Diari digital d'Andorra Bondia
Les tres candidatures que es presenten a Sant Julià de Lòria.
Les tres candidatures que es presenten a Sant Julià de Lòria.

Majoral vol repetir a Sant Julià, amb DA a l’aguait i d’Acord buscant la sorpresa


Escrit per: 
A.L.

“L’objectiu és lògicament guanyar i revalidar els dos consellers generals que es ventilen a la territorial, per treballar a favor del país amb mesures clares que concretarem al programa.” Amb aquesta claredat es manifestava ahir Josep Majoral, cap de llista de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, just després de presentar la candidatura i els avals reglamentaris al Comú de Sant Julià. Immediatament es treia de sobre l’etiqueta de favorit, com si li fes nosa –“No ho som en absolut, el que som és candidats i serà la ciutadania qui tindrà l’última paraula”–, però el cert és que Terceravia surt amb un lleuger avantatge: la inèrcia guanyadora que encarnen el mateix Majoral i la número 2 de la llista, Carine Montaner, que quatre anys enrere van obtenir l’acta de consellers generals amb una diferència considerable: 1.088 vots davant dels 683 de Demòcrates per Andorra. És clar que aleshores Unió Laurediana compareixia amb Liberals, i que ara tindran al davant els seus antics companys de llista.

Com és sabut, Liberals concorre a la territorial en aquesta coalició radicalment inèdita amb el Partit Socialdemòcrata que han batejat d’Acord. La candidatura l’encapçala el socialdemòcrata Gerard Alís, amb el liberal Joan Fernández com a número 2. Caldrà veure com funciona l’experiment, i Alís, amb l’aval d’una legislatura al Consell General, és perfectament conscient que d’Acord haurà de fer molta, però molta pedagogia: “És una qüestió estrictament estratègica: la llei electoral ens penalitza, i el que pretenem és reformar el sistema per fer-lo més proporcional.” Ni el PS ni L’A han renunciat a la respectiva motxilla ideològica, ni tampoc l’han descafeïnat, diu, “i per això cada formació presenta la seva llista a les candidatures nacionals; però a les territorials es tracta, en fi, d’avançar en transparència i en democràcia”.

Serà d’Acord el tapat de Sant Julià? “Som una alternativa nova i jove, que busca el canvi a una parròquia on tradicionalment s’han repetit les cares i les formes de governar. Nosaltres som el canvi.” Fa quatre anys el PS va obtenir 346 paperetes. Caldrà veure quantes de les 1.088 que el 2015 van ser per a UL+Liberals se’n van a Terceravia, i quantes a d’Acord. I caldrà veure també si d’Acord és capaç de seduir els 180 vots que a les últimes generals van anar al sac d’SDP, que en aquesta ocasió, i com estava previst, no presenta candidatura. Amb aquest panorama més aviat incert, qui aparentment en podria treure algun rèdit és DA, amb el ministre de Salut en funcions, Carles Álvarez Marfany, com a cap de llista, i Vicky Grau com a número 2. Álvarez Marfany advertia ahir que “probablement ens hauria afavorit més que n’hi hagués només dues” –el 2015 van ser quatre– però admetia que “sortim evidentment a guanyar” i amb dos objectius prioritaris: “Ajudar en la governabilitat d’Andorra i donar suport a la candidatura de Xavier Espot”.

La jornada va transcórrer amb tota normalitat –Terceravia va ventilar el tràmit de les firmes per la via ràpida; DA i d’Acord s’hi van entretenir molt més– i tot i que Majoral especulava a primera hora amb una hipotètica llista territorial d’Andorra Sobirana –hauria estat la quarta– de seguida es va veure que el partit d’Eusebi Nomen havia renunciat a presentar batalla a Sant Julià. Caldrà també veure a qui beneficia la baixa dels sobiranistes.

Majoral
repetir
Sant Julià
DA
D’acord
sorpresa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte