Diari digital d'Andorra Bondia
Gabriel Ubach és secretari general de la Unió Sindical d’Andorra.
Gabriel Ubach és secretari general de la Unió Sindical d’Andorra.

L’USdA demanarà a la CE on són els drets laborals en l’acord d’associació


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil
La Unió Sindical d’Andorra (USdA) critica que s’estigui parlant del mes de juny com el mes per tancar l’acord d’associació i que encara no es tingui coneixement del contingut. Així ho va lamentar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que a més va avançar que a través de la Confederació Europea de Sindicats (CES) es té previst presentar una queixa a la Comissió Europea (CE) “i demanar on estan i quins són els drets socials i laborals en aquest acord”.
Ubach va informar que la setmana vinent hi ha una reunió prevista amb representants de la CES per traslladar-los la queixa sobre les coaccions denunciades pel Sipaag del Govern envers el seu president, Lluís Anguita. A més, també els proposaran aquesta intervenció davant de la CE per reclamar en l’àmbit de l’acord d’associació els drets laborals i socials del Principat. 
Segons Ubach, en la darrera legislatura “no s’han tingut en compte les nostres demandes i han volgut reformar les lleis només amb els interessos dels empresaris”. Ubach  denuncia  que “no s’han tingut en compte la petició de dos dies de festa setmanals al sector privat, com tampoc la tretzena paga obligada a les empreses”. Des del sindicat critiquen que el nou Codi de relacions laborals no hagi ampliat la  baixa maternal a sis mesos per al pare o la mare, com demanaven. En matèria de conciliació laboral i familiar, també critiquen que al Codi de relacions laborals “no hi hagi cap mesura”.
 
L’acomiadament, baratíssim
En aquest aspecte havien proposat “unes lleis potents que defensin horaris adaptats”.  A més, també critiquen que el treball nocturn no sigui considerat a partir de les 20.00 hores, com els sindicalistes van proposar, i que sigui a partir de les 23 hores, tal com estableix el Codi laboral, i recorden que tampoc se’ls va tenir en compte la petició que van fer perquè l’1 de Maig fos festiu “com ho és a la resta dels països, i aquí no es va voler aprovar”.
Quant als drets sindicals i d’associació, així com el dret de vaga regulat al nou Codi de relacions laborals, Ubach considera que el que s’ha fet “no ha estat regular-los tenint en compte   els treballadors, sinó limitar-los i només tenint en compte la patronal”. Considera que l’abaratiment de l’acomiadament és més que rellevant. “Per molt que neguin que no s’ha fet, només cal fer l’exercici d’aquell que cobra un sou de 1.500 euros i fa 20 anys que treballa a l’empresa, ara el termini del preavís s’ha reduït a la meitat, per tant el treballador cobra la meitat”, va argumentar. Aquest fet, segons Ubach, està comprovant-se al sector financer, “on hi ha molts treballadors que decideixen marxar ara perquè als bancs els proposen sortir amb l’antiga llei, que millora les condicions, i ho accepten”.
Per altra banda, els sindicalistes acceptarien que s’augmenti la cotització a la CASS, “però no com s’ha fet ara, que ens l’han incrementat a parts iguals a l’empresari i el treballador, quan l’assalariat està més a prop de la cotització dels treballadors d’Espanya i França i l’empresari molt lluny de la patronal dels països veïns”. Ubach considera que “és el Govern qui també ha d’entrar a pagar a la CASS agafant un 2% de FEDA i un altre 2% d’Andorra Telecom, per exemple”. 
Ubach ja té programades una sèrie de reunions amb tots els partits que concorren a les eleccions i té previst exposar-los tots aquests punts perquè els incloguin als programes electorals. Per al pròxim 7 d’abril reclama en veu alta una gran participació “perquè deixin de votar persones i votin l’Andorra que volem i necessitem”, va manifestar. 
 
Critica que la marca Andorra vulgui part de la taxa turística
 
El secretari general de l’USdA va ser especialment crític amb la Marca Andorra pel fet que proposi que una part de la taxa turística sigui per subvencionar la fundació que treballaria pel projecte de la marca. Segons Ubach, “posats a demanar, els sindicats també ho reclamem”. Es mostren en contra que aquesta fundació es creï amb fons públics. El líder sindical critica que els sindicats del Principat no rebin cap subvenció per part de l’Administració central “quan a la resta dels països sí que en tenen”.  Ubach remarca que l’interès general està en tots els treballadors, i no només en els empresaris.
USdA
demanarà
CE
drets
laborals
acord d'associació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte