Diari digital d'Andorra Bondia
L’oposició veu amb “escepticisme” el nou ministeri liderat per Saboya
L’oposició veu amb “escepticisme” el nou ministeri liderat per Saboya

L’oposició veu amb “escepticisme” el nou ministeri liderat per Saboya


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Amb recel i amb escepticisme. Així és com veuen les formacions de l’oposició la nova cartera d’Economia, Competitivitat i Innovació encapçalada per Gilbert Saboya, un ministeri que consideren “fet a mida” per mantenir l’extitular d’Afers Exteriors en el Govern, que posa en evidència el “fracàs” de les reformes de l’executiu demòcrata per rellançar l’economia i que, pronostiquen, “no aportarà els resultats esperats”.
Des de Liberals d’Andorra (LdA), la consellera general Judith Pallarés, que sí que coincideix en la necessitat de modernitzar i diversificar l’economia, prioritza però la necessitat d’agilitzar tots els tràmits i la gestió. “No es pot parlar de modernitzar si no millorem els tràmits i la gestió i se simplifiquen totes les coses”, va remarcar Pallarés, que va recordar la sessió organitzada pel mateix Saboya per exposar el cas d’Estònia, país on “amb seixanta minuts per internet és possible tramitar el canvi de nom d’un negoci i fins i tot obrir un comerç”.
En aquest sentit, la parlamentària liberal, que va incidir que no es tracta només de posar les eines perquè alguns tràmits es puguin fer en línia, sinó que cal que aquestes “siguin eficaces i funcionin realment i no calgui, com en el cas de Tributs, anar igualment a l’oficina”, va lamentar que els mateixos tràmits al Principat es facin “en un mes i mig i si és estiu en tres”.
Així mateix, Pallarés, que va assegurar que “no té cap sentit que per poder fer un tràmit per internet s’hagi de fer una gestió presencial per obtenir l’usuari i la contrasenya corresponents”, va posar en dubte també, com va anunciar Saboya en l’acte de jurament com a responsable de la nova cartera, que amb el nou ministeri es pugui donar realment un impuls a la inversió estrangera.
En aquesta línia, la parlamentària liberal, que malgrat les crítiques va desitjar “molts encerts” al nou ministre, va lamentar que “l’executiu presumeix de la inversió estrangera però després s’estan mesos per aprovar-les” i que, en la majoria de casos, el problema no és tan sols la lentitud dels tràmits sinó “les dificultats que posa la banca per poder obrir un compte”.
Malgrat la desconfiança inicial i les poques expectatives, Pallarés es va mostrar partidària d’esperar al setembre per veure quines són les accions i prioritats que Saboya exposarà davant la comissió legislativa d’Economia.
Per la seva part, la consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, va qüestionar-se la necessitat d’un ministeri d’Economia, Competitivitat i Innovació “si les coses van tan bé com diuen”, i va considerar que amb les explicacions de Saboya i el parlament del cap de Govern durant l’acte de dilluns de jurament dels nous ministres es “veu clarament que s’intenta vestir la necessitat d’aquest ministeri, la creació del qual no està justificada”.
I és que, per Gili, el canvi de rumb del ministre quan tot just falta poc més d’un any i mig per finalitzar la legislatura “és poc creïble avui dia”.
En aquest sentit, la consellera general del PS va recordar que l’obertura econòmica ha estat “el gran projecte” de l’executiu, en què “s’ha invertit molts diners”, i que malauradament “ha estat també el gran fracàs del Govern de DA”. 
I és que, per Gili, el que ara vol fer el nou titular d’Economia, Competitivitat i Innovació “s’hauria d’haver fet molt abans”, ja que “han disposat de dues legislatures amb majoria absoluta, i la primera força àmplia, per poder tirar endavant les reformes i els projectes necessaris”.
Per aquest motiu, la parlamentària socialdemòcrata va posar en dubte que en aquest darrer any i mig es faci la tasca que no s’ha fet en sis, ja sigui “perquè no han volgut o perquè no n’han sabut”.
En una línia molt similar es va manifestar el secretari d’organització de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Joan Marc Miralles, que va considerar “complicat” que en un any i mig “es puguin recuperar projectes que fa anys que estan aturats”.
Així mateix, Miralles, que va considerar “positiu” que es recuperi el ministeri d’Economia, tot i que “sobta que es faci de cop i després que l’executiu hagi dit durant dos anys que no era necessari”, va posar en dubte que Saboya sigui la persona més adequada per liderar aquest ministeri.
En aquest sentit, el dirigent de Socialdemocràcia i Progrés va recordar que, quan va entrar a Afers Exteriors, el ministre lauredià “es va dedicar a escampar rumors sobre que el Govern de Jaume Bartumeu havia impedit la instal·lació a Andorra d’una Apple Store”, donant credibilitat a “una notícia falsa publicada amb motiu de l’1 d’abril”, i que va ser el responsable de la contractació de l’empresa nord-americana Monitor Group per a la captació d’inversió estrangera, una societat “a la qual es va pagar molts diners i que poc després de marxar d’Andorra va acabar fent fallida”.
El secretari d’organització d’SDP, que va recordar també que era el ministeri d’Afers Exteriors qui amb l’ajuda de les ambaixades “havia d’anar a buscar inversió estrangera i que ja s’ha vist amb quin resultat”, va preguntar-se també pel rol que tindrà a partir d’ara el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, figura que “amb un ministeri d’Economia potser ja no té el mateix sentit”. 
Miralles també va criticar la feina portada a terme des d’Actua, “que es dedica a fer molts anuncis però no s’acaben veient en la realitat del país”, i el fet que “s’hagin amagat les dades d’inversió estrangera”.

oposició
escepticisme
ministeri
Saboya
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic