Diari digital d'Andorra Bondia
Marc Vila diu que el parc d’habitatge públic al país hauria de tendir a la mitjana dels països europeus, un 10%.
Marc Vila diu que el parc d’habitatge públic al país hauria de tendir a la mitjana dels països europeus, un 10%.

Majoral: “els comuns sols no tenen la vareta màgica” per crear habitatge


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: BonDia

Les paraules del raonador del ciutadà, Marc Vila, denunciant la manca d’inversió dels comuns per tenir més parc públic d’habitatge de lloguer han suscitat reaccions diverses entre els cònsols majors: discrepància, comprensió i silenci. Hi ha, però, un punt de coincidència: tots els que han volgut compartir les seves valoracions coincideixen que la problemàtica requereix la cerca conjunta de solucions per part de tots els actors implicats. 

Des de Sant Julià, el cònsol major, Josep Majoral, respon les paraules del raonador assenyalant que “parlar des del desconeixement és molt fàcil” perquè dir que “els comuns amb el que recapten de la construcció podríem fer més és no conèixer la realitat dels comuns, almenys del Comú de Sant Julià”. En aquest sentit, explica que l’entrada de diners per “la via del totxo” és “poca” perquè la seva és la parròquia que menys ha crescut. I “generalitzar és molt agosarat”, remarca. Reconeix, però, que tot i haver construït poc, el provinent de la construcció és el segon ingrés de les arques comunals. Ara bé, assegura que la capacitat d’inversió del comú està entre un i dos milions d’euros anyals. La resta del pressupost se’n va a nòmines i funcionament. Per tant, “no pot ser que el parc d’habitatge de la parròquia sigui un 12% públic”.

D’altra banda, considera que “voler posar la culpa als comuns és molt fàcil”. I sense parlar de culpa, declara que com que la problemàtica s’ha generat entre tots: Govern, comuns, particulars i sector de la construcció, la solució també s’ha de trobar entre tots. “Ni els comuns sols tenen la vareta màgica ni el Govern sol”. Majoral remarca que “és fàcil dir que els comuns són els culpables perquè són els propietaris del terreny públic”. Però ho té clar, si s’ha d’augmentar la capacitat inversora “ha de sortir de la butxaca del ciutadà”. 

Ben diferent és la posició del cònsol major d’Andorra la Vella, David Astrié. Assenyala que des del comú estan “alineats” amb les manifestacions de Marc Vila perquè “els comuns també tenim la nostra part de responsabilitat”. Tenint com a punt de partida que “l’habitatge és una problemàtica que afecta el conjunt del país i tothom ens hem de posar a treballar”. Reivindica que la corporació ha estat sensible a la problemàtica i resum els passos donats com ara la cessió del terreny de la Borda Nova i la construcció dels pisos a preu assequible que faran a Santa Coloma.

També des del Comú de la Massana, la cònsol major, Olga Molné, remarca que són “molt sensibles” al problema de l’habitatge. D’aquí, exposa, que apliquessin mesures com la rebaixa de la cessió al 0% per facilitar la construcció de pisos de lloguer. També recorda la venda dels dos blocs del complex de Ribasol al Govern perquè hi faci habitatge de lloguer a preu assequible. Segons Molné, “tothom ens hem d’esforçar per posar més pisos al mercat”.

Precisament en relació amb la rebaixa de la cessió obligatòria, la cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, carrega contra el Govern perquè considera que ha provocat l’efecte contrari al desitjat. “Ha servit per enriquir alguns propietaris” ja que no es va condicionar a haver de fer pisos de lloguer a preu assequible. De fet, Gili es mostra comprensiva amb les paraules del raonador donat que “cada dia rebem gent perquè la situació és molt dramàtica”. I es tracta de persones que fa molts anys que viuen aquí. “La bola s’ha fet massa gran”, remarca la cònsol. Recorda les accions impulsades per la corporació com ara complementar les ajudes de Govern o tirar endavant el projecte de pisos socials als quals “en l’últim moment” s’hi va afegir l’Executiu. Així les coses, considera que si han de fer més actuacions “cal fer un treball amb una lleialtat institucional”, sense trobar-se amb lleis fetes i amb un Institut Nacional de l’Habitatge que “no se’ns va consultar i a dia d’avui és una evidència que o van amb retard o no han sabut resoldre massa res”. No tanca, però, la porta a poder fer més coses per resoldre la problemàtica però reitera que Escaldes és una parròquia petita i que la solució no és “construir i construir”.

El cònsol major d’Ordino, Josep M. Mortés, assegura que “cada parròquia té la seva idiosincràsia” i que “s’haurà d’anar veient quines possibilitats té cada territori per trobar fórmules” quant a l’habitatge a preu assequible.

Ni des del Comú d’Encamp ni des de Canillo s’ha volgut fer cap valoració. 

Majoral
comuns
vareta màgica
Habitatge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte