Diari digital d'Andorra Bondia
Eusebi Nomen, d'esquenes, conversa amb el liberal Jordi Gallardo i el socialdemòcrata Pere López.
Eusebi Nomen, d'esquenes, conversa amb el liberal Jordi Gallardo i el socialdemòcrata Pere López.

L'oposició no se sent al·ludida pel toc d'atenció de Mateu


Escrit per: 
Agències

El síndic general, Vicenç Mateu, va demanar ahir als partits polítics, durant el tradicional discurs pel Dia de Meritxell, no entrar al "joc de la desestabilització", així com "honestedat intel·lectual" a l'hora de posar sobre la taula certs debats, com el de l'avortament, sense explicar bé que aquest podria suposar la fi del coprincipat. En resposta a aquestes declaracions, l'oposició considera que en cap cas la seva tasca desestabilitza, ni que estan fent campanya per acabar amb la singular fórmula andorrana dels caps d'Estat.

"No podem entendre la crítica com a desestabilització", va exposar el president del grup liberal, Jordi Gallardo, perquè la crítica "és necessària, fa avançar els països i societats". Per la seva part, el conseller socialdemòcrata, Pere López, va assegurar que el seu partit mai ha posat "en qüestió la figura del coprincipat", però que l'avortament no pot ser "una espasa de Dàmocles damunt del cap dels andorrans", motiu pel qual s'hauria de fer una consulta la propera legislatura. Per la seva part, el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, també va insistir, seguint el to de Mateu, que certs polítics fan "argumentacions poc fonamentades" que no tenen darrere "empara racional". En la mateixa línia, el cap de Govern va demanar que "si es vol una altra estructura" diferent a la que marca la Constitució, "que es digui quina", perquè "el que no val és fer insinuacions i no anar al fons del problema".

Com era d'esperar, les paraules del síndic general, Vicenç Mateu, per donar el tret de sortida a la festivitat de Meritxell d'aquest dissabte, van tenir una valoració molt desigual entre l'arc parlamentari present a Casa de la Vall. Dins el seu tradicional discurs, va demanar als ciutadans, però sobretot als partits polítics, no entrar al "joc de la desestabilització". També va reclamar "honestedat intel·lectual" als qui plantegen debats parlamentaris com el de l'avortament. En d'altres paraules, que deixin clar que legalitzar-lo implicaria li fi de la fórmula del coprincipat com s'entén actualment. Dues peticions en forma de crítica que l'oposició considera que són inadequades perquè no encaixen en el que ells fan: oposició precisament.

"Potser el síndic té més elements que l'han portat a alertar sobre aquest risc", va dir el president del grup liberal, Jordi Gallardo, el qual no veu "elements de desestabilització" dins la tasca del seu partit. Així mateix, va insistir que no es pot entendre la crítica com a "desestabilització, perquè la crítica és positiva, necessària i fa avançar els països i societats". Gallardo va definir el discurs de Mateu com "de final de cicle" i sense cap "element nou" per ressaltar.

En relació al tema de l'avortament i del coprincipat, el Partit Socialdemòcrata és qui més es podria haver sentit al·ludit davant les paraules del síndic, tenint en compte que són ells els impulsors de portar el debat a l'arc parlamentari. "Nosaltres no hem posat mai en qüestió el tema del coprincipat", va dir més d'una vegada durant les seves declaracions el president del partit, Pere López. "El debat no és coprincipat sí, coprincipat no", va afegir-hi. Però, a la vegada, "han passat 25 anys" des que es va aprovar la Constitució "i de tot se n'ha de poder parlar", va demanar. El motiu, perquè no pot ser que el coprincipat sigui "una espasa de Dàmocles damunt del cap dels andorrans". Per tot plegat, va reiterar que a la propera legislatura s'hauria de fer una consulta popular al respecte. Així mateix, López es va mostrar crític amb el to "agre", "repressiu", "negatiu" del síndic, quan el que hauria de fer per Meritxell, al seu parer, "és fer país" i "passar missatges positius als ciutadans".

Per la seva part el president de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, va trobar a faltar en el discurs de Mateu més crítica cap al Govern per "l'allau de lleis" que ha entrat a darrera hora de la legislatura. També el president del grup mixt, Josep Pintat, va fer referència al volum de lleis que hi ha a tràmit parlamentari, pensant també en la ciutadania, que són els qui se n'hauran de fer càrrec quan entrin en vigor, va recordar. 

Argumentacions sense "empara racional"

De la mateixa manera que l'oposició va ser especialment crítica, lògicament Demòcrates per Andorra va celebrar les paraules de Mateu. El president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va lamentar que "alguns posicionaments polítics o maneres crispades de dur a terme determinats debats poden posar en entredit" la figura del coprincipat. Va reclamar als que volen sotmetre a debat temes com l'avortament, "arguments racionals" i allunyar-se "d'argumentacions poc fonamentades, que no tenen darrere empara racional". Amb tot, Baró no va concretar ni noms ni partits, perquè no vol "començar Meritxell amb un pim pam pum polític".

Qui va tancat les valoracions al tradicional discurs del síndic va ser el cap de Govern, Toni Martí. "Cremar una foto em sembla llastimós", va manifestar, fent referència als fets que van passar durant la festa major de la Seu d'Urgell. I per als qui plantegen un canvi de d'estructura de caps d'Estat, "que diguin quina", els va demanar, perquè "el que no val és fer insinuacions i no anar al fons del problema".

Andorra
Canillo
Meritxell
mateu
Nomen
gallardo
López
vives
martí
avortament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte