Diari digital d'Andorra Bondia
El copríncep francès a Canillo.
El copríncep francès a Canillo.

Macron remarca com a prioritat millorar la carretera d'accés a França


Escrit per: 
Agències

 El copríncep francès, Emmanuel Macron, ha donat el tret de sortida a la visita oficial al Principat aquest divendres cap a dos quarts de deu del matí al comú de Canillo. A l'exterior eren moltes les persones que l'esperaven des de minuts abans i que li han donat una calorosa benvinguda. Macron s'ha parat a saludar els ciutadans que s'hi havien apropat, especialment infants. El copríncep ha arribat a Canillo acompanyat per la síndica general, Roser Suñé, i pel cap de Govern, Xavier Espot.

Macron va arribar aquest dijous a la nit a Soldeu, on ha fet nit. A l'hotel on ha pernoctat ja va gaudir d'un sopar amb autoritats i representants del món empresarial.

A l'entrada del comú ha manifestat que està "molt content" de ser a Andorra i ha fet esment a la història compartida entre Andorra i França. Ha parlat de Carlemany i ha demanat que els joves sàpiguen mantenir els llaços històrics. També ha agraït l'acollida que li han donat i ha lloat la feina de la parròquia en matèria turística i esportiva.

Passats deu minuts de les deu del matí ha fet la seva arribada a Encamp, on s'han reproduït les mateixes escenes que a Canillo. El copríncep s'ha aturat a saludar les persones que l'esperaven a la plaça dels Arínsols.

Ja dins del comú ha saludat antics cònsols de la parròquia, que l'esperaven a la sala del consell de comú. El cònsol major, Jordi Torres, li ha agraït la ràpida actuació per al restabliment de les comunicacions entre Andorra i França després de l'esllavissada d'aquesta primavera i ha esmentat la necessitat que sigui modernitzada i ha demanat que "s'accelerin els treballs". Macron ha destacat que per a l'estat francès és "una prioritat" continuar treballant per la millora d'aquesta ruta, per millorar la "fluïdesa i la seguretat". També ha destacat la "capacitat per preservar les tradicions i inventar el futur", que ha dit, és "l'esperit que us caracteritza".

Joan-Enric Vives, el copríncep episcopal, ha arribat, passats set minuts de les 11 hores, a la Casa de la Vall, on l’estava esperant la síndica general, Roser Suñé. Vives romandrà a l’espera de l’arribada del copríncep francès que, pocs minuts més tard, ha arribat a Sant Julià de Lòria per continuar la seva visita a les set parròquies. Macron ha seguit mostrant la seva proximitat amb el poble andorrà i ha saludat als centenars de persones que l’estaven esperant als voltants de l'antiga casa comuna fins la plaça de la Germandat.

A continuació ha entrat a l’antiga casa comuna, acompanyat del cònsol major lauredià, Josep Vila, i del cap de govern, i ha saludat als antics caps de l'executiu Albert Pintat i Òscar Ribas, i als actuals cònsols de la parròquia. Vila li ha donat la benvinguda a Sant Julià i ha indicat que pel comú és un honor comptar amb la seva presència. També ha explicat que allà hi va haver el primer col·legi francès i ha volgut remarcar la història del Principat, ja que considera que “preservar les institucions i la tradició, és important per mantenir la cultura i el país”.

Per la seva banda, Macron ha destacat el pes que té l’educació i la Universitat d’Andorra a la parròquia amb la “calorosa rebuda” que ha rebut per part de molts joves. També ha explicat que la proximitat amb la frontera espanyola, fa que tinguin més vincles amb Espanya. Per últim, ha volgut comentar que en totes les tres parròquies ha pogut veure “la forta presència que té la història, tant constitucional com institucional, al país”.

A l'acabar, li han col·locat el penjoll de copríncep perquè el porti en la seva arribada a la Casa de la Vall on es trobarà amb el copríncep episcopal i farà el primer discurs de la visita.

Macron
visita
coprincep
Frances

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte