Diari digital d'Andorra Bondia
Els tempos legislatius comportaran que alguns dels textos que són a tràmit no s’acabin aprovant.
Els tempos legislatius comportaran que alguns dels textos que són a tràmit no s’acabin aprovant.

L’oposició vol un esprint final de legislatura curt i DA acabar la feina


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els diferents partits amb representació al Consell General afronten l’inici del nou curs polític amb la mirada posada en el debat d’orientació política i en si el cap de Govern, tal com ha anunciat, l’aprofita per revelar si hi haurà o no un avançament electoral. I és que les formacions, essencialment les de l’oposició, coincideixen en assenyalar que la segona legislatura de Demòcrates per Andorra “ja no dona més de si” i que “el millor per al país seria convocar eleccions com més aviat millor”. 
Òbviament, no es veu de la mateixa manera des de DA, des d’on el secretari general, Esteve Vidal, considera que en “aquest esprint final de la legislatura cal tancar una sèrie de dossiers importants i lleis que són al Consell General”, un fet que “és la prioritat” de DA. Tot i això, Vidal va admetre que “el cent per cent dels textos que hi ha a tràmit és gairebé impossible que es puguin aprovar” i per aquest motiu va incidir en la necessitat de “prioritzar” aquelles iniciatives “més urgents” i “més necessàries de cara als ciutadans”. I, en aquest sentit, va apel·lar a la “voluntat de treball” de les comissions legislatives per “tirar les lleis endavant”.
En el cas dels demòcrates, i a diferència d’altres formacions que ja tenen clar el candidat a cap de Govern, la formació “té el repte” de “cristal·litzar” la selecció de la persona que prendrà el relleu a Antoni Martí i encapçalarà el projecte taronja en les properes eleccions. En aquest sentit, Vidal, que va destacar que en un parell de mesos es tancarà aquesta qüestió, va insistir que la formació “ha privilegiat fer-ho bé abans que fer-ho ràpid”, i que s’ha centrat en trobar un candidat que compti “amb el màxim consens”, amb “un bon cartell electoral” i que sigui “un bon gestor” i capaç de “governar” en el cas d’obtenir la confiança dels electors.
Pel Partit Socialdemòcrata (PS) el debat d’orientació política, “si és que s’acaba fent ja que passa de l’ara sí a l’ara no”, marcarà com serà un final de legislatura que, per la consellera general Rosa Gili, posa de manifest “el fracàs de Demòcrates per Andorra per deixar pel final tots els projectes”. I és que per Gili serà inevitable que algunes de les lleis que són a tràmit parlamentari “acabin caient” ja que no hi haurà marge per poder-les aprovar siguin quan siguin els comicis. Si hi ha un avançament electoral és evident, però fins i tot en el cas que s’opti per esgotar la legislatura tota la feina que no es faci abans d’acabar l’any “difícilment s’aprovarà” ja que els mesos de gener i febrer “no són hàbils”, com recorda Gili.
Des d’Unió Laurediana-Independents de la Massana (UL-ILM), el conseller general Carles Naudi d’Areny-Plandolit considera que els parlamentaris tenen “molta responsabilitat” en aquest inici de curs perquè “es pugui aprovar el que hi ha a tràmit”, entrat tot “a darrera hora” per la “manca de rumb” que ha caracteritzat el Govern demòcrata. Així mateix, Naudi veu aquest inici de curs com “l’inici del final” per tal que “Andorra pugui agafar el rumb cap al creixement” ja que “en aquesta darrera legislatura el país no ha progressat”.
En aquesta línia, Naudi va lamentar que malgrat que l’economia creixi no ho hagin fet els salaris i va insistir que “és important que es parli de recuperació econòmica però més encara que la gent pugui viure”. Per això, el parlamentari considera que el país “necessita un nou impuls” i que per donar-lo “és important que hi hagi eleccions”. Un comicis, va continuar, per “posar fi” també a vuit anys de “desgovern, improvisació i d’un Govern sense rumb i lligat a uns interessos que no són sempre el general”. Així que les eleccions, “si poden ser el gener que no siguin el març”, va concloure Naudi.
Liberals d’Andorra estarà també “molt a l’aguait” del debat d’orientació política, un debat que “primer no s’havia de fer i ara sembla que sí”, segons va apuntar el conseller general Ferran Costa, que espera que el cap de Govern parli de qüestions com “l’heliport, The Cloud, el casino” ja que, en cas contrari “seria enganyar el ciutadà”. Així mateix, el parlamentari liberal, que va preveure una “tardor calenta” i “intensa” en preparatius electorals, va assegurar que, en certa manera, anunciar la data de les eleccions en un debat d’orientació “també és una enganyifa”. Precisament, quant a la celebració dels comicis, Costa va destacar que entén que “un Govern amb majoria absoluta vulgui allargar la legislatura fins al final”, tot i que va remarcar que “la gent vol eleccions com més aviat millor per posar fi a aquesta sagnia”.
Quant a la trentena de lleis que hi ha a tràmit parlamentari, i les que encara s’estan entrant, Costa va coincidir amb la resta de forces en el sentit que difícilment es podran fer totes i va recordar que, majoritàriament, els textos que entren al Consell General tarden entre cinc i sis mesos a ser aprovats.
El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, no es va mostrar gaire esperançat amb els fruits que pugui donar aquest tram final de la legislatura. I és que per Naudi, que va destacar que la “feina feta de pressa i corrents fa que s’acabin aprovant lleis amb moltes mancances”, el final de la legislatura “més que productiu serà per agreujar encara més algunes problemàtiques”.
En aquesta línia, el parlamentari de SDP va incidir novament en la manca de “rumb” i “planificació” de l’executiu taronja, que comporta aquest degoteig de lleis entrades a tràmit a darrera hora, “moltes d’elles amb mancances i incompletes”, i que comportarà que “no es pugui fer una bona feina amb uns textos molt precipitats”.

oposició
esprint
final
legislatura
curt
DA
acabar
feina

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte