Diari digital d'Andorra Bondia
L’USdA diu als funcionaris amb dret a una pensió vitalícia que no aportin al pla de pensions
L’USdA diu als funcionaris amb dret a una pensió vitalícia que no aportin al pla de pensions

L’USdA diu als funcionaris amb dret a una pensió vitalícia que no aportin al pla de pensions


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) ha aconsellat novament als funcionaris que tenen dret a una prejubilació amb pensió vitalícia que deixin de fer aportacions al pla de pensions de la funció pública fins que l’executiu no tiri endavant el canvi de llei que es va comprometre a fer després d’haver constatat un error en la disposició transitòria tercera de la llei, mesura que perjudica uns 400 treballadors públics, segons va recordar ahir el portaveu de l’USdA, Joan Torra.
I és que amb la pensió vitalícia garantida, els diners aportats pels treballadors en aquesta situació servirien al Govern per descomptar-los d’aquesta pensió i no revertirien en els funcionaris, aspecte que el ministre de Finances, Jordi Cinca, es va comprometre a corregir fent que els funcionaris puguin recuperar el capital aportat.
No obstant això, i malgrat que el juny passat es va fer arribar als sindicats dels treballadors públics un esborrany de llei de modificació de la Llei del pla de pensions de la funció pública, el canvi no s’ha tramitat. “És vergonyós perquè quan les coses els interessen les fan de seguida i quan no, no”, va lamentar Torra, que va recordar que els treballadors afectats per la disposició transitòria suposen el 25% de les aportacions que rep el fons.
Per tot plegat, el portaveu sindical va insistir que es deixin de fer aportacions, modificant el percentatge a 0%, i que es reprenguin un cop fet el canvi en la llei, ja que l’esborrany preveia també l’opció que els que no han aportat en els dos primers anys de funcionament del pla ho puguin fer de manera retroactiva.
Així mateix, Torres va explicar que s’ha donat de temps als treballadors fins al 23 de novembre vinent perquè lliurin a l’entitat bancària adjudicatària de la gestió del fons el full indicant la distribució de les aportacions inicials, és a dir, que escullin entre les diferents opcions en funció del risc que vulguin assumir. 
En aquest sentit, el portaveu de la Unió Sindical d’Andorra va explicar que també es recomana als treballadors públics que no lliurin aquestes dades a l’entitat gestora, ja que consideren que si els diners romanen al compte on són actualment “serà més fàcil de recuperar-los”.
Torra va incidir també en el fet que la problemàtica s’agreuja en el cas dels treballadors dels cossos especials, que per llei estan obligats a jubilar-se als 60 anys. En aquest cas, i en tractar-se d’un fons de jubilació, els treballadors no podrien recuperar els diners fins als 65 i, a més, i encara que continuessin fent aportacions al fons, el Govern no en faria, ja que el funcionari ja estaria jubilat. 
Per tot plegat, segons s’explica al comunicat fet públic ahir per l’USdA, els sindicats de bombers, duana i agents penitenciaris informaran també els afiliats sobre la possibilitat de deixar de fer les aportacions al pla de pensions. 

 

USdA
funcionaris
pensió vitalícia
aportin
pla de pensions
Funció Pública
Joan Torra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte