Diari digital d'Andorra Bondia
L’oposició troba a faltar coordinació amb Vivand i alerta sobre el cost
L’oposició troba a faltar coordinació amb Vivand i alerta sobre el cost

L’oposició troba a faltar coordinació amb Vivand i alerta sobre el cost


Escrit per: 
M.S.C. / Agències / Foto: Jonathan Gil

Els dos grups de la minoria al Comú d’Andorra la Vella veuen amb bons ulls l’avantprojecte d’embelliment de l’avinguda Meritxell elaborat per Enginesa. Amb tot, hi ha diversos aspectes sobre els quals expressen algunes observacions, tot i que recorden que la iniciativa encara es troba en un estadi molt inicial. En aquest sentit, la consellera del Partit Socialdemòcrata (PS) Dolors Carmona va assenyalar que l’avantprojecte “el veiem bé”, però va puntualitzar que volen conèixer la magnitud que tindrà. En aquest sentit va assenyalar que l’actuació a l’eix “ha de ser sostenible” perquè “no podem estirar més el braç que la màniga tenint en compte que hi ha altres zones de la parròquia que estan més abandonades”.
Sobre el cost, la socialdemòcrata va recordar que, tot i que hi ha 1 milió d’euros pressupostat, ara per ara es desconeix amb precisió l’import final a què caldrà fer front. Al mateix temps, la consellera va remarcar la necessitat que hi hagi consens i participació. Precisament sobre aquesta qüestió, el PS creu que, a banda de consultar els comerciants, també caldria saber què opina la resta de la ciutadania sobre aquesta obra. Carmona va recordar que les últimes experiències de millora a l’avinguda han tingut força detractors i per això subratlla que si la decisió es pren de forma més participativa caldrà que totes les parts acceptin el resultat.
Per la seva banda, el conseller de CdI+LdA Víctor Pintos va afirmar que, tot i que el projecte està en una fase preliminar, els materials escollits i la concepció de la millora “estan prou bé”. Amb tot, troba a faltar una major harmonia amb Vivand. “De la famosa coordinació amb Carlemany veiem que Escaldes-Engordany farà la seva”, va dir, ja que conservarà la pedra de granit de les voravies i només actuarà a l’asfalt, que desconeix si serà del mateix material que el que s’utilitzarà a l’avinguda Meritxell. De fet, ni tan sols el granit que s’utilitzarà a la capital serà similar al d’Escaldes-Engordany (es preveu que a Andorra la Vella tingui uns tons marronosos). Davant de tot plegat va apuntar que “hi haurà una diferenciació entre Andorra la Vella i Escaldes, contràriament al que s’havia indicat”. 
El conseller també es va referir als ascensors que hi ha projectats a la part alta i va remarcar que tan sols és una idea i que ara cal acabar d’estudiar-ne la viabilitat. Quant al cost, va exposar que dependrà de la intensitat amb què es faci la reforma. Així, va indicar que encara que es prevegi conservar certs elements, com ara els bàculs i els fanals, la reforma “és de certa intensitat”.

Contraposició d’opinions després d’un any del tall 

Després d’un any del tall del trànsit a la part baixa de l’avinguda Meritxell, els comerciants valoren de forma contraposada l’impacte de la mesura. David Fraissinet, de l’Associació de Comerciants, destaca que hi ha “molts més punts a favor que en contra”, ja que els turistes poden caminar per l’avinguda “amb molta més comoditat”. Qui també valora el canvi de manera positiva és l’empresa familiar Via Moda. El director, Joan Prat, afirma que “els clients i visitants no entendrien que es tornés al que hi havia abans”. Prat creu que s’ha aconseguit que la gent pugui fer el que avui en dia practica: el shopping. Amb tot, coin­cideixen a assenyalar que encara falta coses per millorar perquè l’avinguda sigui per a vianants al cent per cent, com ara l’embelliment i el tancament definitiu del carrer de la Borda. Altres comerciants assenyalen que, tenint en compte que els visitants passegen pel mig de l’avinguda de manera còmoda, això provoca un efecte contrari a les compres. Altres indiquen que han perdut molta clientela perquè es tracta de gent gran que necessita traslladar-se en cotxe fins a la porta.

oposició
vivand
avinguda meritxell
embelliment
cost
alerta
coordinació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte