Diari digital d'Andorra Bondia
Macron accepta la invitació i visitarà Andorra el primer semestre del 2018
Macron accepta la invitació i visitarà Andorra el primer semestre del 2018

Macron accepta la invitació i visitarà Andorra el primer semestre del 2018


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA / EFE / Fernando Pérez

Coincidint amb el 25è aniversari de l’aprovació de la Constitució, el copríncep francès, Emmanuel Macron, visitarà Andorra el primer semestre de l’any vinent. Així ho va explicar ahir el cap de Govern, Antoni Martí, després de la reunió que juntament amb el síndic general, Vicenç Mateu, van mantenir amb Macron a l’Elisi, una trobada “plena de simbolisme” i en què “s’ha parlat gairebé 
de tot”.
D’aquesta manera, Martí i Mateu van exposar a Macron les reformes i avenços impulsats durant els darrers sis anys, com l’obertura econòmica, la posada en marxa del nou marc fiscal i l’aposta per la transparència i la cooperació, unes reformes que, segons el cap de Govern, el copríncep va “saludar i va qualificar de valentes”.
Així mateix, en la trobada es va abordar també l’estat de les negociacions entre Andorra i la Unió Europea per a l’establiment d’un acord d’associació. En aquest sentit, Martí, que va incidir en la necessitat d’aprofitar el nou impuls en el procés de consolidació i construcció europea representat pel president francès, va explicar que el copríncep va oferir la seva “complicitat i ajuda” en aquesta qüestió i no únicament per a capítols concrets de l’acord sinó “durant tot el procés de negociació”.
Martí va qualificar la trobada amb Macron de “molt positiva” i va assegurar que cada vegada que va a l’Elisi se sent “reconfortat de veure que el camí que s’ha marcat Andorra és el camí correcte i que és defensat pel copríncep francès”.

Un gest amb la bandera
Quant al simbolisme, el cap de Govern va destacar el fet que per primera vegada en tots els coprincipats la fotografia oficial de Macron “és especial”, ja que el nou copríncep ha posat amb una bandera andorrana a part de la francesa, un fet que, per Martí, “demostra l’estima que té pel poble andorrà i el valor que dona a la figura de copríncep”.
Martí va agrair el gest de Macron, un “símbol fort”, va assegurar, i va remarcar que és un “honor” perquè “penjaran en tots els edificis institucionals tant pel copríncep episcopal com pel francès la bandera andorrana”.
També la ràpida acceptació de la invitació per visitar Andorra i planificar-la ja per al primer semestre del 2018 és per Martí una mostra de “l’estimació” de Macron pel Principat, ja que amb aquesta visita esdevindrà un dels coprínceps que “menys temps haurà tardat a visitar Andorra des de l’elecció”.

Model energètic
Més enllà de les grans reformes econòmiques, la trobada també va servir per tractar l’evolució d’altres qüestions cabdals per al futur del país, com la transi­ció energètica cap a un model menys dependent de l’exterior i amb un major pes de les energies renovables i la lluita contra el canvi climàtic i en favor de la neutralitat d’emissions. 
Així mateix, Martí va manifestar al copríncep la voluntat del Govern de seguir treballant per la diversificació del teixit productiu del país millorant els sectors tradicionals i ajudant al creixement de nous sectors al tomb d’una economia de serveis moderna i una clara aposta per la innovació i les noves tecnologies.
Finalment, la primera trobada del cap de Govern i del síndic general amb el copríncep Macron va servir per avaluar el reequilibri de les relacions d’Andorra amb els dos països veïns. En aquest sentit, Martí va destacar el creixement experimentat durant els últims anys pel sistema educatiu francès, així com els esforços del Govern per millorar les connexions amb França i estrènyer els vincles culturals i comercials entre tots dos països.

Macron
Andorra
semestre
Antoni Martí
copríncep francès

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte