Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, en una de les intervencions en què va defensar els comptes per al 2020 al Consell General.
El ministre de Finances, Eric Jover, en una de les intervencions en què va defensar els comptes per al 2020 al Consell General.

L’oposició retreu al Govern uns comptes continuistes i amb dèficit


Escrit per: 
M.S. / Foto: C.A

El projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2020 continua el seu tràmit parlamentari després que ahir els tres grups parlamentaris que donen suport al Govern rebutgessin les dues esmenes a la totalitat dels comptes presentades pels grups socialdemòcrata i de Terceravia, en un debat en què el dèficit pressupostari, els diners destinats a habitatge, la manca de previsió sobre l’impacte d’una possible entrada a l’FMI i fins i tot la vorera que ha d’unir el poble de la Massana amb Arinsal van ser els grans protagonistes.
Així, el president del grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, va defensar l’esmena a la totalitat dels comptes per al 2020 lamentant que el projecte de pressupost “només reflecteix una projecció numèrica però no els objectius ni les voluntats polítiques” de l’executiu. 
Pintat, que va criticar també que a través del pressupost es modifiquin altres lleis més enllà del que serien “actualitzacions de barems”, va recordar que la formació és partidària de preveure dèficit zero i que en canvi els comptes presentats per l’executiu estimen un dèficit de 23 milions, tot i recórrer novament als dividends de FEDA i Andorra Telecom, a la vegada que preveuen uns “ingressos excessius”. Per això, el líder de Terceravia considera que el projecte permet constatar que “la recaptació de l’Estat no és suficient per cobrir les despeses” i que “no hi ha cap acció política concreta, en les despeses de funcionament”.
Per la seva part, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que va instar a liberals i a Ciutadans Compromesos “a explicar molt bé perquè fins l’any passat votaven en contra del pressupost i avui ho faran a favor tot i ser uns comptes continuistes”, va recordar que el pressupost és l’“expressió xifrada de les prioritats polítiques” i que les del Govern tripartit “no coincideixen” amb les seves. Així, López va considerar del tot insuficients les partides destinades a qüestions com l’habitatge, les pensions i les prestacions socials, el transport públic i les inversions previstes des del ministeri d’Afers Socials, a la vegada que va mostrar la seva sorpresa per la reducció de recursos a energia i canvi climàtic, els serveis d’inspecció tributària i per les dotacions “insuficients” per a polítiques de joventut, innovació i suport a l’emprenedoria o a la cultura i l’esport, entre d’altres.
Des de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, que va recordar a López l’aposta de la seva formació “pel diàleg i per l’estabilitat i la governabilitat”, va defensar uns comptes que compleixen amb els objectius de sostenibilitat financera de la Regla d’or i va assegurar que el ministre Jover “ha fet unes previsions que no són una bogeria”. En aquest sentit, i fent referència a l’experiència d’exercicis anteriors, Naudi es va mostrar convençut que tot i la previsió de 23 milions de dèficit la liquidació dels comptes serà positiva i va lloar “la contenció pressupostària a la vegada que es fa tot allò que es necessita per mantenir les altes cotes de benestar”.
Així mateix, el president del grup de CC, que va incidir en la necessitat d’incrementar els ingressos per “fer la bossa més gran i poder fer més polítiques”, va repassar les partides pressupostàries destinades al ministeri de Justícia i Interior i va justificar també el sí als comptes i per tant el no a les esmenes a la totalitat en el fet que recullen propostes que eren al programa de CC com la vorera que ha d’unir el poble de la Massana amb Arinsal, Casa Parramon, la desviació i el desdoblament entre la rotonda d’Anyós i la del Dos Valires.
Precisament, la referència de Naudi al projecte de la voravia fins Arinsal, el guanyador precisament del pressupost participatiu, va generar una picabaralla amb López ja que aquest li va retreure si aquesta voravia “és un tema d’alta política nacional per fer canviar el vot respecte un pressupost continuista” amb els de l’anterior executiu demòcrata.
Per la seva part, el president del grup liberal, Ferran Costa, que igual que Naudi es va centrar en les partides que afectaven en aquest cas els departaments encapçalats per ministres proposats per L’A, va intentar “convèncer” López que el sí al pressupost era perquè, a diferència del de l’any passat que era “únicament de DA”, els comptes del 2020 “són fruit de les propostes de les tres formacions polítiques” que donen suport a l’executiu. A més a més Costa, va assegurar que el pressupost presentat “compleix amb les necessitats del país”.
Des del Govern, el titular de Finances, Eric Jover, que en la seva primera intervenció es va limitar a exposar les xifres del pressupost sense respondre a cap de les qüestions plantejades per l’oposició per defensar les esmenes a la totalitat, va defensar un pressupost “equilibrat i que conjuga la sostenibilitat financera dels comptes públics amb la necessitat de fer avançar el desenvolupament de l’economia i promoure la qualitat de vida”. Així, el ministre va negar que no s’invertís prou recursos en habitatge, transport públic i en polítiques socials i va remarcar també el canvi de tendència a l’hora d’invertir en el sentit de fer-ho “menys en xarxa viària i més en infraestructures productives”.
Finalment, el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, que va fer un repàs capítol per capítol de les principals aportacions pressupostàries, va defensar els comptes fent una comparativa amb el què es van trobar els Demòcrates el 2011 i va posar de manifest el compromís dels taronges amb qüestions com per exemple l’habitatge. En aquest sentit, Enseñat, que va negar que la quota per entrar al Fons Monetari Internacional fos d’entre 130 i 150 milions com havia apuntat López i va dir que seria inferior als 100, va confirmar que 10 milions procedents de la plusvàlua per la venda de les accions d’Avatel es destinarien a habitatge, on també podria anar part de la dotació prevista per a l’heliport a les Tresoles ja que la formació esmenarà els comptes en aquest sentit.

l’oposició
retreu
Govern
comptes
continuistes
dèficit

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte