Diari digital d'Andorra Bondia
Els grups de l’oposició durant la sessió de control d’ahir.
Els grups de l’oposició durant la sessió de control d’ahir.

L’oposició retreu a Torres haver llençat 3,3 milions amb The Cloud


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.M.

Les preguntes plantejades pel conseller general de Liberals d’Andorra Ferran Costa i pel parlamentari de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, en relació a la suspensió de la construcció de l’edifici The Cloud van servir perquè des dels grups de l’oposició es carregués novament amb duresa contra el titular d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, a qui es va retreure “haver llençat 3,3 milions d’euros de diner públic a les escombraries”.
Costa va ser el més contundent a l’hora de criticar la gestió del ministre al capdavant d’Ordenament Territorial amb el projecte de The Cloud, una iniciativa duta a terme amb “una improvisació total”, amb “manca de visió estratègica” i que suposa “un gran fracàs, un més del llegat de DA” i d’un executiu “sense rigor i responsabilitat”. A més, el parlamentari liberal va sumar també els 700.000 euros que han costat els estudis relatius al projecte de l’heliport nacional a les Tresoles per evidenciar la “deficient” gestió d’un ministre que “ha llençat més de 4 milions d’euros en dos projectes fallits”.
Torres, que va acusar Costa de “fer ja campanya electoral”, va insistir en què l’executiu havia aturat el projecte “per responsabilitat” després de constar la desviació “important” entre el cost estimat per a tot el projecte, 39 milions, i el que hagués acabat costant si s’hagués tirat endavant, 55 milions.
Així mateix, el ministre, que va destacar que ja es disposa de l’informe de l’equip d’arquitectes i que s’està a l’espera del de la propietat delegada per mirar d’esclarir els motius d’aquest sobrecost, va recordar que 1,7 milions dels 3,3 gastats en el projecte correspon a l’enderroc de l’antiga caserna dels bombers, “que s’havia de fer”, i a treballs energètics i estudis geològics que serviran de cara al projecte que hi vulgui fer el proper executiu ja que el terreny és un actiu d’Andorra Telecom que s’ha de rendibilitzar.
D’altra banda, i en relació al lloguer que paga Andorra Telecom per les oficines comercials a Prat de la Creu, el ministre va confirmar que són 8.755,88 euros mensuals, és a dir, 105.070 euros a l’any, si bé va avançar que en el proper consell d’administració de la companyia es posarà damunt la taula la possibilitat de buscar alguna alternativa a les oficines actuals.
El ministre va mantenir també un intercanvi de retrets amb Víctor Naudi, que es va mostrar molt crític amb els “constants canvis d’usos” del projecte, fet que en va disparar el cost.

Nou enfrontament entre López i Espot per la política d’habitatge

La interpel·lació del conseller general del PS, Pere López, en relació al fet que la llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatge no inclogui cap mesura per fomentar els habitatges socials va tornar a generar un enfrontament entre el socialdemòcrata i el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot.
López, que va lamentar que “el Govern entén que aquesta mesura no és necessària tot i reconèixer la situació més que complicada del mercat de lloguer”, va defensar la necessitat de promoure habitatge social perquè “hi ha molta gent que no pot pagar ara el cost”. A més, considera que “seria una actuació que permetria generar obra pública i llocs de treball, a banda d’un retorn social i una regulació a la baixa del mercat, al contrari que les actuals ajudes, que generen una certa inflació de preus”.
El ministre, que va retreure a López que més enllà de la creació d’un registre de propietat no hagi plantejat cap mesura per mirar de resoldre el problema de l’habitatge de lloguer, va defensar la llei de mesures urgents així com els incentius fiscals que ja preveu, i va assegurar que el que “no es pot fer” és establir noves obligacions als promotors, com sembla que “voldria el PS”, ja que els dissuadirà de construir habitatges destinats al lloguer.
Així mateix, el ministre va insistir en la defensa de la política d’habitatges socials de l’executiu demòcrata tot recordant la posada en marxa de 17 pisos per donar resposta a necessitats de diferents col·lectius, que passaran a ser 52 en els propers dos anys.

Promoció turística repetitiva i poc innovadora

El conseller del Partit Socialdemòcrata, Pere López, va posar de manifest la preocupació de la seva formació per la davallada de l’ocupació turística i per la situació complicada que passa el sector comercial. En aquest sentit, López va lamentar “l’estancament” i “la repetició” de les campanyes per promocionar el país així com la manca d’innovació d’aquestes que “podien funcionar al seu moment però no sempre”. A més, el parlamentari, que va criticar també que no s’hagués fet cap iniciativa per comunicar que les obres de l’avinguda Meritxell ja estaven acabades, va retreure també “les actuacions no neutrals“ en relació a conflictes dels països veïns –en referència a la retirada de pancartes o al fet de tapar llaços grocs en les etapes de la Vuelta– tot recordant d’on “procedeixen bona part dels nostres turistes i clients”.
Quant al comerç, López va criticar que no s’implementi el pla estratègic del turisme de compres i va proposar al ministre crear una comissió de seguiment amb la participació dels agents econòmics però també dels grups parlamentaris per impulsar aquest projecte.
El titular de Turisme, Francesc Camp, que va recomanar a López esperar a disposar de totes les dades abans de fer balanç de la campanya d’estiu, va compartir la preocupació pel comerç però va recordar que ja hi ha el Consell Andorrà per la Qualitat del Comerç com a òrgan per seguir el pla estratègic.

oposició
retreu
torres
the cloud
3
3 milions
llençat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte