Diari digital d'Andorra Bondia
Els residents catalans exerceixen el dret a vot al consolat espanyol.
Els residents catalans exerceixen el dret a vot al consolat espanyol.

Marea granate no es conforma amb l'abolició del vot pregat i demana més solucions


Escrit per: 
Agències / Foto: M. M.

La formació Marea granate ha manifestat que la proposta elaborada pel govern d'Espanya per fer que els residents a l'estranger rebin directament la documentació a les seves llars i poder votar en els consolats o per correu ordinari "es queda curta". Un dels principals problemes radica en les dificultats per als estrangers per votar, ja que la majoria de consolats tan sols permeten fer-ho de forma presencial. En aquest sentit, l'organització ha demanat que la inscripció consular pugui fer-se mitjançant el correu ordinari i que es faci arribar una papereta en blanc a cada elector on pugui escriure manualment la formació desitjada i acabar així amb els problemes de falta de paperetes i impressions defectuoses. El govern espanyol ha proposat imprimir les paperetes des de la web però Marea granate opta per la delegació de poder o la descàrrega telemàtica de les butlletes.

Per a Marea granate, l'associació que agrupa espanyols residents fora del país, la proposta elaborada pel govern d'Espanya per fer que els residents a l'estranger rebin directament la documentació a les seves llars i poder votar en els consolats o per correu ordinari "es queda curta". "Acabar amb el vot pregat és un avenç, però encara queden problemes per a milers d'emigrats", ha informat una de les portaveus del col·lectiu, Berta Burguete.

Tal com va manifestar la formació el 10 de novembre, per a molts residents a l'estranger votar fins ara ha estat una cursa d'obstacles en què el principal problema és el vot pregat. La majoria dels consolats tan sols permeten fer-ho de forma presencial, fet que complica el procés a molts emigrants que no resideixen a la capital o que viuen en una ciutat sense oficina consular. Tot i la possible desaparició d'aquest vot, "el problema del desplaçament per a molts ciutadans segueix present", han assegurat, sobretot per aquells que acaben d'emigrar, "ja que hauran de seguir desplaçant-se físicament per inscriure's al consolat com a pas previ per poder votar".

En aquest sentit, Marea granate ha demanat que la inscripció consular pugui fer-se mitjançant el correu ordinari, "com ja succeeix en alguns països". A més, ha defensat que "hi ha espanyols que resideixen a milers de quilòmetres de les oficines". Un dels canvis que ha proposat la reforma de l'executiu és que es faci arribar a cada elector una papereta en blanc on cada persona escrigui manualment la formació que desitja votar. Aquest element permetria millorar un altre dels problemes que denuncien els espanyols que es van quedar sense votar en altres ocasions: la falta de paperetes dels partits i les impressions defectuoses.

Una de les solucions que ha proposat el govern és imprimir les paperetes des de la web, fet que permetria eliminar "un altre dels impediments que s'han denunciat": que la documentació no arribi correctament i a temps a les llars. Tot i això, la formació ha proposat alternatives com la delegació de poder o la descàrrega telemàtica de les paperetes. D'altra banda, no es plantegen el vot electrònic, ja que no suposa una bona elecció davant de suposats atacs informàtics.

Marea granate
conforma
abolició
vot pregat
demana
solucions
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic