Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier Espot i Rosa Gili parlant amb voluntaris de l'Stop Lab d'Escaldes-Engordany.
Xavier Espot i Rosa Gili parlant amb voluntaris de l'Stop Lab d'Escaldes-Engordany.

L’ús de la mascareta seguirà com a recomanació i no com una obligació


Escrit per: 
M. S. /Agències/ Foto: M.F.

Coincidint amb el darrer dia de la segona ronda de tests a la població en el marc de la campanya de cribratge massiu, el cap de Govern, Xavier Espot, ha fet una visita als diferents Stop Labs i ha aprofitat l’aturada al d’Escaldes-Engordany per fer una valoració “molt positiva” de la campanya i per anunciar que, com a mínim per ara, l’ús de la mascareta seguirà sent una recomanació i no una obligació.

Interpel·lat precisament sobre aquesta qüestió, Espot ha destacat que “després d’una deliberació llarga” s’ha optat per continuar donant “un vot de confiança” als ciutadans i avaluar, a partir de dilluns, quin és el comportament dels visitants. En aquest sentit, ha manifestat que des de l’executiu es donaran “totes les facilitats” a aquests turistes perquè puguin tenir accés a aquestes mascaretes (es pot plantejar fins i tot un repartiment) i ha afegit que dimecres que ve, quan hagin passat tres dies d’aquesta obertura de fronteres i tenint en compte que se celebrarà un nou consell de ministres, s’analitzarà quin és el grau de seguiment d’aquesta mesura. “Si el seguiment és el mateix” que té la població del país “no caldrà l’obligació”, ha puntualitzat Espot, i ha advertit, però, que és una mesura que pot quedar “en la rereguarda” i que es podria decretar si en un moment donat es veu que hi pot haver un risc de rebrot “per la falta de seguiment” d’aquesta mesura de protecció. 

Així, se senyalitzaran les fronteres amb indicacions sobre aquest ús de la mascareta i es facilitarà als turistes que en tinguin un accés fàcil i a més, el cap de Govern ha recordat que bars, restaurants i comerços tindran protocols que faran que siguin necessari l’ús de la mascareta per accedir-hi, amb la qual cosa “de manera indirecta” si aquests visitants volen poder gaudir d’aquestes activitats hauran de fer servir aquesta mascareta.

Amb relació a la segona tongada dels tests, el cap de Govern, que ha estat acompanyat per la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, ha destacat que ja es porten més de 130.000 proves, unes “xifres que venen a confirmar les conclusions de la primera ronda i demostren la fiabilitat dels testos”. El líder de l’executiu també s'ha referit a l’elevada participació ciutadana en aquest cribratge, de més del 90%. Que hi hagi hagut tanta gent que hagi “aportat el seu gra de sorra en la resolució de la problemàtica és una lliçó per als servidors públics, una lliçó de país i també de cara enfora”, ha assegurat.

Espot ha manifestat que si bé eren “moderadament optimistes” amb les inscripcions no s’havien plantejat que la participació fos tan alta i ha emfasitzat que “si alguna cosa queda important” del projecte és que a nivell intern ha servit de “palanca” del desconfinament i de cara a l’exterior ha posicionat Andorra a nivell reputacional. També ha assenyalat que la campanya ha estat “un gran acte de cohesió social”.

Al seu torn, Gili s'ha referit també a l’elevada participació i ha subratllat que per l’Stop Lab escaldenc ha passat “moltíssima gent”, una mitjana d’un miler de persones diàries. “N’extrec que hi ha hagut una implicació fantàstica”, ha declarat, i ha afegit que la ciutadania ha estat conscient que es tractava d’un moment “important” i s’hi ha implicat, demostrant que “a Andorra podem ser molt grans”.

obligarà
ús
mascaretes
Govern
moment
cribatge
lliçó

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte