Diari digital d'Andorra Bondia
Roda de premsa de presentació d’un document consensuat entre l’IDHA i l’USdA adreçat als partits, ahir a la tarda.
Roda de premsa de presentació d’un document consensuat entre l’IDHA i l’USdA adreçat als partits, ahir a la tarda.

L’USdA i l’IDHA demanen que es compleixin els drets constitucionals


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

“El seguiment real dels principis constitucionals” és un dels aspectes bàsics que han de garantir els partits polítics que es presentin a les pròximes eleccions. Així es recull en la conclusió del document de 19 punts que han acordat la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i l’Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA) i que ahir a la tarda van presentar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, i la presidenta de l’IDHA, Elisa Muxella.  

Segons Muxella, la preocupació de les dues entitats se centra en “tots els problemes que tenen a veure amb els treballadors i la gent gran”, i va remarcar que “molts dels drets que recull la Constitució es veuen retallats després per les lleis que els desenvolupen”, la qual cosa, va dir, és una  “incongruència” contra la qual s’ha de lluitar.  

Ubach va emfatitzar que la seva prioritat “són les persones que viuen a aquest país, són primer que les institucions”. És per aquest motiu que demanen un “canvi radical en les polítiques socials i laborals”, de manera que primer es doni feina a la gent del país, per exemple, “i després ja s’obriran les quotes”. Tant Muxella com Ubach van reclamar que s’ha de tornar la sobirania al poble andorrà, i que  per tant s’han de fer “polítiques participatives” que es tradueixin en “lleis dialogades per la societat andorrana”. 

Una de les demandes que recull el document és la despenalització de l’avortament “en tots els supòsits”. En aquest sentit, Muxella va dir que no creu que per això s’hagi de modificar la Constitució, sinó que cal fer un esforç d’interpretació i s’han de trobar els mecanismes i les solucions que permetin aquesta despenalització. També va assegurar que aquesta és una petició compartida per tots els seus membres. Sobre aquesta qüestió, Ubach va reafirmar que feia seu el lema “nosaltres parim, nosaltres decidim” perquè és a les dones a qui pertoca decidir.

Pel que fa a les peticions relacionades amb els drets socials i laborals, Ubach va fer una especial incidència en la necessitat d’apujar els sous dels treballadors i les pensions dels jubilats. En aquest sentit, va lamentar que al país “hi hagi un 50% de la població que sigui mileurista o gairebé mileurista”. També va fer una defensa aferrissada de la petita i mitjana empresa, que segons ell, si “està tocada de mort” no és pas pels sous que ha de pagar, sinó “pel preu dels lloguers”.  Precisament, sobre els lloguers, Ubach va sentenciar el fracàs de la Llei òmnibus aprovada pel Govern, tot constatant que cada dia augmenten més els preus. Un argument compartit per Muxella, que considera que haurien de costar el 30% del salari mínim. 

Quant a la Llei de la Funció Pública i el Codi de relacions laborals, Ubach va tornar a mostrar el seu rebuig perquè “van en contra dels treballadors”. Una altra de les reclamacions del document és que l’exercici de càrrecs institucionals quedi reservat als andorrans.

El document presentat també recull “el malestar de la nostra societat” respecte a diverses qüestions, com ara el la crisi del progrés social, la seguretat jurídica o la situació de les converses sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea. 

Finalment, Muxella va concloure la presentació demanant  la necessitat d’assegurar la responsabilitat cívica dels  polítics, que “hauran d’assumir la conseqüència dels seus actes”. També va reclamar l’elaboració d’una llei de responsabilitat política i econòmica “perquè els diners del poble s’han de gestionar de la millor manera perquè reverteixin en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans”. L’elaboració d’una llei de transparència és una de les demandes finals, amb l’objectiu de recuperar i incrementar la confiança dels ciutadans envers la política, facilitar i promoure el rendiment dels comptes i garantir l’ètica dels gestors públics i dels governants. 

Suports i candidatures
Gabriel Ubach va assenyalar que des de l’USdA “no defensem un color polític concret”, sinó que “donarem suport a partits progressistes”. Només n’ha descartat un, Demòcrates per Andorra, “a qui no podem donar suport perquè intenta vendre el sexe dels àngels i fer volar coloms”. Per la seva banda, Elisenda Muxella va assegurar que no formarà part de cap llista electoral,  i menys si està “feta a correcuita”, ja que considera que presentar-se a unes eleccions requereix “complicitats i coincidències” i “has de conèixer molt bé les persones amb qui fas equip”.

USdA
IDHA
demanen
compleixin
drets
constitucionals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte