Diari digital d'Andorra Bondia
Étienne Guyot, el tercer per l’esquerra, al costat dels ministres Jordi Gallardo, Jordi Torres i Sílvia Calvó, en la trobada celebrada ahir a Tolosa.
Étienne Guyot, el tercer per l’esquerra, al costat dels ministres Jordi Gallardo, Jordi Torres i Sílvia Calvó, en la trobada celebrada ahir a Tolosa.

L’RN-22 recuperarà a l’octubre el traçat d’abans de l’esllavissada


Escrit per: 
Redacció/Foto: Govern d'Andorra

La primera visita dels representants del nou Govern amb les autoritats franceses de la prefectura d’Occitània celebrada ahir al matí a Tolosa no va resultar com s’esperava. Ni el cap de Govern, Xavier Espot, hi va acudir (per motius familiars) ni tampoc la presidenta de la regió Occitània Pirineus-Mediterrània, Carole Delga. Per tant, els projectes en matèria d’accessos entre els dos territoris es van posposar per a una jornada posterior perquè són temes que els dos absents porten directament. El que sí que es va notificar i avançar és que a finals d’octubre es podrà obrir amb tota normalitat la part de la carretera RN-22, que després de l’esllavissada ocorreguda l’abril passat té un pas alternatiu. Segons va explicar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, “s’obrirà tota la carretera amb normalitat i recuperarà l’accés per la via original com fins ara ho coneixíem”. Gallardo va qualificar aquest anunci de “bona notícia”, ja que aquest pas estarà resolt just abans de la temporada d’hivern.
Aquesta és una de les qüestions que es van tractar en la trobada mantinguda ahir amb el prefecte de la regió d’Occitània, Étienne Guyot. A més de Gallardo, hi van assistir els ministres d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. En matèria d’accessos no es va parlar de res més, les converses les reprendrà el cap del Govern i la presidenta de la regió en una reunió posterior que no té data marcada. “Hi ha un compromís ferm per celebrar aquesta trobada perquè és força interessant per a Andorra i també per al costat francès, per tots els intercanvis que hi ha econòmics i educatius, i aquesta trobada s’intentarà fer al més aviat possible”, va dir Gallardo.
En la reunió d’ahir també es van repassar els acords en matèria de cooperació policial i duanera. “En la lluita contra el contraban es manté el compromís i també les accions al punt fronterer i la col·laboració de les forces d’ordre dels dos estats”, va informar Gallardo.
D’altra banda, també es van tractar les col·laboracions existents en matèria de transició ecològica i energètica, alimentació, agricultura i cooperació econòmica. En aquest sentit, la ministra Calvó va recordar que ja que en l’acord amb la Unió Europea “s’ha tancat el capítol de mercaderies, ens hem de centrar en el sector de l’agricultura per treballar sobre la diversificació”. Segons la ministra, la regió de l’Arieja té experiències que es podrien “replicar a Andorra”. Així, Calvó va avançar que ja hi ha contactes perquè productes andorrans puguin presentar-se a certàmens on van els productors francesos per donar-se a conèixer. Però a més a més, la ministra va destacar com a projecte per emular el que França té projectat en el sector de l’alimentació, que és seguir una estratègia que va des de la producció fins al consumidor, “per donar un valor afegit al producte del territori”.
Guyot i Gallardo van acordar ahir que la pròxima trobada transfronterera serà el 15 de novembre d’enguany a Tolosa. Ambdós es van felicitar de la qualitat de les relacions entre les dues administracions i van renovar el compromís per reforçar les cooperacions en la línia de les converses iniciades el 2017.

RN-22
recuperarà
l’octubre
traçat
d’abans
l’esllavissada

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte