Diari digital d'Andorra Bondia
Espot i Macron al Palau de l'Elisi, el juny passat.
Espot i Macron al Palau de l'Elisi, el juny passat.

Macron vindrà el 13 i el 14 en una visita d'un dia i mig


Escrit per: 
Agències / Foto: EFE

El copríncep francès, Emmanuel Macron, va anunciar el juny passat la seva visita a Andorra al voltant del 12 o 13 de setembre. Serà la seva primera visita oficial al Principat a finals d'aquest estiu, després de Meritxell.

La visita, segons ha confirmat aquest dimecres l'executiu, -el programa no està tancat- serà els propers dies 13 i 14 de setembre. Sí que és segur és que l'estada durarà un dia i mig i que Macron desitja visitar totes les parròquies i el Consell General.

La intenció de fer aquesta visita -habitual dels coprínceps de l'estat veí- va ser comunicada al cap de Govern, Xavier Espot, i a la síndica general, Roser Suñé, durant la visita que li van fer al Palau de l'Elisi, a París, en la que va ser la primera trobada amb el cap d'Estat d'aquesta legislatura. Espot i Suñé van tractar l'actualitat política, econòmica i social d'Andorra així com els grans reptes que s'han d'assolir durant els pròxims anys. En acabar la trobada, Espot va valorar que és "molt important" l'anunci de la visita de Macron, que cal recordar que ja havia estat anunciada el 2018 tot i que finalment no es va produir.

El cap de Govern va comentar al copríncep francès la recent configuració del Govern de coalició, integrat per tres forces polítiques. A més, en la trobada, el cap de Govern va anunciar al copríncep Macron la voluntat de continuar treballant en la negociació per a l'acord d'associació amb la UE. El copríncep francès va reiterar el ple suport de França en aquest procés de negociació.Espot també va exposar les grans línies d'acció i el posicionament del Principat davant els diferents àmbits de la negociació.

El president de la República de França aprofitarà la seva visita a Andorra per abordar la qüestió del canvi climàtic. Així ho va avançar l'any passat l'ambaixadora de França al Principat, Jocelyne Caballero, en la celebració del 14 de juliol, Festa Nacional de França, on va dir que "la diplomàcia climàtica és una prioritat per al president Macron" i que aquest tema constituirà una "part important" de la seva visita al país.

Precisament Macron ha estat el gran triomfador de la trobada en termes polítics en  la cimera del G-7, celebrada fa uns dies dies a la ciutat de Biarritz , on fins i tot ha aconseguit apaivagar els potencials estirabots del president dels Estats Units, Donald Trump.

Macron va obrir la cimera dissabte amb un discurs televisat als francesos i la va tancar amb una conferència de premsa en companyia de Trump. Tots dos van resumir alguns dels principals acords a què van arribar els set. Un dels més destacats, els 18 milions d’euros d’ajuda financera que el grup dels poderosos va decidir alliberar per combatre els focs de l’Amazònia.

El cap de l’estat francès també va anunciar el “suport militar [del seu país] a la regió, a partir de les pròximes hores”, per bé que abans potser haurà de superar la crisi diplomàtica en què s’ha embrancat amb el seu homòleg del Brasil, Jair Bolsonaro, que ha arribat a tenir connotacions personals i a la qual Macron va respondre de manera molt elegant.

El president brasiler, Jair Bolsonaro, s'ha mofat aquest cap de setmana a les xarxes socials de la dona del seu homòleg francès, perquè és 24 anys més gran que ell. El que Bolsonaro no s'esperava, però, és que Macron contestés als seus comentaris, però no pas a les xarxes socials, com ha fet ell, sinó en una roda de premsa a la cimera del G-7, amb tot la solemnitat que això suposa. "Crec que els brasilers, que són un gran poble, tenen una mica de vergonya de veure aquest comportament", va afirmar el president francès. I va afegir: "Com que tinc molta amistat i respecte per als brasilers, espero que aviat tinguin un president que estigui a l'altura".

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte