Diari digital d'Andorra Bondia

Marín reté l’herència de Martí amb el suport del 70% dels vots emesos


Escrit per: 
M. S. C.

La candidatura hereva d’Unió del Poble, Demòcrates per Andorra, continuarà governant el Comú d’Escaldes-Engordany. Ho farà gràcies al suport del 69,57% dels electors que van participar en els comicis. A l’oposició quedarà la candidatura del Partit Socialdemòcrata i Independents, que obté el 30,43% dels vots.

 

Un fet que cal remarcar és la caiguda de la participació, que ha passat del 72,8% de l’any 2007 al 61,5% (un 11,3% menys que fa quatre anys).

Així, la candidatura demòcrata ha obtingut 1.687 vots dels 2.872 emesos, 322 menys que els registrats per Unió del Poble ara fa quatre anys, quan en va rebre 2.009.  Quant als socialdemòcrates, s’han endut 738 vots, 11 més que en les últimes comunals. Cal remarcar que en els anteriors comicis també hi van concórrer els Verds, i l’Alternativa es presentava amb Renovació Democràtica (RD), mentre que en aquesta ocasió hi havia representació d’exmembres d’RD a DA i també al PS.
Aquests resultats deixen una representació al Comú de deu consellers de Demòcrates per Andorra i dos del Partit Socialdemòcrata. Així, la corporació serà encapçalada per Trini Marín i Marc Calvet, que seran cònsol major i menor respectivament. La majoria es completarà amb Núria Barquín, Josep Ramon Tudel, Magda Sinfreu, Núria Gómez, Eduard Molné, Salomó Benchluch, Joaquim Tomàs i Núria Pons. A l’oposició hi haurà Cèlia Vendrell i Aleix Mañosas.  
La cap de llista de DA, Trini Marín, va assegurar estar “en un núvol” i es va mostrar impactada pels resultats, ja que tot i que s’esperava guanyar no preveia que fos per un resultat tan ampli. Marín el va atribuir a la feina feta des del 2004. La que serà cònsol major d’Escaldes va expressar la seva voluntat que majoria i oposició treballin conjuntament durant la propera legislatura. En aquest sentit va recordar que el consens entre els consellers del Comú ha estat el “puntal” de la gestió feta durant els darrers vuit anys. Per aquest motiu va manifestar la seva aposta per treballar en equip a partir de l’1 de gener.
Al mateix temps, Marín es va mostrar preocupada per l’augment de l’abstenció i ho va atribuir en part a la proximitat de les eleccions generals. La cap de llista demòcrata també va indicar que la davallada de vots rebuts per la candidatura que encapçala es deu a la situació econòmica. En aquest sentit va explicar que “la gent està una mica enfadada perquè fins ara s’havia viscut a Andorra una situació molt bona”, mentre que des de fa un temps el context ha canviat, i hi ha molts ciutadans que ho estan passant malament.
De la seva banda, la número u de la candidatura socialdemòcrata, Cèlia Vendrell, va matisar el resultat obtingut i va dir que tot i que no deixa de ser negatiu ja fixa una tendència cap al canvi. Vendrell va subratllar que l’augment de l’abstenció i dels vots en blanc ha penalitzat més DA que el PS. Així, va recordar que els socialdemòcrates han guanyat en nombre i percentatge de vots, mentre que DA n’ha perdut. Tot i així, també va entonar el mea culpa indicant que aquests electors no s’han sentit representats per cap de les candidatures, i per aquest motiu va anunciar que la seva serà una oposició “contundent”. Tot i així, va indicar que “Trini Marín ens ha estès la mà i nosaltres l’acceptem”, ja que no s’oposaran a tot el que sigui beneficiós per a la parròquia.
Vendrell va apuntar la possibilitat que el PS hagi fallat a l’hora d’explicar el programa. Per aquest motiu, aposten per millorar la comunicació amb els electors de cara als pròxims quatre anys perquè a les properes eleccions els facin confiança. En tot cas, l’opció del partit de presentar cares noves no ha estat perjudicial, sinó beneficiosa per la candidata, ja que indica que el PS es vol renovar.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte