Diari digital d'Andorra Bondia

Lozano pica l’ullet a Ferrer i aposta per una plataforma política nacional


Escrit per: 
Marià Miño

L’excandidata dels Verds d’An­dorra, Isabel Lozano, va advocar ahir per la constitució d’una plataforma política de caràcter nacional que s’erigeixi com a alternativa al Partit Socialdemòcrata (PS) i a Demòcrates per Andorra (DA) de cara a les properes eleccions generals.

Lozano, que va destacar els punts de coincidència amb la llista parroquial d’Andorra la Vella Coalició d’Independents (Cd’I), va sostenir que els Verds han de començar a treballar “a partir de demà” per arribar a acords preelectorals de cara a les pròximes eleccions generals, i va assegurar que la formació política se sentiria còmoda integrada en una plataforma nacional “que aglutinés persones que no se senten còmodes en els dos grans partits del país”.
La militant ecosocialista es va mostrar satisfeta de la victòria de Cd’I a la capital i va sostenir que, en el cas que els Verds haguessin disposat de més temps, podrien haver treballat amb la plataforma liderada per Rosa Ferrer i Jordi Minguillón. Lozano va assenyalar que hi ha “molts punts de coincidència”, ja que “es plantejaria el vot dels residents i segurament hi estaríem d’acord; es plantejaria rebaixar la nacionalitat i hi estaríem d’acord, i hi hauria una sèrie de plantejaments comuns que caldria veure com es traslladarien al programa”.
De la mateixa manera, Lozano considera que “segurament” podrien arribar a un acord si s’impulsés una plataforma similar de caràcter nacional i que caldria “asseure’s a començar a parlar d’un programa que sigui viable d’aquí a tres anys”. Així mateix, va dir que “en una plataforma ens hi trobaríem a gust, perquè continuaríem sent un partit, amb la seva ideologia”.
L’excandidata ecosocialista va assegurar que encara no s’ha parlat “oficialment” de la constitució d’aquesta plataforma nacional ni hi ha hagut propostes concretes, però va admetre que “sí que hi hagut converses i és una idea que s’està formant”. Així, Lozano va opinar que “quan s’hagin constituït els nous comuns i s’hagin assumit els càrrecs es començarà a parlar, perquè hi ha moltes persones que a títol personal ja estem parlant de començar a treballar-hi”.
L’excandidata dels Verds va opinar que constituir aquesta plataforma “és necessari, perquè la política andorrana ha de ser plural, i en aquests moments no és tan plural com ens agradaria a molts”, i va assegurar que “hi ha independents, gent del PS i molta gent del PLA també” que s’hi podrien integrar i amb qui es poden trobar “molts punts de coincidència”. En aquest sentit, va apuntar que “molts cops et trobes amb persones que estan al centre i que són molt més obertes amb els nostres plantejaments que altres que estan a l’esquerra, que en teoria són més progressistes”.
A través de les polítiques de pactes, Lozano es va mostrar optimista sobre la possibilitat d’entrar al Consell General en les properes eleccions generals, després d’haver aconseguit representació per primer cop en una institució pública, amb l’entrada de Jael Pozo al Comú de la Massana. La militant dels Verds va argumentar que “el sistema electoral ens obliga a fer pactes preelectorals, mentre que d’altra manera s’haurien de fer després dels comicis”, i va afegir que “als altres països els Verds han trigat el seu temps a estar representants, i nosaltres portem uns anys de retard, però hi arribarem també”.

Ignorància o mala fe

Quant al suport dels Verds a Ciutadans Compromesos i l’entrada de Pozo al Comú de la Massana, Lozano va afirmar que “no sé si és ignorància o mala fe que sobti que els Verds puguin anar amb una plataforma en què hi ha persones independents, del PLA, de DA i exsocialdemòcrates”. En aquest sentit, va assenyalar que “els Verds, a escala europea, fan pactes polítics en moments determinats amb formacions diverses”, i va destacar la importància “que es vegi que som una formació amb esperit de govern, que podem treballar i col·laborar pel bé d’An­dorra sense que això condicioni els nostres ideals ni fer que quedin malmesos”.
Segons Lozano, la decisió tampoc ha suposat un problema en el partit, “sinó al contrari”, ja que darrerament han rebut diverses sol·licituds d’afiliació. “Hi ha hagut unanimitat total, perquè es va arribar a l’acord que cada comissió local prendria les decisions necessàries”, va recordar. L’ecosocialista també va afirmar que als últims comicis no hi ha hagut cap contacte amb DA i que el suport a CC parteix d’un acord programàtic. En aquest sentit, va explicar que “és la primera vegada que a totes les parròquies ens han vingut a buscar”, i que es van declinar els pactes amb el PS “per una qüestió de falta de temps per parlar dels programes”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte