Diari digital d'Andorra Bondia
Maria Nazzaro, coordinadora de la JSA
Maria Nazzaro, coordinadora de la JSA

Maria Nazzaro: “Els joves estan desmotivats per falta de confiança en les institucions”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M. P.

A punt de complir els 30 anys, ha estat escollida com a nova coordinadora de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra (JSA). És la primera dona que ocupa aquest càrrec i reivindica que encara hi ha camí per recórrer pel que fa a la presència femenina en política. Considera que cal donar una perspectiva jove a les qüestions que es tracten al Consell General, fita que espera assolir amb la Proposta d’acord de joventut.

D’on neix el seu interès per la política?
Sempre hi he estat interessada perquè crec que és un agent de canvi dins de la nostra societat i de les estructures del sistema. I sempre l’he seguida, però mai fins fa dos anys m’hi havia involucrat a nivell personal.

I l’afiliació al PS, com va anar?
Em van proposar de participar dins de les primeres reunions de la JSA, com a Maria. El Roger [Padreny] em va dir: “vine, participa un dia aviam què et sembla i a partir d’aquí si et sents a gust i vols seguir, endavant”. I així va ser. Em va agradar poder tenir un lloc on compartir amb els meus companys joves les inquietuds i com veiem el present i el futur d’Andorra. A partir d’aquell moment em vaig convèncer de formar part de la JSA.

I ja és coordinadora.
Al maig el Joao em va comunicar que li agradaria poder tenir un relleu i que havia pensat en mi. Que si als companys els semblava bé i em volia presentar per agafar el relleu, que ho fes. I després de pensar-m’ho vaig dir: per què no? A més, mai hi havia hagut una noia.

Exacte. Com viu això de ser la primera coordinadora dona?
Molt bé, com a dona i feminista en realitat estic contenta que se’ns pugui donar oportunitats i que la meva figura ajudi a visibilitzar que les dones podem participar de la política i que és important que en formem part.

Falten més dones en política?
Crec que venim d’una herència que els homes participaven molt més de la societat que les dones, en general. I en política cada cop hi ha més dones, però se segueix veient un gran nombre d’homes.

Havia viscut la política a casa?
A nivell d’involucrar-se i participar, a casa meva no ho han fet. Però sí que hi ha hagut molt associacionisme i seguir l’actualitat política i generar debat a casa.

Com es van prendre aquest pas endavant que ha fet?
Sempre m’havia fet por exposar-me i des de casa m’han donat suport al 100%. Sempre m’han dit que per poder canviar les coses s’ha de participar i tenir veu, i m’han encoratjat molt per poder-ho fer. Que si jo em sento còmoda i no em suposa un problema, endavant.

Als joves els interessa la política?
A alguns sí i a altres no. Tinc companys que hi estan interessats i tot i que no hi participen de manera directa, segueixen l’actualitat i debaten el que va sortint, i en tinc d’altres que tenen una desmotivació total entorn de la política. Crec que és degut a la manca de confiança en les institucions i el que són els polítics. I que s’ha desvirtuat la figura del polític i hi ha un distanciament en participació i coneixement.

Potser tampoc es veuen reflectits en les polítiques que es fan.
Crec que les problemàtiques que afecten els joves sí que es tracten, però no des de la perspectiva jove. Al cap i a la fi ens preocupen molts temes que als grups parlamentaris també: l’habitatge, la feina, el nostre futur, finalment. Però ha costat posar la perspectiva que tenim les noves generacions. I queda camí per fer perquè a nivell generacional jo penso molt diferent de qui en té avui 18. Estem en moments de vida molt diferents i les prioritats són molt diferents. Crec que això s’ha d’intentar que es reflecteixi molt més a l’hora de fer política.

I què es pot fer per reduir l’abstenció entre els joves?
Crec que toca fer veure que la política és important per als canvis futurs, que la veu dels joves i les seves prioritats tenen cabuda dins els grups parlamentaris i crec que és un dels reptes de la Proposta d’acord de joventut que hem presentat els diferents grups. Això els pot motivar a veure que si treballem plegats, se’ns escolta.

Falten espais on els joves puguin debatre i integrar-se en moviments polítics o socials?
Vivim en un món molt tecnològic i hem d’aprofitar les tecnologies per un bon ús. El confinament ens ha ensenyat que si en fem un bon ús podem tenir un espai que no cal que sigui físic on participar, parlar i exposar els teus neguits. Els punts joves són genials, però crec que a partir d’una certa edat ja no t’hi sents identificat. En canvi, internet dona espai a tothom, siguem de partits o no o per a gent que només vol dir què creu.

Haver de marxar a fora a estudiar condiciona?
Sí, molt. De fet, els anys que no vaig ser a Andorra em vaig distanciar del que passava aquí perquè el teu dia a dia és un altre.

L’habitatge és un dels temes que més preocupacions genera. Què proposen?
Som defensors que cal trobar una solució i ha de ser més ràpid que tard. Aquesta problemàtica fa anys que dura i ha anat en augment. Hem de seguir lluitant perquè l’habitatge sí que està garantit, però ha de ser digne i que no generi precarietat. Ara mateix si un jove es vol independitzar és difícil que ho pugui fer anant a viure sol, perquè si ho fas és molt probable que la teva situació es converteixi en precària ja que la majoria del teu sou marxarà per mantenir l’habitatge.

S’ha estigmatitzat massa els joves per segons quins comportaments o per la poca implicació i compromís?
Sí, sovint es treu el costat negatiu i falta reconèixer que som capaços de tenir compromís, d’esforçar-nos i de participar per treballar en allò que volem canviar. No es veu el compromís i l’esforç per treure’t uns estudis o decidir què vols ser. Es veu més l’ambivalència, el fet que les nostres expectatives canvien sovint perquè ens estem formant com a persones i acabant de formar la nostra identitat.

Nazzaro
joves
desmotivats
confiança
institucions
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic