Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach.
El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach.

L’USdA vol que les mesures tinguin en compte les seves demandes


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

Malgrat no confiar-hi massa, la Unió Sindical d’Andorra (USdA) espera que les mesures anunciades pel cap de Govern, Antoni Martí, per mirar de combatre la pèrdua de poder adquisitiu de la classe mitjana “tinguin en compte” les demandes que el sindicat ja va fer en el seu moment.
Així ho va posar de manifest ahir l’USdA en un comunicat en què també reclama a l’executiu de Demòcrates per Andorra que “rectifiqui les polítiques socials que ha estat imposant els últims vuit anys” i li retreu l’herència que deixarà després d’aquests vuit anys de majoria absoluta. En aquest sentit, l’organització sindical insta aquells que creguin que les coses no s’han fet bé a no quedar-se a casa i insisteix que vol “un país per viure i no només per treballar”, i un país “just, plural, amb repartiment de riquesa”, i no “el que ens deixen encara que ens vulguin fer creure que Andorra va bé”.
A més, l’USdA, que posa en dubte la voluntat de consensuar les mesures expressada per Martí i diu que ja es veurà si l’executiu “ha entès el significat de diàleg i consens o, al contrari, continuarà en la fase d’imposició”, incideix en el fet que “a un mes de la campanya electoral el senyor cap de Govern s’ha adonat que alguna cosa no s’ha fet bé”. A la vegada, però, retreu a l’executiu i a la majoria demòcrata que continuïn “aprovant lleis que atempten contra la classe treballadora andorrana com el Codi de relacions laborals, la llei de funció pública, la llei de coacció sindical, la Llei de seguretat pública, que coaccionarà el dret de manifestació, així com els inexistents convenis col·lectius”.
Pel que fa a les propostes fetes des de l’USdA, el sindicat recorda que va demanar un increment d’un 2,5% per any de salaris i pensions, fet que hauria comportat que l’augment hagués estat del 10% al final de la legislatura però que l’executiu va respondre que “ja tenia intencions d’augmentar el salari mínim interprofessional”, és a dir, “els uns parlen de naps i els altres els contesten amb cols”.
Així mateix, en la nota es recorda que també es va sol·licitar establir una tretzena paga obligatòria per llei i no el que “es va fer amb els funcionaris d’agafar el sou i dividir en 13 pagues, que no és ni de bon tros el mateix”. També lamenten que el Govern “no es va dignar ni a contestar” a la proposta d’establir dos dies de festa setmanals obligatoris per a tots els treballadors, i que en canvi va acordar incrementar les cotitzacions a la CASS en un 1% per als treballadors i també per als empresaris.
En aquest sentit, l’USdA, que recorda també que s’ha reiterat moltes vegades la petició d’acabar amb l’acomiadament lliure,  assegura que els treballadors s’aproximen “molt a la mitjana europea de la cotització a la Seguretat Social”, mentre que “les empreses no arriben ni al 50% de la mitjana que paguen les empreses a Europa”. El sindicat assegura també que encara “esperem resposta” a la demanda per equiparar les pensions mínimes al salari mínim, mentre la resposta a la petició de posar “sostre a l’especulació amb el preu dels lloguers” ha estat una llei òmnibus que “potser tindrà algun efecte d’aquí a 3 o 4 anys”.

USdA
mesures
demandes
tinguin en compte
seves

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Recordeu, a part del Ipad, demaneu telefon d’empresa gratis. Els profes podrien fer festa de Maig a Octubre. Horari a govern de 10 a 12h. Sobretot, que no s’hagi de sortir de la garita de la duana, el cotxe el pareu alli al mig, foteu un embús de collons, però no sortiu de la garita. Inportant..... cobrar 120% en cas de baixa, aixi podeu estar a cambrils incobrar els gastos de les vacances. Us lliure del cotxe de govern per anar a buscar els nens al cole, per rodar el cap de setmana i sobretot, per aparcar on us surt dels ous. Horari d’esmorzar a la cafeteria de govern fins deles 10:30 i un segon torn de 11:30 a 12. Llibertat per anar al banc o de compres en horari laboral. Per començar, això. Ah si, llibertat per no despenjar el telefon i tenir als ciutadans desamparats per que ningu del departament no contresta ni mails ni telwfons.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte