Diari digital d'Andorra Bondia
L’oposició retreu al Govern que ajorni les polítiques per als discapacitats
L’oposició retreu al Govern que ajorni les polítiques per als discapacitats

L’oposició retreu al Govern que ajorni les polítiques per als discapacitats


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La llei de mesures urgents per a l’aplicació del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat de l’ONU es va aprovar ahir amb el suport de tots els consellers excepte els socialdemòcrates, que es van abstenir en considerar-la insuficient. El retard en la materialització d’aquest compromís va ser una de les principals crítiques del PS i va ser compartida per la resta de l’oposició. Així, el conseller general socialdemòcrata Pere López va recordar que el conveni de Nacions Unides es va ratificar el 2013, però va deixar palès que la llei de mesures urgents “arriba a finals de l’actual legislatura i entrarà la que ve”. 

Davant d’això, va indicar que l’aplicació de polítiques de discapacitat no ha estat una prioritat per DA. Per tot plegat, va remarcar la necessitat d’escurçar els terminis previstos per a les accions recollides en les disposicions finals de la llei (com l’elaboració d’una llei dels drets de les persones amb discapacitat, modificar la d’incapacitació i organismes tutelars i un nou reglament de la Conava).

El conseller general d’SDP Víctor Naudi també va demanar que les mesures siguin d’aplicació sense més dilacions i, des del grup parlamentari liberal, la consellera general Judith Pallarès considera incomprensible que el text marqui terminis més enllà de l’actual legislatura. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va argumentar que, tot i que el Govern ja està treballant en els canvis, els períodes fixats són necessaris tenint en compte la “complexitat” de les accions i la voluntat de fer-hi participar les persones amb discapacitat, un fet que requereix temps. Espot va defensar que la llei aprovada ahir suposa un primer pas per a l’adaptació al conveni de l’ONU, un aspecte que van compartir la resta de consellers. El ministre va recordar que introdueix millores en accessibilitat, allarga les baixes de maternitat i paternitat en cas de discapacitat, i elimina el contracte de baix rendiment, una acció que no s’havia recollit en un inici perquè es temia que aquestes persones poguessin perdre la feina. El ministre va defensar que, amb la treball efectuat pel Govern, ja s’ha passat de 78 persones amb aquest contracte, el 2016, a 22 a hores d’ara. 

Quant al grup parlamentari demòcrata, el conseller general Carles Enseñat va remarcar que el text donarà més drets i va recordar que s’hi preveu l’aprovació de set projectes de llei en els propers dos anys, un fet que mostra el compromís amb els discapacitats, va dir.

 

Crèdit extraordinari per a la passarel·la

El projecte de llei de crèdit extraordinari per finançar la redacció del projecte i direcció d’obra de la passarel·la que unirà la plaça del Poble i el carrer de la Vall, que ha vist incrementat el cost arran de la modificació del projecte inicial, va ser aprovat per assentiment. Segons el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, la infraestructura s’haurà de recolzar sobre un pilar al costat de la penya, i això incrementa la complexitat del projecte. A més, va defensar que, amb l’actuació, es donarà compliment al conveni entre el Govern, el Comú d’Andorra la Vella i el Consell General i s’augmentarà la connectivitat amb el barri antic. Els grups van remarcar que amb l’acció es materialitza el compromís adoptat en aquell acord.

 

Aprovat el pla d’Estadística, que ha de permetre tenir més dades

El pla d’Estadística 2017-2020 va rebre el suport de tot l’arc parlamentari. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va defensar que això permetrà un salt qualitatiu a l’hora de gestionar dades internament i a nivell internacional, ja que els organismes cada cop són més demandants d’informació, així com de tenir dades homologables. 

Tot i votar-hi afirmativament, els liberals es van preguntar si es podrà fer front a la inversió que això suposa (9,2 milions d’euros en 4 anys i deu empleats nous). Cinca va defensar que s’ha actuat amb prudència a l’hora de definir l’aportació de recursos i va alertar que prescindir d’alguna part posaria el país en situació “d’imprudència” i “desavantatge” a l’hora de prendre decisions en l’àmbit privat i públic. Els parlamentaris socialdemòcrates, per la seva banda, lamenten que no s’hagi acceptat la proposta que el personal del departament d’Estadística hagi de ser funcionari, un fet que els donaria més independència. El Govern considera, però, que la qualitat de la feina depèn de la professionalitat i les eines de la plantilla. A banda, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va lamentar que el pla ve tard i la parlamentària Sílvia Bonet va criticar que no s’hagi fet més èmfasi en la perspectiva de gènere (que s’ha inclòs com a principi bàsic) i la negativa a incloure estadístiques sobre salut mental. Des del grup demòcrata es va posar en relleu que si arriba tard és perquè abans calia fer tota una feina prèvia i que s’ha reforçat la traçabilitat i confidencialitat de les dades.

 

Intercanvi automàtic d’informació fiscal amb 73 jurisdiccions l’any 2019

Andorra intercanviarà informació fiscal de forma automàtica amb 73 jurisdiccions el 2019. Això serà així després que el Consell General aprovés per assentiment un projecte de llei d’intercanvi automàtic amb 41 jurisdiccions, amb les quals començarà l’intercanvi el 2018, i un altre projecte de llei d’intercanvi, amb 37 jurisdiccions més, que serà efectiu el 2019.

A més, s’incorporen canvis perquè les entitats financeres també identifiquin els comptes de clients, encara que no hi hagi acord d’intercanvi d’informació, i el ministeri de Finances podrà suspendre l’intercanvi quan no es compleixin els requisits. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va remarcar que tot plegat fa palesa la voluntat de transparència en matèria fiscal i amb el compliment dels compromisos per part d’Andorra. Per la seva banda, el conseller d’SDP, Víctor Naudi, va criticar que dues modificacions de la llei en dos mesos genera inseguretat al sistema financer i va retreure que es facin acords amb països en què no es respecten els drets humans.

discapacitat
Consell General
intercanvi fiscal
estadística
polítiques
ajorni

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte