Diari digital d'Andorra Bondia
Espot, Macron i Suñé durant la visita al Palau de l’Elisi, ahir.
Espot, Macron i Suñé durant la visita al Palau de l’Elisi, ahir.

Macron anuncia que visitarà Andorra pels volts del 12 de setembre


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA/EFE/F.Perez

El copríncep francès, Emmanuel Macron, visitarà Andorra pels volts del 12 de setembre. Així ho va anunciar al cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé, en la seva primera trobada, que va tenir lloc ahir al Palau de l’Elisi. Tant Espot com Suñé van celebrar l’anunci i van destacar la importància que té aquest desplaçament per a la població del Principat.

En el transcurs de la reunió, Macron també va reiterar el ple suport a les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) així com a l’encaix d’Andorra amb algunes especificitats, tenint en compte la seva dimensió territorial i de població. En aquest sentit, Espot i Suñé li van traslladar la posició del Principat sobre la lliure circulació de persones i la lliure circulació de mercaderies. Així mateix, les dues parts van fer balanç de la cooperació en la lluita contra el contraban de tabac. Espot va destacar que gràcies a aquest treball conjunt els nivells de contraban s’han reduït substancialment i va recordar l’esforç per incrementar els preus de venda del tabac per evitar un gran diferencial amb els països veïns, una mesura que el copríncep francès va agrair. El cap de Govern va remarcar que si bé França va donar suport a la transitòria de 30 anys per al tabac, un període que ha de permetre una reconversió “amb calma” del sector agrícola, Andorra també ha de fer els deures en matèria de lluita contra el contraban. 
A més, en la trobada es va posar sobre la taula les comunicacions per carretera entre els dos països. D’una banda, es va celebrar la rapidesa amb què es va resoldre el tall de l’RN-22 i, de l’altra, Macron va reiterar el compromís de França en la millora de l’RN-20. Quant al conveni bilateral entre els dos països per a la securització dels corredors d’allaus, Espot va indicar que els treballs s’estan executant.
En la reunió, el copríncep francès també va oferir reforç policial durant la celebració de la Cimera Iberoamericana i va donar el seu suport a la candidatura transnacional per a patrimoni mundial de la Unesco al mateix temps que va confirmar la presència de l’ensenyament francès a Andorra i la col·laboració que hi ha en aquest àmbit. A l’últim, la trobada va permetre parlar sobre la cooperació en matèria de transició energètica.

Aeroport nacional
El cap de Govern també es va referir a la demanda de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) feta aquesta setmana en la qual reclamava al nou executiu que aposti clarament per un aeroport dins del país. Espot va indicar que “no hi ha necessitat de fer aquesta demanda” tenint en compte que l’executiu ha mantingut que seguirà treballant per potenciar l’aeroport d’Andorra-la Seu i al mateix temps que dona suport als estudis impulsats per la Cambra de Comerç per a la construcció d’una instal·lació al Principat. “No cal fer més del que estem fent”, va dir, i va remarcar que els estudis de la Cambra de Comerç encara no estan enllestits i que per això “cal ser prudents” i no precipitar-se, ja que primer cal veure si els informes són favorables. 
Des de l’EFA es va remarcar dilluns que una de les prioritats del Govern ha de ser la recerca d’una solució interna al projecte d’un aeroport, tenint en compte el retard per dotar de GPS la instal·lació de la Seu d’Urgell.

 

 

 

Macron
Espot
Suñé
visita
ue
RN-20
RN-22

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte