Diari digital d'Andorra Bondia
Ubach en una reunió entre la Plataforma de funcionaris i el Govern.
Ubach en una reunió entre la Plataforma de funcionaris i el Govern.

L’USdA vol recollir els problemes amb el lloguer per forçar Govern a actuar


Escrit per: 
M.S.C. / P.G. / Foto: Jonathan Gil

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) està analitzant la possibilitat d’impulsar una campanya per demostrar que l’increment exorbitant del preu del lloguer no és una situació residual. Així, la intenció és recollir totes les problemàtiques a l’entorn de l’habitatge per forçar l’executiu a actuar. “És el Govern de tots i no sols d’unes quantes empreses i propietaris”, va dir el primer secretari de l’organització. Ubach va explicar que, des que va plantejar a l’executiu la necessitat de regular els preus dels lloguers, ha tingut una “allau” de trucades de persones que exposen les dificultats per fer front a aquesta nova realitat.
El 80% d’aquestes persones  denuncien increments de més de 200 euros mensuals a l’hora de renovar el contracte. Es tracta principalment de persones que tenen entre 50 i 70 anys, que fa més de cinc o deu anys que viuen al mateix habitatge i que pagaven entre 650 i 750 euros mensuals. Ara, es troben que el preu se’ls ha encarit fins a 900 o 1.100 euros. “La primera reacció és deixar el pis, però després no troben res”, explica Ubach, que té constància de casos en què dues famílies comparteixen el mateix habitatge o de pràctiques en què el propietari aplica un increment fort del preu al llogater perquè deixi el pis lliure i així poder-lo arrendar al preu “que vulgui, perquè ara hi ha necessitat”. Davant de tot plegat va sentenciar que “cal que el Govern actuï per abans d’ahir” i no amagui el cap sota l’ala. El primer secretari de l’USdA va declarar que una cosa és que aquests increments que s’apliquen als preus dels lloguers siguin legals, però una altra que siguin ètics. En aquest sentit va recordar que, si el sou mínim se situa a 1.000 euros i el mateix import és el que es paga per un pis de tres habitacions, “on és la recomanació que el preu de l’habitatge suposi el 30% del salari?”. De fet, va argumentar que, si els sous i les pensions fossin més alts, els ciutadans podrien fer front sense problemes a un lloguer de més de 1.000 euros.  
L’USdA considera que “si s’ha arribat a aquesta situació és per la inoperància del Govern dels millors, el Govern d’Antoni Martí” i, per aquest motiu, exigeix a l’executiu que legisli sobre un problema que “no es pot deixar en mans de l’oferta i la demanda perquè és un dret fonamental”. Ubach va ironitzar que “és com si el ministre Espot té mal de cap, va a la farmàcia a comprar aspirines i es troba que abans valien cinc cèntims i ara 500 euros”. El primer secretari de l’USdA va lamentar que el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, digui que no es pot legislar sobre el preu dels lloguers, que és un dret fonamental, quan ho està fent per retallar drets. Per això, tornarà a preguntar al Govern sobre la carta que va presentar-li fa una setmana en la reunió que tindrà demà amb la Plataforma de funcionaris. 

El 80% del personal de la Justícia dona suport al funcionariat de l’Administració general

El Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració de Justícia va acordar ahir continuar donant suport als funcionaris de l’Administració general en totes les mesures que prenguin contra la reforma de la Llei de la funció pública. Així ho va manifestar ahir el vicepresident del col·lectiu, Jordi Rubia, que va destacar que en la reunió d’ahir hi van participar un 80% de la plantilla, que va acordar secundar la vaga. El col·lectiu aglutina una vuitantena d’oficials i administratius dels diferents departaments de la Justícia. La passada setmana ja es va reunir amb el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, per traslladar-li la seva preocupació i per manifestar-li la intenció de donar suport als funcionaris de la resta d’administracions. En aquest sentit no es va acordar un pla per cobrir els serveis mínims que ambdues parts, CSJ i sindicat, van reconèixer que seria difícil. Tot i això, Rubia va manifestar que els serveis mínims, en cas de vaga, es cobriran com a la resta d’administració, en el percentatge de personal que s’acordi. Per altra banda també va destacar que ja s’han iniciat els treballs per redactar la proposta de la reforma de la llei específica del cos judicial. Una negociació que des del CSJ se’ls va obrir la passada setmana i en què volen reclamar la consideració de cos especial i una graella salarial més àmplia.

Ubach demanarà una comissió per treballar les lleis laborals

La Plataforma de funcionaris tindrà demà una nova reunió amb el Govern. Durant la reunió, els sindicats volen saber què està disposat a negociar l’executiu de la reforma de la funció pública i es demanarà la creació d’una comissió per treballar les lleis laborals i socials (un treball que haurà de concloure amb l’entrada d’esmenes al text que hi ha al Consell General). Així, el portaveu de la plataforma i primer secretari de l’USdA, Gabriel Ubach, va explicar que caldrà fer un full de ruta, conèixer què es vol negociar i què no, i veure quin calendari s’ofereix. “No retirarem les mobilitzacions si no hi ha un canvi en les lleis laborals i socials”, va destacar, i va afegir que “el Govern ha de saber si vol negociar totes les lleis socials i laborals d’Andorra o si vol ser el Govern de la majoria absoluta i l’aquí mano jo”. “Nosaltres ja hem cedit”, va concloure. 

USdA
lloguer
problemes
forçar
Govern
actuar Gabriel Ubach

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte