Diari digital d'Andorra Bondia
L’oposició retreu a Martí els “cinc anys d’inacció del Govern de DA”
L’oposició retreu a Martí els “cinc anys d’inacció del Govern de DA”

L’oposició retreu a Martí els “cinc anys d’inacció del Govern de DA”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els grups parlamentaris de l’oposició van coincidir ahir, en la segona jornada del debat d’orientació política, a l’hora de retreure al cap de Govern, Antoni Martí, que no hagi afrontat cap de les reformes estructurals necessàries per al país en els cinc anys de Govern demòcrata.
Des del grup mixt, el conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, que va retreure a Martí les “formes mesquines i poc valentes” utilitzades en la sessió de dimecres per criticar els crítics amb la gestió del cas BPA, va assegurar que “s’ha perdut cinc anys” ja que algunes de les reformes que ara es proposen, com per exemple la implantació de l’historial clínic compartit, ja “les havia deixat preparades” l’aleshores executiu del Partit Socialdemòcrata.
Així mateix, Naudi, que va insistir també en l’absència de mesures per reactivar l’economia, va mostrar la disposició dels consellers d’SDP a participar en els quatre acords d’Estat plantejats pel cap de Govern –Europa, competències i transferències, reforç del sistema financer i reforma de la sanitat– sempre que “sigui per treballar i no per perdre el temps”. I, en aquest sentit, va acusar Martí, a qui va retreure la “incapacitat de sumar Liberals d’Andorra al pacte per Europa, de proposar acords en els quals “no creu”.
D’altra banda, Naudi, que va lamentar “la crisi reputacional” amb què el Govern afronta el debat d’orientació perquè “encara no hem sortit de la crisi de BPA i esclata el cas de les activitats passades del ministre de Finances”, va proposar també una taula de treball per avançar en la reforma del Codi de relacions laborals, que DA “fa tres anys que promet”.
Per la seva part, el president del grup mixt i conseller del Partit Socialdemòcrata, Pere López, va lamentar que després de cinc anys al Govern i set discursos davant el ple del Consell General, Martí es presenti al debat d’orientació política amb “la mateixa llista de problemes de sempre i la proposta de les mateixes solucions, que ni tan sols ha intentat implantar”.
En aquest sentit, López, que va instar Martí a adoptar en aquests tres últims anys de mandat “les decisions que ha defugit en els darrers cinc anys”, va incidir en l’absència de resposta a qüestions com la reforma sanitària, la CASS, les pensions, les competències comunals, les transferències als comuns, la reforma de la funció pública, les relacions laborals i les lleis sindicals i el dret a vaga.
Així mateix, López, que va proposar la celebració d’un debat monogràfic per abordar la situació de les prestacions socials i l’impacte que la legislació ha tingut sobre les pensions de jubilació o d’invalidesa, entre d’altres, va reiterar la preocupació del PS pel poc cas que es fa dels informes del Tribunal de Comptes.
En aquesta línia, el parlamentari del PS va insistir que “cal propostes i actuacions concretes” i “establir mecanismes de sancions i de demandes de responsabilitat per a aquells que cometin irregularitats”, proposta que, en el torn de rèplica, va mig recollir el cap de Govern, que va assegurar compartir la preocupació del PS davant les irregularitats assenyalades pel Tribunal de Comptes, especialment en l’informe relatiu al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària.
El president del grup liberal, que va lamentar que el cap de Govern ha­gués dedicat “un terç del seus discurs a esbroncar l’oposició”, va recordar que Andorra es troba en un moment cabdal de la seva història i va assegurar, en relació a l’acord d’associació, que “no podem renunciar a tot allò que ens ha fet ser com som”.
En aquesta línia, Pintat va insistir en la necessitat de mantenir l’acord duaner tal com està, opció que va admetre complicada ja que en el marc de negociació establert “difícilment hi cap”. El president liberal va defensar novament l’accés al mercat interior europeu però amb una “homologació diferencial”, és a dir una “homologació de l’statu quo”, i va carregar contra l’executiu per no haver fet els estudis d’impacte, estudis que sí que ha fet la UE i que per això “ha adoptat el mandat de negociació que ha adoptat”.
No obstant reiterar el no de la seva formació a subscriure el pacte d’Estat per a Europa en les condicions actuals, Pintat, a qui Martí i el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, van convidar a afegir-se al pacte d’Estat en més d’una ocasió, es va mostrar disposat a “parlar i portar tota la informació” i fins i tot a sumar-se a un nou acord si es tenen en compte les aportacions liberals.
D’altra banda, Pintat, que va instar el Govern a retirar el marc pressupostari 2016-2019, a fer-lo de nou i a tornar-lo a presentar amb els objectius corresponents, va insistir en la importància d’equiparar el sistema financer amb el dels països veïns, de definir “quin Estat volem i quin ens podem pagar” –pel que fa a les competències– i de plantejar una reforma sanitària en què “el pacient estigui al centre”.
Des del grup demòcrata, Ladislau Baró va destacar els quatre oferiments d’acord fets pel cap de Govern, insistint en la necessitat d’un pacte d’Estat en relació a la reforma sanitària i també en la qüestió de les competències i transferències, i tornant a demanar a LdA que s’afegís a l’acord per Europa.
Així mateix, i tot i admetre que l’afer no està conclòs, Baró va defensar tota la gestió de l’executiu en l’afer BPA i va acusar Naudi de magnificar la presumpta “crisi reputacional” que viu el Govern. També va defensar el ministre de Finances, igual que va fer el cap de Govern en una de les seves rèpliques, i va revelar que malgrat que la informació que es va comprometre a lliurar al síndic ja era en mans d’aquest, cap parlamentari l’havia anat a consultar.
Per la seva part, el cap de Govern, que va agrair el “to” utilitzat per tots els consellers excepte els minuts inicials de Naudi, va precisar que l’entrada al Fons Monetari Internacional (FMI) costaria pel cap baix 30 milions d’euros i va descartar l’opció d’un banc central andorrà perquè “no som emissors de moneda ni tenim el múscul necessari”, i va avisar Pintat que malgrat defensar també la vigència de l’acord duaner, és molt complicat asseure’s en una taula a “negociar sense voler tocar res”.

debat orientació política

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte