Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió de consell de comú d’ahir a Encamp.
Un moment de la sessió de consell de comú d’ahir a Encamp.

L’oposició vol que siguin els veïns qui decideixin sobre el Prat Gran


Escrit per: 
Redacció /Agències/ Foto: T.N.

Els dos grups de la minoria del Comú d’Encamp, PS+Independents i L’A+Independents, consideren que la decisió de comprar o no els terrenys del Prat Gran correspon a la ciutadania i que, per tant, la corporació hauria de convocar una consulta a totes aquelles persones que resideixin a la parròquia i facin ús del parc. 
Així mateix, les dues formacions coincideixen també en el fet que les dates en què s’ha fet pública la proposta no són les més indicades. “Un bon gestor no presenta a tres mesos de les eleccions la compra o la pèrdua del parc”, va afirmar el conseller socialdemòcrata Joan Sans, afegint que ja havia traslladat la proposta a la reunió amb els cònsols el mes de juliol. A més, considera una contradicció que el grup de la majoria defensi la zona com un “ pulmó verd de la parròquia” quan al POUP, aprovat el mes de juliol, es va delimitar el terreny com a urbanitzable. En la mateixa línia, el conseller liberal Jordi Troguet no creu que la corporació hagi d’acceptar una despesa que haurà de pagar el proper Comú.
El cònsol major de la parròquia, Jordi Torres, va explicar que ahir al matí va mantenir converses amb Casa Areny, propietària dels terrenys on s’assenta el Prat Gran, per explicar les conclusions extretes de la reunió de poble. “Són conscients que mentre estiguem en aquest impàs no ens exigiran que marxem quan acabi el contracte”, va remarcar, reconeixent que “més enllà del 31 d’octubre –data de finalització del contracte– no haurem d’esperar a donar una resposta”. Torres va insistir que la decisió final es prendrà entre els consellers en una sessió de consell de comú.
Respecte a aquesta qüestió, els consellers liberals van criticar que “no es pot fer a tres mesos d’acabar la legislatura” i que hauria de ser “el pròxim Comú qui decidís sobre aquest aspecte”. De fet, Maribel Lafoz considera que “Encamp té altres necessitats i altres prioritats i que ha d’invertir en altres aspectes, com la dinamització de la parròquia, que portem quatre anys escoltant al Comú”. A més, va qualificar l’actitud del cònsol major “d’una irresponsabilitat de l’alçada d’un campanar” per venir a explicar al final de legislatura que “s’han acabat els terminis de negociació i que toca caixa o faixa”.
Per la seva part, Troguet va posar en dubte que “el Comú pugui fer-hi front econòmicament” ja que es tracta d’una operació on cal una inversió d’uns 38 milions d’euros, si bé hi hauria opcions parcials que comportarien el pagament d’uns 16 milions. Així mateix, Troguet va assegurar que la reunió de poble de dimecres els va generar encarar “més dubtes” sobre aquest afer que, va insistir, haurien de decidir els ciutadans  a través d’una consulta popular ja que es tracta d’una compra d’uns terrenys que comprometria les finances comunals durant molts anys.
D’altra banda, en la sessió d’ahir es va aprovar la segona fase de la remodelació de l’escola bressol del Pas de la Casa per un import de 3,7 milions d’euros. Atès que les obres s’allargaran durant l’any vinent, el Comú ha previst una ordinació plurianual amb la qual el primer any es pagarien 214.000 euros i, de cara al 2020, s’abonarien els 3,4 milions restants. Si en la primera part de l’obra s’ha desplaçat un vial i s’ha erigit l’estructura del centre, la segona fase preveu la construcció de la segona planta i els acabats en un termini de deu mesos. Segons Torres, la infraestructura podria inaugurar-se “a finals del 2020 o principis del 2021”.
Precisament el cònsol va anunciar que, de les 159 sol·licituds rebudes per part dels negocis del Pas de la Casa afectats per l’esllavissada, 149 han resultat favorables o parcialment favorables. Les 10 restants eren deutores amb el Comú, un dels factors que impedien als comerciants demanar les ajudes. Torres va avançar que la compensació es farà de manera automàtica a través d’un descompte en els tributs. En total, els comerciants del Pas de la Casa rebran entre 30.000 i 35.000 euros.
La sessió de consell de comú va servir també per donar el vistiplau a la construcció de dos aparcaments horitzontals, un a Hort de Godí i l’altre al Prat de Baró, amb un pressupost conjunt de 194.000 euros. També a l’adjudicació del projecte d’un altre aparcament al Pedral, amb una partida de 5.000 euros. A més, es va aprovar la construcció d’un gimnàs per a la gent gran a la zona de Riberaigües, la remodelació d’una part del camí d’Engolasters i la connexió a la xarxa d’aigües pluvials entre Vila del Sol i el torrent del Pont, aquest últim per un import de 40.000 euros.

 

veïns
decideixin
sobre
Prat Gran
l'oposició

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte