Diari digital d'Andorra Bondia
El discurs de balanç de Martí no va agradar a l’oposició que esperava més propostes.
El discurs de balanç de Martí no va agradar a l’oposició que esperava més propostes.

L’oposició retreu el silenci sobre les eleccions i la manca de propostes


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

El discurs del cap de Govern en la primera jornada del debat d’orientació política no va satisfer a l’oposició que va retreure a Antoni Martí el fet que hagués dedicat gairebé la totalitat del discurs a fer un balanç de la tasca feta i s’hagués oblidat de l’orientació política i que, tot i haver-s’hi compromès, hagués mantingut silenci sobre la data de les properes eleccions.

Així, el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va incidir en que va ser un discurs “previsible” i amb un “to molt baix” ja que suposava que el cap de Govern “no podia presentar-se amb un balanç de final de legislatura triomfalista”. Així mateix, va lamentar la manca d’autocrítica i va destacar que tot i que “ha admès que algunes coses no s’han fet del tot bé, sempre ha buscat factors externs o tercers per no admetre que en alguns casos hi ha hagut una incapacitat manifesta del Govern per tirar endavant algunes de les reformes i projectes anunciats”.
Quant a la data electoral, Gallardo va recordar que es tractava d’un compromís de Martí, i va explicar que, al seu entendre, l’anunci s’hauria d’haver fet ahir i que el fet de no fer-ho “és un element més que demostra que hi ha una improvisació important”.
Per la seva part, el conseller general del Partit Socialdemòcrata, Pere López, va lamentar la “reinterpretació del reglament en el sentit del que ha de ser un debat d’orientació” i va criticar tant el fet que se centrés bàsicament en un balanç i que ho fés amb “la voluntat de reescriure la realitat dels fets i donar-li una lectura diferent” als set anys i mig de Govern. En aquest sentit, López va avançar que avui explicarà “tot allò que els demòcrates han promès, amb una llarga llista, i no han realitzat”, i va qualificar el projecte taronja de “fracàs” de manera global i també “individual en cada una de les àrees d’actuació”.
López va restar importància al fet que Martí no hagués anunciat la data de les eleccions i va deixar entendre que el cap buscava “captar l’atenció mediàtica”. En tot cas, va continuar López, “sabent que s’ha de tramitar el pressupost i que hi ha tants projectes, la data no té importància perquè és evident que la legislatura, setmana amunt o avall, s’ha d’acabar”.
Des d’Unió Laurediana-Indepedents de la Massana (UL-ILM), el president del grup mixt, Josep Pintat, va incidir en el fet que “no estem en un debat d’orientació i va retreure a Martí que “a les acaballes de la legislatura no ha estat ni capaç d’anunciar quan seran els comicis”. En aquest sentit, Pintat va lamentar “l’estratègia d’anar marejant la perdiu” i “crear expectatives” per un tema de “protagonisme” i va assegurar que “els ciutadans no es mereixen això”.  No obstant, va assegurar que “poc li preocupa” si Martí diu o no la data electoral ja que “tots sabem que aquest període de sessions el desembre s’ha acabat”.
El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, que va qualificar el discurs d’“excessivament llarg i de poc contingut profund”,  va retreure al cap de Govern la primera part del discurs, “un acte de pedanteria” ja que “semblava que Andorra neix el 2011 i abans no hi havia res”, un fet que va considerar també “una falta de respecte” vers anteriors caps de Govern.
Naudi, “més enllà del tema del coprincipat”, va trobar a faltar també “contingut en l’àmbit institucional”, especialment quant “al reforçament de les institucions en un sentit ampli”. El parlamentari de SDP va lamentar també que tot i ser ja al final de la legislatura, Martí no hagués incidit en aquelles “qüestions de cabdal importància que s’haurien d’aprovar”.
En canvi, des de la majoria demòcrata, el president del grup parlamentari, Ladislau Baró, va considerar que Martí va fer un discurs “extens i prolífic” repassant les dues legislatures de Govern de DA i amb “incursions retroactives” a consideracions que anteriors caps de govern havien fet en anteriors debats d’orientació per constatar que “al llarg d’aquests anys algunes d’aquestes necessitats s’han acabat solventant”.
Així mateix, i davant les crítiques de poques prospostes de cara al futur, Baró, que va destacar també la “capacitat elevada d’autocrítica” i el reconeixement que “no tot s’ha fet bé i que no ho hem pogut fer tot” malgrat afirmar que “el full de serveis de DA és força correcta”, va recordar que queden cinc o sis mesos de legislatura, “si es decideix esgotar”, i que si “es miren les lleis que hi ha a tràmit ja es veu per on aniran els trets”.

 

 

debat d'orientació
PS
liberals
Ul-ILM
DA
SDP

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte