Diari digital d'Andorra Bondia
Sessió del consell de Comú de Sant Julià de Lòria.
Sessió del consell de Comú de Sant Julià de Lòria.

Majoral: “si Escaldes no vol aprovar l’ordinació del Madriu, que ho digui"


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: Comú de Sant Julià de Lòria

El fet que el Comú d’Escaldes-Engordany no hagi aprovat l’ordinació reguladora de la vall del Madriu ha suscitat avui, en el marc de la sessió de Consell del Comú de Sant Julià de Lòria, una pregunta per part del conseller de la minoria de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat, que volia saber en quin punt es troba aquesta qüestió tenint en compte que la corporació laurediana, igual que Encamp i Andorra la Vella, sí que han donat llum verd a aquest instrument normatiu. Davant la pregunta, el cònsol major, Josep Majoral, ha explicat que estan en espera de veure l’informe jurídic encarregat per Escaldes, esgrimit com a argument per a la no-aprovació de l’ordinació, i ha manifestat que confia tenir-lo “abans de la pròxima reunió de la comissió de gestió de la vall del Madriu”, prevista per al mes que ve, de manera que “puguem debatre el seu contingut”. Majoral ha subratllat la importància de disposar d’una eina de gestió conjunta d’aquesta vall que és patrimoni de la Unesco i s'ha mostrat convençut que “si a l’ordinació hi ha algun error o alguna mancança, es corregeix, s’aprova per unanimitat en els quatre comuns i es tira endavant”. “Ara bé, si el que passa és que realment no hi ha una voluntat per part d’Escaldes d’aprovar aquesta ordinació, també s’ha de dir i es deixa estar”, ha afegit.

Pel mandatari lauredià, el més important és que la vall del Madriu-Perafita-Claror “tingui tot un ordenament jurídic per fer una gestió comme il faut”. És més, ha recordat que “fa molts anys que s’està anant al darrere de tot això, i quan pensàvem que ja ho teníem i fins i tot vam arribar a fer una roda de premsa conjunta els quatre cònsols en la qual manifestàvem que per fi teníem aquest element de gestió, doncs resulta que no”.

Majoral creu que, en el cas que l’informe jurídic encarregat pel Comú d’Escaldes-Engordany demostri que hi ha algun error a l’ordinació, la solució passaria per esmenar-lo. Amb tot, i encara que la seva voluntat seria arribar o més aviat mantenir l’acord que ja hi havia entre els quatre comuns implicats, admet que si finalment no s’aprova l’ordinació “no canviarà res del que hi havia fins ara, és a dir, cada parròquia seguirà amb les seves ordinacions pròpies de regulació d’aspectes com ara l’accés rodat a la vall. Això sí, seguir com estàvem dificulta molt la gestió conjunta de la vall”.

Tensió pel preu de les carpes del mercat de Rocacorba
Un dels punts crítics de la sessió de Comú ha estat el cost de les carpes del mercat de Rocacorba, que amb un preu de 15.000 euros mensuals suposarien una despesa de 180.000 euros anuals. En aquest sentit, el conseller de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat, ha posat damunt la taula un informe en què l’interventor de la corporació hauria fet constar l’alta despesa que suposa aquest lloguer i la necessitat de buscar alternatives. “Hauríem de veure si per aquest import podem trobar altres maneres de dinamitzar el barri de Rocacorba”, ha dit.

Josep Majoral ha respost que no hi haurà cap més mercat fins al març i que els preus venen marcats pel concurs públic que es va fer al seu dia. Després de mantenir que “cal donar vida a aquesta zona de la parròquia”, ha anunciat que el Comú està treballant en un nou format de cara a l’any vinent. A més, ha recordat la intenció de promoure un procés participatiu per a l’embelliment del conjunt de l’avinguda Verge de Canòlich, inclosa la zona de Rocacorba.

Superàvit de 63.000 euros al tancament de 30 de juny

El Comú de Sant Julià de Lòria ha tancat el primer semestre de l'any amb un superàvit de 63.167,72 euros, amb una execució pressupostària dels ingressos del 38,55% i una execució de les despeses del 33,45%. Sobre el fet que l’execució pressupostària no arribi al 40%, el cònsol major de la parròquia, Josep Majoral, ha volgut subratlalr que “el 80% de la facturació es produeix el segon semestre de l’any” i, per tant, aquest és també el moment en què es produiran les adjudicacions d’obres més importants, entre elles la construcció de la plaça de Rocacorba.

El fet que el superàvit del Comú hagi passat de fregar els 700.000 euros el primer trimestre de l’any a ser només de 63.000 euros tres mesos després ha provocat la reacció de la minoria. El conseller de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat, ha titllat de “precipitada i pomposa” la manera amb què es va anunciar aquell primer superàvit i ha demanat a la majoria “si l’any continuarà amb aquesta tendència (amb el risc d’acabar amb dèficit) o bé s’acabarà amb els comptes equilibrats”. Majoral ha respost aleshores que “la voluntat és equilibrar el pressupost al màxim o, en tot cas, tancar amb superàvit”. Amb tot, el cònsol major ha lamentat que la minoria critiqui “tant quan hi ha un superàvit de 600.000 euros, perquè consideren que no hi ha una bona execució pressupostària, com quan aquest superàvit és més ajustat”.

Majoral ha insistit que “les xifres són les que són, però la corba fluctua al llarg de l’any”. Per tant “sí que la liquidació pressupostària és una radiografia del moment, però quan es factura més és al segon semestre de l’any”. Pel que fa a l’endeutament del Comú, aquest es va situar en el 117% de l’import formalitzat, cosa que equival a 16,9 milions d’euros. En aquest sentit, cal recordar que l’endeutament de la corporació al tancament del 2020 era del 125%, equivalent a 17,5 milions d’euros.

Comú de Sant Julià de Lòria
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic