Diari digital d'Andorra Bondia
El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral.
El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral.

Majoral: “hem reduït l’endeutament gràcies a estrènyer-nos el cinturó”


Escrit per: 
Agències

El Comú de Sant Julià de Lòria ha reduït significativament el seu endeutament en els darrers dos anys i ha passat d’estar al 160% del sostre d’endeutament permès per llei al 130%. Aquest és un dels compromisos amb els quals Josep Majoral va iniciar els seu mandat com a cònsol major de la parròquia laurediana. En una entrevista a l’ANA, Majoral reconeix que això ha estat possible gràcies a “estrènyer-nos el cinturó”.  El mandatari comunal admet que “ens hauria agradat fer més obres, però la consciència ens porta a deixar un comú sanejat”. En el balanç de mig mandat, Majoral se sent satisfet de la gestió econòmica i financera del Comú, així com del replantejament de l’antiga Naturlàndia, actual Naturland. Pel que fa a compromisos pendents, el cònsol major espera poder fomentar la participació ciutadana en la presa de decisions tal com duia al programa electoral.

Amb relació als comptes del Comú lauredià, Majoral assegura que “l’objectiu d’aquesta corporació era no generar més deute des del minut zero. No només ha estat així sinó que el que hem fet ha estat reduir-lo”. És cert que això ha implicat no fer grans obres a la parròquia. Unes obres que en qualsevol cas el mandatari comunal desaconsella per l’actual conjuntura econòmica: “ara mateix no és moment de fer grans inversions per diverses raons. La primera perquè estem patint una crisi sanitària que comporta el que comporta, també en l’economia. Per tant, crec que s’ha de gestionar amb molta cautela i amb molta prudència. És a dir, cal fer calaix pel que pugui venir”. Però més enllà de la pandèmia, Majoral esgrimeix encara una altra raó: “un altre factor que penso que s’hauria de tenir en compte, o almenys nosaltres així ho estem fent, és la situació actual del sector de la construcció. Avui té molta feina, s’està fent molta obra privada i falta personal. Penso que això s’acabarà, que la construcció que tenim avui està agafant el mirall del 2008 i crec que estem tornant a fer el mateix. Això s’ha de preveure, ja que és en el moment en què tot s’aturi que l’Administració haurà de fer obra pública per intentar mantenir l’economia i els llocs de treball”.

Pel que fa a Naturland, Majoral valora positivament que el parc “generi poc benefici, però ja no generi pèrdues”. Una de les decisions més notòries amb relació a Naturland va ser el tancament del parc dels animals, que va culminar l’estiu passat. “El parc d’animals no funcionava econòmicament i socialment també era un problema”, admet Majoral. Com a contrapartida, en aquests moments s’està impulsant l’esquí de fons. “Les pistes d’esquí de fons s’estan potenciant i fins i tot s’està treballant en un projecte per a l’homologació de les pistes per poder-hi fer campionats europeus”, explica el cònsol major.

Pel que fa a projectes pendents, Majoral té la voluntat de potenciar la participació ciutadana d’aquí a final de mandat, especialment a l’hora de prendre decisions sobre l’embelliment de la parròquia. “Engegar un procés participatiu amb la Covid no és evident, però començarem aquest any”, avança el mandatari.

Millorar la senyalització per tal que els turistes sàpiguen què poden trobar a la parròquia

El Comú de Sant Julià de Lòria té la intenció de presentar al febrer un pla de dinamització turística de la parròquia. El cònsol major, Josep Majoral, és conscient que a data d’avui no s’han fet grans avenços per aconseguir retenir una part dels turistes que entren per la frontera del riu Runer, però espera que amb aquest pla de dinamització es puguin impulsar un seguit de mesures per canviar, a poc a poc, aquesta realitat. Una de les mancances que existeixen actualment és la manca de senyalització i Majoral espera posar fil a l’agulla ben aviat: “en cap moment des de la duana fins passada la parròquia indiquem el centre de Sant Julià de Lòria, no hi ha cap senyalística que indiqui al turista que hi ha alguna cosa a veure o visitar”. Aquest, és clar, és un punt que el Comú no vol treballar en solitari, sinó que espera fer-ho amb la col·laboració del Govern. Com a punts forts de la parròquia, el cònsol major destaca el dinamisme de les entitats culturals i esportives i el fet de ser una vila universitària.

 

 

Josep Majoral

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Dos punts molt negatius i un fracàs: 1): La motxilla - el deute acumulat de Naturland de 20 milions d'euros- que arrosseguen els cònsols, i sense solució, ja que s'accepta com a èxit que el parc indefinidament només equilibri ingressos i despeses. 2): un punt negre del 2021: la lamentable aportació del comú lauredià al fons de solidaritat de govern contra la covid: la parròquia que menys ha aportat, i amb diferència. I un fracàs: la no acceptació de Sant Julià com a Ciutat Creativa de la UNESCO. Com a mínim, calia respectar prudentment la dita "no diguis blat fins que estigui al sac i ben lligat".
Molt bon comentari Joan.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte