Diari digital d'Andorra Bondia
Edificis d'habitatges a Andorra la Vella.
Edificis d'habitatges a Andorra la Vella.

L’oposició retreu la improvisació del Govern en les polítiques d’habitatge


Escrit per: 
M.S.C. / M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’oposició va lamentar ahir que el Govern actuï de forma improvisada i es limiti a aplicar mesures provisionals per fer front al problema de l’habitatge després que dimarts anunciés la voluntat de congelar el preu del lloguer més enllà de l’IPC en cas de renovació de contracte de cara al 2020. La presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Rosa Gili, considera, a més, que aquesta proposta tan sols és un “pedaç” fruit de no haver afrontat el problema ni haver buscat solucions reals i efectives. 
En aquest sentit, Gili va recordar que l’anterior legislatura, DA no va actuar fins que “la bola es va fer massa grossa”. Ara, assenyala que se segueix improvisant i donant respostes temporals sense disposar de dades que permetin conèixer la realitat. Davant d’això va defensar que la proposició de llei presentada pel PS al juliol recull accions concretes que poden donar una solució. Gili va afirmar que les dues manifestacions multitudinàries de finals de l’anterior legislatura mostren que hi ha un problema evident, i va argumentar que “no és normal” que la gent marxi del país perquè no hi pot viure.
En el mateix sentit, el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, va retreure que “des que es van fer les mesures urgents, la legislatura anterior, encara no sabem quines són les causes ni s’han posat solucions efectives sobre la taula”. Pintat va lamentar que “no sabem on anem”, ja que encara no es té una diagnosi del mercat immobiliari. Així, va apuntar que, segons sembla, per Estadística no hi ha problema, però la Taula d’habitatge va per un altre camí. A més va recordar que la mateixa mesura es va aplicar el 2019 mentre es feia aquesta anàlisi acurada del mercat i es dissenyaven accions afectives. “Hem estat dos anys estudiant i no hem resolt res”, va advertir al mateix temps que va recordar que el Govern es manté en les mesures provisionals.
Per contra, el grup parlamentari liberal creu que la congelació del preu del lloguer més enllà de l’IPC, que encara no ha estat aprovada pel Govern, és una “bona mesura”, tot i que no ha de ser l’única. Així, el seu president, Ferran Costa, va explicar que en el marc de la Taula d’habitatge ja s’estan treballant d’altres accions i es va mostrar confiat que la solució es trobarà gràcies a “un conglomerat de diferents mesures”. En tot cas, va assegurar que des del grup parlamentari liberal es farà “tota la pressió” perquè una bateria d’actuacions puguin ser efectives aquest any. 
Ciutadans Compromesos (CC) també veu encertada l’aposta del Govern de prohibir l’increment dels lloguers més enllà de l’IPC el 2020. El president del grup parlamentari de CC, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, remarca que a curt termini ajudarà a contenir l’apujada del preu del lloguer, tal com han constatat institucions com el Raonador del Ciutadà. “És una forma ràpida i efectiva perquè les famílies que tenen més dificultats per arribar a finals de mes no es trobin amb un increment excessiu per fi del contracte”. Naudi va posar en relleu, però, que aquesta actuació ha d’anar acompanyada d’altres a més llarg termini. Així, a banda dels habitatges que no estan al mercat, el president del grup parlamentari de CC va assenyalar que el problema real de l’habitatge a Andorra és que el terreny és car, i això fa apujar el preu dels pisos. Una via per solucionar-ho seria ampliant volumetries, va dir. Si això es decidís fer, defensa que els habitatges addicionals que sorgissin de cada construcció haurien de tenir un preu regulat pel Govern. 
L’anunci del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va agafar per sorpresa el Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra. I és que malgrat que aquesta possibilitat es va posar damunt la taula en la darrera reunió de la Comissió nacional de l’habitatge no es va acordar res al respecte, segons va confirmar ahir el vicepresident de l’AGIA, Jordi Ribó, que va voler ser prudent a l’hora de valorar la qüestió, ja que des de l’entitat “no s’ha pogut analitzar”. En aquest sentit, Ribó va incidir en la necessitat de conèixer com es portarà a terme i quin abast tindrà la mesura, si es farà a través d’alguna disposició al projecte de pressupost per a l’exercici 2020 o d’alguna altra manera, i si afectarà “tots els lloguers” o, tal com es va demanar des de l’AGIA quan es va acordar aquesta mesura per al 2019, es deixarà fora els habitatges d’alt estànding.
Ribó, que va recordar que el problema de l’habitatge no és una qüestió “que es pugui resoldre d’avui per demà”, va destacar que des de l’AGIA sempre s’ha estat més partidari de mesures i “accions proactives” que permetin posar més habitatges de lloguer al mercat, i va remarcar que la mesura de limitar l’increment dels contractes únicament a l’IPC “no es pot mantenir molt de temps”. En aquesta línia, va advertir que cal preguntar-se què passarà quan s’acabi, i va recordar que els propietaris, fins i tot els particulars que puguin tenir un o dos pisos de lloguer, “volen tenir una seguretat” i saber “amb quines normes han de jugar”. Per tot plegat, Ribó es va mostrar caut a l’hora de valorar aquesta i d’altres possibles mesures, i va recordar que des de l’AGIA s’ha iniciat un treball amb Estadística per poder disposar d’un estudi que permeti tenir una “fotografia real” del mercat i del parc immobiliari de lloguer per prendre “les decisions més encertades”.

l'oposició
retreu
improvisació
Govern
polítiques
d'habitatge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte