Diari digital d'Andorra Bondia
Els grups de l’oposició van carregar ahir contra unes mesures que la majoria demòcrata veu “ajustades i realistes”.
Els grups de l’oposició van carregar ahir contra unes mesures que la majoria demòcrata veu “ajustades i realistes”.

L’oposició veu “improvisació” en unes propostes que a més “arriben tard”


Escrit per: 
M.S. / M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Els partits de l’oposició van coincidir ahir a assenyalar la “improvisació” i la “tardança” a l’hora de valorar les mesures anunciades per l’executiu per combatre la pèrdua de poder adquisitiu de la classe mitjana, una iniciativa que per a uns i altres també evidencia el “fracàs” i el “descrèdit” de la política de DA els darrers vuit anys.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López, que va considerar les mesures “del tot insuficients”, va acusar l’executiu d’“escenificar una falsa preocupació” pels problemes dels ciutadans i de fer un “exercici de postureig”. I és que el parlamentari, que va recordar que el PS va proposar el 2015 elevar el salari mínim a 1.200 euros i va advertir el 2017 de la problemàtica de l’habitatge, va responsabilitzar l’executiu de la situació i va posar les mesures com a exemple del "fracàs de la política social i laboral del senyor Espot”.
Des d’Unió Laurediana-Independents de la Massana, el conseller general i president del grup mixt, Josep Pintat, va destacar que les propostes són “una reacció de pànic del Govern de perdre les cadires que tenen”, i va lamentar que s’estigui “actuant per acció-reacció, des de la total improvisació, sense consens i sense saber quin impacte tindran aquestes mesures”. En aquesta línia, Pintat, que va alertar també de “l’intervencionisme” de les mesures i va assegurar que constitueixen “un descrèdit a la política que porten fent aquests vuit anys”, es va preguntar si quan la gent “torni a sortir al carrer a manifestar-se apujarem un 3%, un 4% o un 5%”. 
El parlamentari liberal Ferran Costa, que va dir que el fet que les mesures arribin “en temps de descompte de la legislatura” ja demostra “una miopia abismal de què ha de ser servir la ciutadania gestionant la cosa pública, va titllar les propostes de “totalment electoralistes, populistes i esperpèntiques”, i va advertir que “algunes d’elles fins i tot són impossibles de portar a la pràctica o el Govern de DA ens haurà d’explicar molt bé com les volen portar a la pràctica perquè no es poden saltar la llei”. 
Finalment, el candidat a cap de Govern de Progressistes-SDP, Josep Roig, va lamentar unes mesures que “arriben massa tard i que no seran eficaces perquè l’esquerda provocada és tan gran que no resoldran res”. Així mateix, Roig va destacar que si es fan els càlculs sobre l’afectació real en els salaris “només semblen caritat”, i va advertir que la decisió de poder apujar només l’IPC aquells contractes de lloguer que vencin aquest any “tampoc resoldrà el problema d’accés a l’habitatge”. En aquesta línia, Roig, que va lamentar que les mesures “carreguen sobretot el sector privat en un context desfavorable per a petits i mitjans comerciants”, va insistir que el problema de l’habitatge s’ha d’abordar des de tres vessants: la regulació del preu del lloguer, l’ampliació del parc immobiliari de protecció oficial i garantir un sistema d’ajudes.
Des del grup parlamentari demòcrata es va expressar ahir el “ple suport” a les mesures. El conseller general Carles Jordana va destacar que donen resposta a una situació sobrevinguda sense fer-ho de forma precipitada i va recordar que els últims tres anys s’ha apujat el salari mínim i també hi ha a tràmit parlamentari una llei de mesures urgents per fer front al problema de l’habitatge. Per això destaca que el Govern no va “a remolc”, sinó que s’actua després de la manifestació del mes passat, que va reunir “molta gent, massa gent”. Una protesta davant la qual l’executiu “no tanca els ulls ni fa orella sorda”, va dir. Jordana va defensar que les mesures són “ajustades, realistes i assumibles” i va dir que requeriran un esforç dels empresaris i també de l’Estat. També va rebutjar les crítiques d’electoralisme i va dir que la legislatura dura quatre anys i cal treballar fins a l’últim moment, i va reconèixer que són accions provisionals per oferir marge al nou Govern. En tots cas, DA va anunciar ahir que presentarà un “programa ambiciós” de cara a les eleccions generals amb l’objectiu de continuar implementant mesures en la línia de les que s’acaben d’adoptar.

oposició
improvisació
propostes
arriben tard
a més

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Si mirem el salari de 2013, es pot veure clarament que en 6 anys el salari mínim ha pujat 88'00€ justissims, és un insult a la societat i al treballador en particular. Després tenim la cara de dir que el salari mitja són uns 2110€, amb el minim 1050€... Mana ous, que amb els 30€ tristos que ens donen d'almoina, no donen per comprar-ne i pagar transport públic XDDDDDDDDDDDDD

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte