Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, durant la seva intervenció en la primera jornada del debat d’orientació.
El president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, durant la seva intervenció en la primera jornada del debat d’orientació.

L’oposició retreu la manca de planificació en matèria d’habitatge


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Els presidents dels grups parlamentaris de l’oposició han aprofitat la seva intervenció en la primera jornada del debat d’orientació política per retreure al cap de Govern la manca de planificació de l’executiu per donar resposta a problemes com és el de l’accés a l’habitatge, així com les actuacions “improvisades” que han comportat que “Andorra estigui avui pitjor que quan vostè va arribar a cap de Govern” i que viure al país “ha esdevingut insostenible” per a bona part de la ciutadania, segons ha destacat amb contundència el president socialdemòcrata.

Pere López, que ha assegurat que el pitjor de tot és que “no hi ha expectatives de millora en el futur després d’escoltar el discurs absolutament buit de propostes per al moment actual”, ha lamentat que el país està passant “per la pitjor crisi de poder adquisitiu de la nostra història” amb un “cost de la vida que no para de pujar mentre els salaris no donen per a més”.

En aquest sentit, el president del grup socialdemòcrata, que ha acusat l’executiu de “no entendre el que passa ni de tenir les solucions que calen”, ha demanat un canvi de rumb en la política tot argumentant que “venen uns temps molt complicats” i insistint en la necessitat que hi hagi un Govern “que es preocupi per la gent i les seves necessitats”.

Per la seva part, el president del grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, que ha arrencat la seva intervenció destacant que “la tan esperada recuperació econòmica, avui, ja no és a la cita, i ni se l’espera” i alertant que “les perspectives a nivell mundial avui són desoladores”, ha criticat que en matèria d’habitatge tant el Govern com els grups que li donen suport han reaccionat amb retard. Així mateix, ha advertit que tant la moratòria en l’atorgament de llicències per a nous apartaments turístics com condicionar les llicències d’edificació a un informe favorable d’Urbanisme i de Medi Ambient no faran res més que continuar amb “l’espiral inflacionista” al mercat de l’habitatge.

Pintat, que s'ha mostrat molt crític novament amb l’ús del procediment d’extrema urgència i necessitat, que considera que vulnera els drets dels consellers generals, ha retret també al cap de Govern “l’incompliment de l’Acord Polític per a l’acord d’associació amb la UE” i ha advertit que les conclusions del Grup EFTA “no contenen gairebé cap referència a les línies vermelles que Andorra ha anat manifestant repetidament al llarg de les negociacions” i sí en canvi “una defensa acèrrima de l’estratègia i dels interessos de la UE, en les negociacions amb una sèrie de sol·licituds i advertiments perquè Andorra accepti íntegrament el ple respecte de les quatre llibertats del Mercat Interior”.

Òbviament, des dels grups de la majoria el discurs del cap de Govern s'ha vist de manera molt diferent. Així, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, ha defensat les mesures plantejades per Espot en la intervenció del matí i ha situat l’habitatge, la millora del poder adquisitiu i la protecció del territori com a eixos essencials per al país sobre els quals “no podem escatimar esforços”.

En aquest sentit, Enseñat, que ha fet un repàs de la tasca legislativa d’aquests més de tres anys de legislatura, ha defensat l’aposta per no limitar el creixement, sinó per mirar que aquest sigui equilibrat i, en cas contrari, “reequilibrar-lo si així escau”. 

Així mateix, el president demòcrata ha aprofitat per avançar que des de la majoria es presentarà demà una proposta de resolució per tal que el Govern creï, conjuntament amb els comuns, els parcs naturals escaients per assegurar la conservació dels espais més valuosos del nostre territori. 

Des del grup parlamentari independent, Ferran Costa, ha destacat que les adversitats viscudes durant la legislatura, la Covid i ara la guerra a Ucraïna, “han fet més forta la coalició de Govern” i s'ha congratulat que el fet d’haver-hi més punts de vista a l’hora de prendre decisions ha comportat “aplicar mesures més efectives i sempre en favor de la ciutadania”. Al marge de la bona entesa dins la coalició, Costa, que ha reiterat el compromís de “continuar fins al final de la legislatura” i “fins i tot més enllà”, ha destacat també el diàleg i l’entesa amb els partits de l’oposició tot exposant un llarg llistat de totes les lleis que la Cambra ha aprovat per assentiment.

Així mateix, el conseller general exliberal ha avançat que demà presentaran una proposta de resolució amb el doble objectiu de “reforçar el marc legal per ampliar la presència del català i millor-ne l’ús social” i a la vegada, aprofitant que Andorra és l’únic país del món amb el català com a llengua oficial, “liderar polítiques de visibilització del català en el si d’organismes internacionals”.

Per la seva part, el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, també ha destacat l’entesa de la coalició, assegurant que “hem arribat a una maduresa en el si de la coalició que no només es nota amb la manera de treballar, sinó que també es demostra amb la lleialtat que hi ha en les dues parts de la bancada”, i ha remarcat “l’harmonia i equilibri” del discurs d’Espot, dos aspectes que “han estat el comú denominador d’aquesta legislatura”.

Finalment, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, ha demanat en la seva intervenció un referèndum perquè la ciutadania es pronunciï sobre la figura del metge referent, un canvi en la direcció del SAAS i ha instat també a modificar la Constitució per tal que els membres del Consell Superior de la Justícia no siguin designats pels partits polítics.

oposició
retreu
manca
planificació
matèria
Habitatge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte