Diari digital d'Andorra Bondia
Les forces de l’oposició diuen “no entendre” el gir fet pel cap de Govern.
Les forces de l’oposició diuen “no entendre” el gir fet pel cap de Govern.

L’oposició titlla de “poc responsables” les noves mesures socials de Martí


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va criticar contundentment el discurs de Cap d’Any del cap del Govern, Antoni Martí, sobretot pel que fa al paquet de mesures socials per incrementar el poder adquisitiu de la classe mitjana que Martí va dir que vol consensuar amb els agents econòmics. Per a Gallardo aquesta promesa “és una mostra més de la improvisació que el Govern de DA ha viscut durant vuit anys”. 

El president liberal va titllar Martí de “poc responsable”, perquè amb aquest anunci “sembla que ara ha descobert que hi ha un empobriment de la classe mitjana de la qual des de l’oposició ja hem estat alertant des de fa temps, i sobretot els darrers quatre anys”. Gallardo critica que ara, a les portes de les eleccions, s’anunciï aquest paquet de mesures socials, quan fa unes setmanes el mateix Govern “anunciava l’increment del preu de la llum”. Gallardo a més va manifestar que el discurs del cap del Govern “és un cop de timó de cara a la galeria per camuflar el fracàs de DA” i va apuntar al govern presidit per Martí com el “principal responsable que ara el país necessiti un paquet de mesures, i el principal responsable de la fractura social”.  Els liberals critiquen que durant els diferents debats parlamentaris ja es va manifestar que eren insuficients les mesures per frenar  l’increment del preu de lloguer i que en calien més.  Per tot, el grup liberal considera que totes aquestes promeses i el fet que torni a dir que seran consensuades, s’ha dit “en clau electoral”.

Des del Partit Socialdemòcrata, el conseller general Pere López va destacar que el discurs del cap de Govern portava un “reconeixement implícit del fracàs”. En aquest sentit, López va recordar l’actitud “arrogant i de certa supèrbia” que ha caracteritzat el tarannà de l’executiu i del grup taronja tota la legislatura, motiu pel qual “no s’entén ara a què ve això”, a no ser que hi hagi “una sensació de remordiments”. I és que pel parlamentari socialdemòcrata l’executiu i el grup demòcrata “han tingut vuit anys per legislar tot allò que han volgut”.

López, que va incidir també en la diferència de criteris entre el cap de Govern i el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior que posa de manifest el discurs, va destacar que algunes de les mesures que apunta ara Martí ja s’haurien pogut tirar endavant, per exemple amb la llei de mesures urgents per fer front a la problemàtica de l’habitatge de lloguer, i va recordar que el PS fa més de dos anys que “va avisar” sobre aquesta qüestió. Finalment, López va posar en dubte la voluntat expressada per Martí de mirar de consensuar les mesures amb els agents econòmics i socials i va veure més una “escenificació”.

Per la seva part, el candidat a cap de Govern de Progressistes-SDP, Josep Roig, va considerar “irònic” que el cap de Govern fes referència al fet que el risc d’exclusió social sovint és més a prop del que es pot pensar quan precisament “ha estat ell, els seus ministres i el grup parlamentari que els dona suport els responsables d’haver agreujat una fractura social que és evident i molt preocupant”. Així mateix, Roig va remarcar que aquesta fractura social es posa de manifest també quan el cap de Govern parla al seu discurs de la pèrdua de poder adquisitiu de la classe mitjana andorrana però omet qualsevol referència a la classe treballadora. Així mateix, el candidat de Progressistes-SDP, que va destacar que el discurs traspua cert nerviosisme i ansietat, va criticar que després de vuit anys al capdavant de l’executiu Martí “sembla que ara ho miri des de la barrera”, i va considerar les mesures anunciades de “precipitades, improvisades i fora de lloc”. En aquest sentit Roig, que va remarcar que el discurs posa en “dubte la feina d’alguns ministres, i especialment la del ministre i candidat Xavier Espot”, va recordar que encara no fa tres mesos es va parlar de mesures per la problemàtica dels lloguers al Consell General i que tant des de l’executiu com des de la majoria taronja “es va criticar l’oposició” quan plantejava propostes per frenar l’escalada en l’increment dels preus.  

Finalment, el conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana Joan Carles Camp (UL-ILM) considera que el Govern va “a remolc dels esdeveniments”, com la manifestació que va tenir lloc, i vol aprovar ara unes mesures, de les quals desconeixen els efectes que tindran, “per aconseguir vots”. “Això no és governar, és anar a les palpentes com han fet durant vuit anys”, va opinar el parlamentari massanenc. 

oposició
mesures
socials
martí

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte