no hi hagi cap iniciativa amb relació a la problemàtica dels preus de l’habitatge i dels salaris baixos, i que se segueixi amb un model d’inversions basat en les carreteres i es frenin iniciatives per diversificar l’economia.
Per la seva part, el titular de Finances, Jordi Cinca, que va retreure a l’oposició l’“interès sobtat” per un dèficit que “no els interessava quan governaven”, va recordar que el dèficit global entre el 2011 i el 2016 ha estat de 55,6 milions, mentre que els anys 2005, 2006 i 2007, per exemple, “en un sol exercici es va superar el dèficit de l’executiu de DA en cinc anys”.
Així, el ministre, que va fer un breu repàs d’aquelles partides pressupostàries que més s’incrementen de cara al 2018 i d’aquells projectes nous que es preveuen, va insistir en la importància de poder mantenir un dèficit per sota de l’1% del PIB i, a la vegada, poder disposar d’un pressupost de despeses al voltant dels 450 milions d’euros, una xifra adequada a les dimensions i les necessitats del país.
En aquest sentit, Cinca, que va defensar també la bona salut dels fons propis d’Andorra Telecom i FEDA malgrat la utilització dels dividends, es va mostrar convençut que, pel que fa a la despesa global, “hi ha poc marge de recorregut” i que cal “fixar-se més en els ingressos” tot i que això no vulgui dir que no s’hagi de ser curós amb la despesa.
Per això, el ministre, que va garantir que no “s’incrementarà la pressió fiscal” i que “no cal crear noves figures tributàries” (impost de successions, patrimoni i d’altres), va insistir novament en la necessitat de revisar les deduccions de l’impost de societats per aconseguir que aquelles empreses que tenen beneficis i els surt una quota de liquidació positiva no acabin, un cop aplicades les deduccions, “no pagant res”.
Així mateix, el ministre, que va reiterar també la necessitat d’abordar la modificació de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal (regla d’or), va posar damunt la taula l’opció d’estudiar un increment a l’alça de l’impost dels carburants, que “fa anys que no s’ha tocat”, i va reiterar que es continuaran apujant les taxes sobre el tabac sempre que els països veïns incrementin també l’impost sobre aquest producte.
Des de la majoria que dona suport a l’executiu, el president suplent del grup demòcrata, Miquel Aleix, va defensar no únicament el pressupost, sinó també el projecte de DA, que va assegurar que “està ben viu” i “és el que necessita el país” per continuar amb les reformes estructurals iniciades. En aquesta línia, Aleix va estendre la mà a la resta de grups i va deixar clar a López que les decisions del Govern i el grup demòcrata “són en benefici de tots els ciutadans i no només d’uns quants”.
També, des del grup mixt, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, va criticar també la despesa corrent i el dèficit i va assegurar que si s’ha arribat als 450 milions d’euros de despesa “és perquè el Govern ha estat incapaç de fer les reformes estructurals necessàries”.
Finalment, la consellera independent, Sílvia Bonet, va demanar més control de la despesa i va advertir dels “compromisos futurs” que ja s’estan adquirint amb el pressupost, especialment quant a l’elevat nombre de contractacions que preveu.

oposició
despesa
dèficit
control
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte