Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller general de Terceravia Josep Majoral va participar diumenge en la 32a Diada andorrana a l’UCE organitzada per la SAC.
El conseller general de Terceravia Josep Majoral va participar diumenge en la 32a Diada andorrana a l’UCE organitzada per la SAC.

Majoral veu en els incentius fiscals la clau per impulsar l’economia circular


Escrit per: 
M.S. / Foto: SAC

L’impuls de l’economia circular requereix un treball en diversos àmbits, entre els quals el fiscal. Així s’entén des de Terceravia i així ho va exposar el conseller general de la formació Josep Majoral en la ponència que va pronunciar en el marc de la 32a Diada andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE).
I és que Majoral considera que és possible assolir els objectius de l’economia circular “sense penalitzar el ciutadà”, sinó més aviat al contrari. Així, la formació aposta per deixar de banda la implementació d’impostos “sota l’argument de qui contamina paga”, com el nou impost que es vol aplicar als vehicles, i mirar de “premiar aquells que fan bé la feina” a la vegada que “ajudar i formar” els qui no la fan tan bé.
Per això, i tenint en compte el fet que l’economia circular és un generador d’ocupació, Terceravia considera necessari que des de l’executiu es creïn plans d’ajuda per a l’ocupació i facilitar que les empreses puguin instaurar estratègies basades en l’economia circular. En aquesta línia, Majoral va proposar que es pugui deduir de l’impost de societats un nombre determinat dels salaris del personal competent per a implementar aquestes estratègies. 
Així mateix, i tal com ja recollia el programa electoral, el conseller general de Terceravia va defensar la necessitat que les administracions estableixin “deduccions fiscals per a empreses que creïn un departament d’I+D que permeti a Andorra esdevenir un país amb una forta implementació d’economia circular en el teixit productiu”.
Un altre dels punts que des de Terceravia es considera que cal incloure als programes d’ajudes per a empresaris és tot allò relatiu a les inversions en les noves tecnologies. En aquest sentit Majoral, que va recordar que una “millor tecnologia” representa una “millor eficiència” i que noves tecnologies basades en el reciclatge comportarien també “un millor rendiment econòmic a la mateixa empresa”, va apuntar que l’Administració “hauria d’oferir uns crèdits tous perquè les empreses poguessin dur a terme les inversions necessàries”.
D’altra banda, en l’àmbit de l’economia circular, el parlamentari de Terceravia considera que les administracions comunals “tenen també molt a dir i fer”. Així, Majoral va precisar que els comuns “poden implementar un programa que ajudi el sector primari a la producció i distribució dels productes generats a proximitat i emprant un model d’economia circular”. En aquesta línia es va plantejar la possibilitat de fer deduccions o exempcions de l’impost de radicació o de les taxes comunals relatives a les escombraries per exemple, així com a la possibilitat d’oferir ajudes amb mitjans personals per a la comunicació dels negocis que utilitzin una estratègia d’economia circular.
Finalment, el conseller general de Terceravia va incidir també en la necessitat que des de les administracions públiques es desenvolupin polítiques que facin “créixer la consciència de la ciutadania i començar a replantejar els nostres patrons de consum”. Unes iniciatives, però, que no només han de ser informatives del problema, sinó que també han d’oferir “alternatives que evitin la frustració dels administrats”.

Majoral
veu
incentius
fiscals
economia circular
impulsar
clau

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte